"Naj za Sirijo poskrbijo drugi"

Kaos v Siriji: ZDA se umikajo, Turki zrejo proti Kurdom in brusijo sablje

S.R./STA
30. 3. 2018, 20.18
Posodobljeno: 30. 3. 2018, 20.20
Deli članek:

Predsednik ZDA Donald Trump je v četrtek v zvezni državi Ohio, ko je nagovoril tamkajšnje industrijske delavce, napovedal, da se bodo vojaške sile ZDA "zelo kmalu" umaknile iz Sirije.

Reuters
Begunci iz Vzhodne Gute.

Trump je dodal, da je ameriška vojska tik pred tem, da bo tam prevzela nadzor nad celotnim območjem, ki je nekoč bil v rokah skrajne skupine Islamska država, ter da so ZDA zaradi vojn na Bližnjem vzhodu zapravile že 7000 milijard dolarjev.

"Na Bližnjem vzhodu smo zapravili 7000 milijard dolarjev. In kaj imamo od tega? Nič," je še dejal Trump in obljubil, da se bodo v prihodnosti ZDA usmerile v ustvarjanje delovnim mest in izgradnjo infrastrukture doma. "Umaknili se bomo iz Sirije, najverjetneje zelo kmalu. Naj drugi sedaj poskrbijo zanjo," je dejal predsednik ZDA. Ob tem ni povedal, kdo bi to lahko bil, a imata Rusija in Iran v državi svoje sile, ki so zaveznice sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Tiskovna predstavnica State Departmenta Heather Nuert je kasneje na novinarsko vprašanje, ali ve za odločitev, da se bodo ZDA umaknile iz Sirije, sicer odgovorila: "Ne, ne vem. Ne."

ZDA imajo v Siriji trenutno okoli 2000 vojaških pripadnikov, ki se skupaj z oboroženimi lokalnimi skupinami borijo proti Islamski državi. V Siriji sta bila sicer danes ubita dva pripadnika koalicije proti Islamski državi. Eden od njiju je bil Američan, so potrdili v Pentagonu. Drugi pa je bil po navedbah britanskega obrambnega ministrstva Britanec.

Napad z eksplozivno napravo, v katerem je bilo ranjenih še pet pripadnikov koalicije, se je zgodil ponoči v mestu Manbidž na severu Sirije, kjer je nameščeno ameriško osebje. Britanec je v času napada sodeloval z Američani.

Reuters
Vzhodna Guta.

Francija pripravljena posredovati med Kurdi in Turčijo na severu Sirije

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v četrtek sprejel delegacijo kurdsko-arabskih Sirskih demokratičnih sil, katerih ključen del je kurdska milica YPG, proti kateri na severu Sirije Turčija izvaja ofenzivo. Macron je izrazil pripravljenost Francije posredovati v tem konfliktu. Turčija je njegovo ponudbo že zavrnila.

"Zavračamo kakršnakoli prizadevanja za dialog, stike ali mediacijo med Turčijo in terorističnimi organizacijami," je na Twitterju objavil tiskovni predstavnik turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana Ibrahim Kalin. Hkrati je Pariz posvaril pred dejanji, ki bi dala legitimnost terorističnim skupinam.

"Države, ki jih imamo za prijateljice in zaveznike, morajo zavzeti jasno stališče proti vsem oblikam terorizma. Različna imena in krinke ne morejo zakriti resnične identitete teh terorističnih skupin," je še sporočil Kalin. Oglasil se je tudi Erdogan, ki je dejal, da jih zelo žalosti "napačno stališče" Francije do tega vprašanja, saj se Turčija ne pogaja s terorističnimi organizacijami.

Francoski predsednik Macron je v pogovoru s predstavniki Sirskih demokratičnih sil (SDF), ki jih sestavljajo kurdski in arabski borci, izpostavil njihovo odločilno vlogo v boju proti džihadistični Islamski državi.

Ponovil je, da je prioriteta Pariza boj proti terorizmu. SDF je zagotovil podporo Francije, še posebej pri stabilizaciji varnostnih območij na severovzhodu Sirije, "da bi preprečili vnovično okrepitev Islamske države, medtem ko čakamo na politično rešitev sirskega konflikta," so sporočili iz Elizejske palače. 

Profimedia
Konvoji beguncev iz Vzhodne Gute.

Nadaljevanje ofenzive

Hrbtenica Sirskih demokratičnih sil je sirska kurdska milica YPG, ki jo je Turčija med operacijo po več letih 19. marca pregnala iz enklave Afrin. Turčija je operacijo začela januarja z utemeljitvijo, da je YPG povezana s prepovedano Kurdsko delavsko stranko (PKK), kar milica, ki je ključna partnerka ZDA v boju proti Islamski državi v Siriji, zanika.

Macron je ponovil zavezanost Francije boju proti PKK, kot tudi varnosti Turčije. Ob tem je izrazil upanje, da "bo mogoče vzpostaviti dialog med SDF in Turčijo ob pomoči Francije in mednarodne skupnosti," glede na to, da dejavnosti Sirskih demokratičnih sil nimajo nikakršne operativne povezave s teroristično skupino PKK. 

V kotlu vre

Zahod je vse bolj zaskrbljen zaradi razmer na severu Sirije po tistem, ko je Erdogan po Afrinu napovedal širitev ofenzive proti kurdskim milicam tudi na druga kurdska območja na severu Sirije.

Ena od kurdskih predstavnikov Asija Abdelah je po pogovoru z Macronom povedala, da bo Francija poslala vojake v Manbidž, naslednje mesto, ki mu Erdogan grozi z napadom in kjer so že prisotni ameriški vojaki. Francoske posebne enote so sicer že prisotne v Siriji, Pariz pa je glede njihovega števila in prisotnosti zelo diskreten.

Iz francoske predsedniške palače so nato sporočili, da Francija ne načrtuje enostranske vojaške operacije v Siriji zunaj mednarodne koalicije za boj proti IS.

Estrada

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!