Nekaj dni pred začetkom nove skupne vojaške vaje

Severna Koreja izstrelila balistično raketo

J.P./STA
18. 2. 2023, 11.20
Posodobljeno: 18. 2. 2023, 13.26
Deli članek:

Severna Koreja je danes izstrelila najmanj eno balistično raketo, je sporočila južnokorejska vojska. Japonska vlada je izstrelitev rakete potrdila in navedla, da je šlo za medcelinsko balistično raketo, ki je padla v morje v japonski izključni ekonomski coni.

Profimedia
Fotografija je arhivska.

"Severna Koreja je izstrelila neidentificirano balistično raketo v Vzhodno morje," so sporočili iz generalštaba v južnokorejski prestolnici Seul, pri čemer so imeli v mislih vode, bolj znane kot Japonsko morje.

Izstrelitev je potrdil tudi Tokio. Po navedbah japonske vlade je šlo za medcelinsko balistično raketo, ki je iz po izstrelitvi iz Severne Koreje letela okoli 66 minut, nato pa padla v morje v japonski izključni ekonomski coni. Glavni tiskovni predstavnik japonske vlade Hirokazu Matsuno je še povedal, da je raketa letela približno 900 kilometrov in dosegla največjo višino 5700 kilometrov.

To dejanje Severne Koreje po njegovih besedah ogroža mir in stabilnost Japonske ter mednarodne skupnosti in je popolnoma nedopustno. Matsuno je še dejal, da je Japonska protestirala po diplomatski poti. Napovedal je, da se bo Japonska pri odzivu usklajevala z mednarodno skupnostjo, vključno z ZDA in Južno Korejo.

Japonski premier Fumio Kishida pa je dejal, da gre za vse hujšo provokacijo proti mednarodni skupnosti kot celoti, zato je japonska proti temu resno protestirala, še poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tik pred začetkom

Do izstrelitve prihaja le nekaj dni pred začetkom nove skupne vojaške vaje ZDA in Južne Koreje, na katerih bosta zaveznici razpravljali o strategijah v primeru, da bi Severna Koreja uporabila jedrsko orožje. Pjongjang je sicer že v petek zagrozil, da se bo na vojaške vaje odzval z odgovorom brez primere.

Skupne vojaške vaje ZDA in Južne Koreje vedno naletijo na oster odziv Pjongjanga, saj v njih vidi priprave za morebitno invazijo.

Napetosti na Korejskem polotoku so se okrepile že lani, ko je Pjongjang spremenil svojo zakonodajo o jedrskem orožju in se že razglasil za nepovratno jedrsko silo. Kljub mednarodnim sankcijam je Severna Koreja lani izvedla tudi rekordno število preizkusov orožja.

V začetku februarja pa so v Severni Koreji z vojaško parado obeležili 75. obletnico ustanovitve oboroženih sil, na kateri so predstavili rekordno število medcelinskih balističnih raket hwasong-17.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste