Putin skop z besedami

Lavrov Putinu: Možnosti za diplomatsko rešitev še obstajajo

L.J.
14. 2. 2022, 17.26
Posodobljeno: 14. 2. 2022, 17.50
Deli članek:

Zunanji minister Sergej Lavrov je ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu zatrdil, da možnosti za diplomatska pogajanja še niso izčrpane.

Profimedia
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov se je na današnjem srečanju s Putinom zavzel za poglabljanje diplomatskih pogajanj.

V izseku razgovora z ruskim predsednik Vladimirjem Putinom, ki ga je v živo prenašala ruska državna televizija, je ruski zunanji minister Sergej Lavrov odgovarjal na Putinovo vprašanje glede možnosti dogovora z Zahodom.

"Ali je še mogoče doseči dogovor s partnerji glede ključnih vprašanj ali je to poskus, da nas potegnejo v neskončna pogajanja?" je na posnetku vprašal Putin.

"Že večkrat smo poudarili, da ne bomo dopustili neskončnih pogajanj na vprašanja, ki rešitve zahtevajo že danes," je najprej odgovoril Lavrov, a hitro nadaljeval: "Možnosti dialoga še zdaleč niso izčrpane." Predlagal je, da pogovore še podaljšajo oziroma razširijo, ter spomnil, da v Moskvo prihaja nemški kancler Olaf Scholz.

Putin je na izjavo ministra odgovoril skopo: "Dobro."

Združene države Amerike že nekaj tednov vztrajno trdijo, da naj bi Rusija prav v tem tednu pripravljala vojaški napad na Ukrajino. Rusija od leta 2014 krepi vojaško prisotnost ob meji z Ukrajino. Moskva zavrača načrtovanje napada.

V Kijevu se mudi nemški kancler Olaf Scholz

Danes se je pri ukrajinskem predsedniku Volodimirju Zelenskemu
mudil nemški kancler Scholz. Pogovarjala sta se več kot dve uri, kar je precej dlje kot je bilo sprva načrtovano. Nemški kancler je poudaril, da bo Nemčija Ukrajini gospodarsko še naprej pomagala ter napovedal novo posojilo v višini 150 milijonov evrov.

Obenem je Rusijo pozval k dialogu. "Vojaške aktivnosti Rusije na ukrajinski meji so nerazumne. Za takšno napotitev vojakov ni razumih razlogov. Zato Rusijo pozivamo k dialogu," je dejal Scholz, ki bo jutri obiskal še Moskvo.

Dejal je, da zaenkrat ni govora o članstvu Ukrajine v Natu. Po njegovih besedah Moskva dela problem iz nečesa, česar sploh ni na mizi, kar je precej nenavadno.

Medtem pa je Zelenski poudaril, da bi članstvo v Natu Ukrajini zagotavljalo varnost in ozemeljsko celovitost. "Ampak žal ni vse odvisno od nas," je dodal. "Kdaj bomo tam, ne vem, ampak moramo iti naprej po poti, ki smo jo izbrali," je dejal.

Kremelj: Imamo rešitev za krizo

Predstavnik ruskega predsednika Dimitrij Peskov se je danes odzval na komentarje ukrajinskega veleposlanika v Združenem Kraljestvu Vadima Pristajka, ki je včeraj namignil, da bi Ukrajina odstopila od pristopa k zvezi NATO, če bi se s tem izognila vojni. Peskov je dejal, da bi bila uradna potrditev tega, da Ukrajina v celoti odstopa vstopu v zvezo NATO, "korak, ki bi občutno prispeval k oblikovanju bolj smiselnega odgovora na ruske skrbi." Rečeno drugače, če se Ukrajina odpovedala vstopu v zvezo NATO, bi se po mnenju Kremlja napetosti med državama in s tem med Rusijo in Zahodom občutno zmanjšale.

Profimedia
Putin in Lavrov sta skupaj sedla za ogromno mizo.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov