Nagrade za lažnive medije

Najbolj pokvarjen, skorumpiran in lažniv medij ne bo dobil "trumpija"

S.R./STA
8. 1. 2018, 17.31
Posodobljeno: 8. 1. 2018, 17.34
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump se je odločil, da preloži za danes napovedano podelitev nagrad lažnivim medijem, ki so jih ti mediji v ZDA že šaljivo krstili za "trumpije".

Reuters
Donald Trump

Nekdanji glavni pravnik za etična vprašanja v Beli hiši demokrata Baracka Obame Norm Eisen je sicer zjutraj Trumpove sodelavce opozoril, da bodo kršili zakon, če bodo predsedniku pomagali pri izvedbi njegove namere. Trump naj bi bil kot predsednik izvzet iz določil zakona, ki prepoveduje zlorabo položaja, vendar pa njegovi uslužbenci niso.

Trump se je za podelitev posebnih nagrad medijem, s poročanjem katerih ni zadovoljen, odločil novembra lani in je do nedelje pozno zvečer vztrajal, da jih bo podelil danes. Podelitev je danes s tvitom prestavil na 17. januar, torej nekaj dni preden bo imel svoj govor o položaju v državi pred obema domovoma kongresa.

"Nagrade za lažne medije, ki jih bodo dobili najbolj skorumpirani in pristranski vodilni mediji, bodo zgubarji dobili v sredo, 17. januarja. Zanimanje za te nagrade in njihov pomen je veliko večji od vseh pričakovanj," je zagotovil Trump.

Bodo na podelitvi sodelovali uslužbenci vlade

Eisen je tvitnil, da ameriški zakon prepoveduje uporabo vladnega denarja in časa za škodovanje določenim medijem v korist drugim medijem. Nekdanji direktor Urada za vladno etiko Walter Shaub pa je pojasnil, da bodo nevarnosti pregona izpostavljeni vsi uslužbenci vlade, ki bodo sodelovali pri Trumpovem projektu na primer s tem, da bodo zadevo dali na spletno stran.

Direktor za družbene medije v Beli hiši Dan Scavino mlajši je že decembra vnaprej sporočil, da s "trumpiji" nima nič, ker je to zadeva, s katero se ukvarja Trumpova predsedniška kampanja za leto 2020.

"Lažne," "bolj lažne" in "najbolj lažne"

Logistika podeljevanja "trumpijev" ni znana, propagando za dogodek pa dela spletna stran nacionalnega odbora republikanske stranke, ki vodi spletno anketo, pri kateri ni dvoma, kdo je med favoriti, saj navaja le negativne zgodbe o Trumpu v medijih kot so CNN, revija Time, televizija ABC, ki so si zaslužile popravek. Udeleženci ankete imajo na izbiro, da zgodbe označijo z "lažne", "bolj lažne" in "najbolj lažne".

Trump je televizijo Fox News vnaprej izločil iz izbora, vendar pa je zanimivo, da bi jo večina Američanov kljub temu postavila na prvo mesto in to po anketi Rasmussen, ki je med vsemi velikimi v ZDA najbolj naklonjena republikancem in predsedniku.

Okoli 40 odstotkov vprašanih je na prvo mesto med najbolj pokvarjenimi, skorumpiranimi in lažnivimi mediji postavilo televizijo Fox News, sledi CNN z 25 odstotki pred levičarsko televizijo MSNBC z devetimi odstotki.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov