Končalo naj bi se

Na Vzhodu le nekaj novega? Bo potihnilo rožljanje orožja?

J.P./STA
20. 2. 2022, 08.09
Posodobljeno: 20. 2. 2022, 09.39
Deli članek:

Skupne vojaške vaje v Belorusiji, ki so se začele 10. februarja, so zbudile veliko pozornosti.

Profimedia
Rusko obrambno ministrstvo sicer trdi, da bodo vojake po končanih vajah umaknili, vendar zahodni zavezniki niso prepričani v to.

V Belorusiji se bodo danes končale skupne vojaške vaje z Rusijo, ki jih je Zahod v luči zaostrovanja razmer pozorno opazoval. Ob tem se končuje tudi varnostna konferenca v Münchnu, kjer so voditelji največ pozornosti namenili ravno ukrajinski krizi. Na to temo se bosta danes slišala predsednika Rusije in Francije, Vladimir Putin in Emmanuel Macron.

Skupne vojaške vaje v Belorusiji, ki so se začele 10. februarja, so zbudile veliko pozornosti. Za skrb je zbujala predvsem okrepljena prisotnost ruskih vojakov. Tam jih je okoli 30.000. V okviru vaj so sicer preverjali pripravljenost vojaških enot v primeru napada od zunaj, boja proti terorizmu ter zaščite interesov obeh držav.

Rusija je v zadnjih dneh izvedla več vojaških vaj. Ravno v soboto sta Putin in beloruski predsednik Aleksander Lukašenko opazovala poskusno izstrelitev balističnih in vodenih raket.

Zahod je bil večkrat kritičen do ruskih manevrov. Rusko obrambno ministrstvo sicer trdi, da bodo vojake po končanih vajah umaknili, vendar zahodni zavezniki niso prepričani v to. Na varnostni konferenci so v soboto zahodni voditelji večkrat pozvali Rusijo, naj zmanjša napetosti, obenem pa so grozili tudi z ostrimi sankcijami v primeru napada.

Konferenca se danes sicer zaključuje. Na programu je še več panelov s svetovnimi voditelji, med drugim bo na razpravi o Zahodnem Balkanu nastopil tudi slovenski predsednik Borut Pahor. Pred razpravo je Pahor dejal, da ne smemo podcenjevati razmer na tem območju in da je potrebno dovolj zgodaj opaziti in nasloviti določene zaskrbljujoče procese v regiji.

Nova svarila, da Rusija načrtuje obsežno invazijo

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem v soboto govoril s francoskim kolegom Emmanuelom Macronom. Zelenski je v pogovoru zatrdil, da bo Ukrajina še naprej zadržana in se ne bo odzvala na ruske provokacije.

Vsi znaki kažejo, da Rusija načrtuje obsežen napad na Ukrajino, je v soboto zvečer v pogovoru za nemški ARD opozoril generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg in se tako pridružil svarilom, ki iz ZDA prihajajo že dlje časa in so jih v Beli hiši nazadnje ponovili ponoči. Tudi britanski premier Boris Johnson napoveduje veliko vojno.

Vse bolj zaskrbljeni so tudi v EU. Visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell je v soboto zvečer v pisni izjavi opozoril, da smo priča nevarni krepitvi "manipuliranja" informacij z namenom ustvarjanja lažne pretveze za "vojaško eskalacijo".

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov