Budimpešta izrazila pripravljenost

EU grozi z oslabitvijo madžarskega gospodarstva v primeru nadaljnje blokade pomoči Ukrajini

S.Č./STA
29. 1. 2024, 13.52
Posodobljeno: 29. 1. 2024, 14.01
Deli članek:

EU bi lahko oslabila madžarsko gospodarstvo, če Budimpešta na četrtkovem izrednem vrhu ne bi pristala na nadaljnjo makrofinančno pomoč Ukrajini v višini 50 milijard evrov, je v nedeljo poročal britanski časnik Financial Times. Budimpešta je medtem izrazila pripravljenost, da ob določenih pogojih podpre pomoč Ukrajini v okviru proračuna EU.

Profimedia
Madžarski premier Viktor Orban.

V dokumentu so uradniki Sveta EU po navedbah FT pripravili strategijo, v skladu s katero bi namerno ciljali šibkosti madžarskega gospodarstva, oslabili madžarsko valuto forint in zmanjšali zaupanje vlagateljev.

Če madžarski premier Viktor Orban na četrtkovem izrednem zasedanju ne bi pristal na makrofinančno pomoč Ukrajini v višini 50 milijard evrov za obdobje 2024-2027 v okviru revizije dolgoročnega proračuna unije (MFF), bi preostali voditelji članic javno opozorili, da zaradi njegove nekonstruktivne drže ne vidijo možnosti za izplačilo evropskih sredstev Madžarski.

Več diplomatov je za britanski časnik povedalo, da so številne članice podprle ta načrt

Visoki uradnik EU je sicer v odzivu na poročanje FT danes poudaril, da gre za neuradni dokument sekretariata Sveta, ki opisuje trenutni položaj madžarskega gospodarstva. Dodal je, da dokument ne odraža pogajanj o MFF, prav tako pa ne vključuje nobenega načrta, povezanega z Madžarsko.

Pogajanja o reviziji MFF še potekajo, v njih pa si prizadevajo najti kompromis, ki bo sprejemljiv za vseh 27 članic, je poudaril uradnik.

Budimpešta je sicer medtem nekoliko popustila pri nasprotovanju pomoči Kijevu. Svetovalec madžarskega premierja Balazs Orban je na družbenem omrežju X potrdil, da so pripravljeni podpreti pomoč Ukrajini v okviru proračuna EU in celo skupno zadolževanje v ta namen.

Priprave na četrtkovo zasedanje voditeljev članic sicer ni na dnevnem redu 

Pri tem zahtevajo možnost, da bi si lahko Budimpešta kasneje premislila. Zavzemajo se za vsakoletno potrjevanje pomoči, kar pa po neuradnih informacijah nima podpore med drugimi članicami unije.

Priprave na četrtkovo zasedanje voditeljev članic sicer ni na dnevnem redu današnjega srečanja ministrov za evropske zadeve, a je vseeno ob robu pričakovati pogovore tudi o tem.

Belgijska zunanja ministrica Hadja Lahbib, katere država trenutno predseduje Svetu EU, ni želela komentirati poročanja FT. "Ključno je, da dosežemo dogovor vseh 27 članic na vrhu. Kakšne so možne alternative, bomo videli po vrhu," je povedala.

Dokumenta prav tako niso želeli komentirati na Evropski komisiji, saj ga niso videli. Kot je povedal tiskovni predstavnik komisije Eric Mamer, si v okviru priprav na vrh prizadevajo, da bi prišli do dogovora, ki bi omogočil podporo Ukrajini.

Orban je tedaj nasprotoval vključitvi pomoči za Kijev

Voditelji članic, med njimi slovenski premier Robert Golob, se bodo v četrtek v Bruslju sestali na izrednem zasedanju o reviziji dolgoročnega proračuna unije 2021-2027, o kateri se sredi decembra zaradi nasprotovanja madžarskega premierja Orbana pomoči za Ukrajino niso uspeli dogovoriti.

Orban je tedaj nasprotoval vključitvi pomoči za Kijev v okviru MFF in zahteval odmrznitev še preostalih okoli 21 milijard evrov evropskih sredstev, namenjenih Madžarski. 10,2 milijarde evrov je Evropska komisija odmrznila tik pred decembrskim vrhom.

Evropski poslanci so medtem na plenarnem zasedanju sredi januarja komisijo pozvali, naj ponovno preuči to svojo odločitev. Od članic pa so zahtevali zaostritev postopka v skladu s 7. členom Pogodbe EU proti Madžarski, ki v skrajnem primeru predvideva zamrznitev glasovalnih pravic državi članici, ki ne spoštuje vrednot EU.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste