Zaščita evropskega neba

Slovenija pristopila k skupnemu evropskemu sistemu zračne obrambe

M. T. V./STA
13. 10. 2022, 11.07
Posodobljeno: 13. 10. 2022, 12.19
Deli članek:

Nemčija je skupaj z več kot deset državami, med njimi tudi s Slovenijo, začela izvajati projekt za vzpostavitev skupnega evropskega sistema zračne obrambe. Obrambni ministri držav, ki so pristopili k projektu, so ob robu zasedanja Nata podpisali pristopno izjavo k iniciativi Zaščita evropskega neba, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

STA
Vzpostavila se bo skupna evropska zračna obramba.

Pismo o nameri o krepitvi evropskega stebra v Natovi združeni zračni in protiraketni obrambi prek iniciative Zaščita evropskega neba je podpisal tudi slovenski obrambni minister Marjan Šarec, je na Twitterju zapisalo obrambno ministrstvo. Iniciativa prinaša praktični pristop h krepitvi Natovih zračnih in raketnih zmogljivosti v Evropi, so navedli.

Z vzpostavitvijo novega sistema zračne obrambe si države želijo zapolniti vrzeli v sedanjem obstoječem sistemu zveze Nato za Evropo. Pomanjkljivosti so med drugim opazili pri obrambi pred balističnimi izstrelki, ki na svoji poti dosežejo visoke višine, pa tudi pri obrambi pred brezpilotnimi letali in manevrirnimi izstrelki.

Ozadje nemške pobude je predvsem ruska invazija na Ukrajino, ki je po mnenju Nata bistveno spremenila varnostne razmere v Evropi. Protiraketna obramba v Evropi je bila namreč doslej namenjena predvsem morebitnim grožnjam iz Irana, ravno zato pa obrambni ministri poudarjajo potrebo po dodatnih prizadevanjih na področju zračne obrambe.

V okviru projekta naj bi države skupaj kupovale nove oborožitvene sisteme, s katerimi bodo karseda ceneje vzpostavile zračno obrambo teritorija. "Na ta način izpolnjujemo našo skupno odgovornost, da se zavzemamo za varnost na naši celini," je ob začetku projekta dejala nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht.

Pri projektu poleg Nemčije in Slovenije sodeluje še dvanajst držav: Velika Britanija, Slovaška, Norveška, Latvija, Madžarska, Bolgarija, Belgija, Češka, Finska, Litva, Nizozemska in Romunija. Po navedbah diplomatov pa se želi pridružiti tudi Estonija.

Nemški kancler Olaf Scholz je načrte za nov evropski sistem zračne obrambe napovedal že konec avgusta, ko je govoril o koristi za varnost celotne Evrope in trdil, da bi bila skupna evropska zračna obramba bolj stroškovno učinkovita in uspešna, kot če bi vsaka država gradila lastno zračno obrambo.

Nemčija trenutno uporablja rakete zračne obrambe Stinger za naloge bližnjega dosega in protiletalske naloge ter protiraketni sistem Patriot za srednji doseg. V prihodnosti pa namerava izpopolniti tudi obrambo pred balističnimi izstrelki, ki na svoji poti dosežejo visoko višino. V luči tega je ena od verjetnih možnosti nabava izraelskega protiraketnega sistema Arrow 3, ki lahko uniči izstrelke do višine več kot 100 kilometrov. Poleg tega potekajo razprave o nakupu dodatnih sistemov Patriot in Iris-T, še piše dpa.ž

Šarec je v Bruslju z nemško kolegico Lambrecht podpisal tudi deklaracijo o okrepitvi dvostranskega sodelovanja med Morsom in nemškim obrambnim ministrstvom, ki med drugim predvideva sodelovanje pri vojaškem opremljanju in razvoju zmogljivosti ter sodelovanje v različnih pobudah, na vajah, usposabljanjih ter mednarodnih operacijah in misijah. "Imamo odlično priložnost ne le za izvajanje politike v praksi, ampak tudi za uresničitev naše skupne vizije na področju vaj, usposabljanj, skupnega sodelovanja v operacijah in misijah, razvoja zmogljivosti ter sodelovanja na področju opremljanja," je ob tem povedal Šarec.

Estrada

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov