OZAVEŠČENE LEPOTICE

Cara Mund, misica, ki se je uprla Trumpu

mv
15. 9. 2017, 21.00
Deli članek:

Združene države Amerike so dobile misico, ki je postala junakinja liberalne Amerike, pa ne zaradi lepote, ampak zaradi svojih stališč o vročih družbenih temah.

Profimedia
23-letna Cara Mund je postala najlepša Američanka, predvsem zaradi svojih dobro artikuliranih mnenj.

Letošnji izbor za mis ZDA je čez lužo vzbudil veliko zanimanje širše javnosti, saj so organizatorji in žirija ugotovili, da se v letu 2017 dogodek popularizira, če se vanj umestijo politične in ideološke razprave. Tekmovalke so morale odgovarjati na vprašanja: ali je Donald Trump sodeloval z Rusi v predsedniški kampanji, ali so Trumpove izjave in izenačevanje krivde po shodu neonacistov v Charlottesvillu sprejemljivi, ali je treba spomenike konfederacije odstraniti in ali je treba v šolah prepovedati polnokontaktno igranje ameriškega nogometa. Največ pozornosti pa je seveda pritegnil odgovor mis Severne Dakote Care Mund na vprašanje o obstoju podnebnih sprememb in posledicah odstopa od pariškega sporazuma.

»Trumpova odločitev je bila slaba«

Del javnosti, ki je njeno izjavo uporabil kot orožje v političnem boju, trdi, da je Cara Mund prva zmagovalka lepotnega tekmovanja, ki je to postala bolj po zaslugi svoje pameti kot po zaslugi zunanje lepote, čeprav se vsi strinjajo, da tudi v tem pogledu ni prikrajšana. Glede podnebnih sprememb je najlepša Američanka dejala: »Verjamem, da gre za slabo odločitev. Ko smo zavrnili pariški podnebni sporazum, smo odšli od pogajalske mize. Obstajajo dokazi, da so podnebne spremembe dejstvo, zato je vseeno, ali tem dejstvom verjamete ali ne, pri pogajanjih moramo sodelovati. Vse skupaj je preprosto slaba odločitev v imenu Združenih držav.« Po mnenju Mundove torej ni ključno vprašanje, ali podnebne spremembe obstajajo, temveč da ohranimo naš planet čist za prihodnje generacije. Po osvojitvi naslova je novinarjem povedala, da je želela dati resničen odgovor in da je niti v enem trenutku ni bilo strah mnenja sodnikov. »Mis Amerike mora imeti mnenje in vedeti, kakšne so trenutne razmere v svetu,« je zmagoslavno dejala odločna študentka prava.

Profimedia
Mis Teksasa Margana Wood je povedala, da bi Trump moral jasno obsoditi neonaciste zaradi shoda in terorizma Charlottesvilleu.

Postati želi prva ženska guvernerka

V intervjuju za ameriško tiskovno agencijo AP je povedala, želi postati prva guvernerka Severne Dakote. A ni razkrila, ali je registrirana kot demokratska ali republikanska volivka. »Ne želim povedati, ali sem demokratka ali republikanka. Sem Američanka,« je dejala Cara Mund in znova požela val odobravanja javnosti ter povzročila širitev izjave na spletnih omrežjih. »Opravila je odlično delo in ob njeni zmagi smo bili vsi navdušeni, ker vemo, da bo dobro predstavljala ime naše zvezne države,« je o Mundovi povedal senator John Hoeven.

V Beli hiši obračajo ploščo?

Medtem pa iz Washingtona, kjer izjav misice niso komentirali, prihajajo vsaj navidezno kolebavi toni. Vendar razlog ni Cara, temveč mis poznega poletja Irma. Tom Bossert, Trumpov svetovalec za domovinsko varnost, namreč ni zanikal, da je zadnje divjanje orkanov posledica podnebnih sprememb. Do zdaj so v Beli hiši kategorično zavračali dejstva o podnebnih spremembah in trdili, da okoljski protokoli škodujejo ameriškemu gospodarstvu. Bossert je zdaj dejal, da je o tem za zdaj prezgodaj govoriti in da je za ugotovitev povezanosti potrebna podrobna analiza trendov. Novinarjem je obljubil, da bo Trumpova administracija proučila zadnje pojave, a da za to potrebuje nekaj časa. Vprašanje je tudi, koliko časa bo Donald Trump potreboval, da umesti Caro Mund v enega izmed svojih (jeznih) tvitov?

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov