Študija na Univerzi v Oxfordu je pokazala, da imajo vegani in vegetarianci kar 22 odstotkov nižje možnosti za razvoj srčnih bolezni od kolegov, ki jedo meso. A hkrati se jim možnost za nastop kapi poviša za 20 odstotkov, navaja tiskovna agencija Bloomberg.
Študija, ki je bila objavljena v znanstveni reviji British Medical Journal, je obravnavala podatke 48.188 ljudi, ki niso imeli zgodovine srčnih bolezni ali kapi.

Ekipa
Maksimalna energetska neodvisnost s paketom Pametna samooskrba
Skupina je bila razdeljena med vsejedce, teh je bilo 24.428, pescetarijance, ki jedo ribe a ne drugega mesa, teh je bilo 7.506 ter vegetarijance in vegane, ki jih je bilo skupno 16.254. Skupinam so sledili 18 let. Srčno-žilne bolezni je razvilo 2.820 ljudi, pri 1.072 so zabeležili razvoj kapi.
Medtem, ko so vegani, vegetarijanci in pesctarianci imeli manjše možnosti za razvoj srčno-žilnih bolezni, pa so doživeli več možganskih kapi. Mesojedci srčno-žilne bolezni namreč navadno razvijejo zaradi povišane telesne teže, visokega pritiska, visokih nivojev holesterola in razvoja sladkorne bolezni. Vendar pa prenizki nivoji holesterola v krvi vegetarijancev in veganov, prenizka vsebnost vitaminov kot so B12, D, esencialnih aminokislin in določenih vrst maščobnih kislin, vplivajo na povišanje tveganja za možgansko kap, so zapisali raziskovalci.