Putin planov

Rusi na nizozemske kolesarske steze "sfotošopirali" ruske zastave

J.V.
13. 10. 2022, 12.22
Posodobljeno: 13. 10. 2022, 14.54
Deli članek:

Uradni dokumenti Moskve razkrivajo načrt za obnovo Mariupola, simbola ukrajinskega odpora, mesta, ki so ga ruske enote zravnale z zemljo.

Profimedia
Putin ima "mega" načrt za obnovo Mariupola.

Od prvega dne "posebne vojaške operacije" si je Rusija prizadevala prevzeti nadzor nad Mariupolom, največjim mestom v regiji Doneck. V Moskvi so najbrž pričakovali, da bo mesto "padlo" v nekaj dneh, a so se boji razvili v večmesečno mesarsko klanje.

Po najbolj previdnih ocenah je med ruskim obleganjem mesta umrlo več kot 20 tisoč ljudi. Več deset tisoč jih je je zbežalo in so postali begunci. Ruske enote so uničile tudi milijarde evrov vredno infrastrukturo ter tako "izbrisale mesto z obličja zemlje," kot se je po poročanju raziskovalnega portala Meduza.io izrazil lokalni policist.

Profimedia
Rusi so Mariupol zravnali z zemljo.

Zdaj je predsednik Vladimir Putin Mariupol razglasil za del Rusije, ruska tiskovna hiša The Village pa je pridobila kopijo dokumenta, ki kaže vizijo za njegovo obnovo. In kot so opazili pozorni spremljevalci dogajanja, so v Moskvi enostavno ukradli fotografije vzorno urejenih nizozemskih kolesarskih stez in nanje "sfotošopirali" ruske zastave.

Načrt je sicer naročilo rusko ministrstvo za gradbeništvo, pripravil pa zvezni Inštitut za prostorsko načrtovanje. Mariupol naj bi bil v celoti obnovljen do leta 2035. "Tako kot pristop Rusije k vojskovanju v mestu, tudi njen načrt za njegovo obnovo kaže malo spoštovanja do prebivalcev," poroča Meduza.

Do leta 2025 naj bi v mestu živelo 350 tisoč ljudi. Do leta 2030 naj bi mesto ponovno pridobilo predvojno število prebivalcev: 450 tisoč. Do leta 2035 pa Kremelj načrtuje, da bo v Mariupolu živelo pol milijona ljudi. Avtorji kot prednostne naloge navajajo obnovo zasebnih hiš in stanovanjskih zgradb ter ustvarjanje delovnih mest v sektorjih z velikim povpraševanjem.

Svet24
Mariupol naj bi bil v celoti obnovljen do leta 2035.

V mestu nameravajo ruske oblasti zgraditi ali popraviti 105 vrtcev, 92 šol in 19 bolnišnic. Na območju tovarne Azovstal nameravajo zgraditi nov industrijski kompleks, ki bo zagotavljal 9200 delovnih mest. V zgodovinskem središču Mariupola bo Rusija med drugim obnovila katedralo Sv. Device Marije, kulturni center Azovstal, dramsko gledališče ...

"Paradoksalno je, da se obnova začenja z zgodovinskim središčem in s tovarno Azovstal. Stanovanjske četrti še iz sovjetskih časov, ki so bile med obleganjem najbolj poškodovane, kjer je na deset tisoče ljudi izgubilo domove, pa naj bi bile obnovljene šele po letu 2030. Kje bodo do takrat živeli vsi ti, ki so izgubili domove?" izpostavlja Meduza.

Profimedia
Posledice večmesečnega ruskega obleganja.

In še: "Tega dokumenta oz. načrta, ki je nastal brez sodelovanja mestne skupnosti, ne moremo imenovati za "genijalnega". Kot kaže, pravi namen ni dolgoročen strateški razvoj, ampak po hitrem postopku zabrisati sledi vojne v središču in na majhnem mestnem predelu narisati veselo podobo. Ne za prebivalce, ampak gledalce."

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan