Tragedija pri Črnomlju

Predrznost! Potem, ko so psi raztrgali Tatjano, je njen sin že pripeljal novega

Sašo Avramovič
15. 9. 2017, 19.45
Deli članek:

Po tragičnem dogodku pri Črnomlju so vseh 13 psov prepeljali v zavetišče za male živali Meli center Repče. Trije, ki so 71-letnico zagotovo napadli, bodo usmrčeni, saj tako nalaga zakon. Lastnik vikenda je sicer v četrtek pripeljal že novega psa, ki pa ga je inšpekcija še isti dan odvzela.

Dolenjski list
Tragedija se je zgodila na vikendu na Mavrlenu pri Črnomlju.

Facebook
Tatjani Šum so psi zadali smrtne rane.

Tragična torkova zgodba, ki se je zgodila na vikendu na Mavrlenu pri Črnomlju, v mirni vasici, v kateri živi približno 60 ljudi, še vedno odmeva. Za posledicami napada treh pitbulov, ki so bili v lasti njenega 40-letnega sina Mihe Šuma, je 71-letna Tatjana Šum pozneje umrla v novomeški bolnišnici.

Številni ugrizi

Po podatkih bolnišnice je 71-letnica umrla zaradi izjemno hudih poškodb, ki so bile posledica številnih pasjih ugrizov. Po začetni nujni oskrbi v reanimacijskem prostoru so ugotovili ugrize po vratu, prsnem košu in okončinah, CT-diagnostika pa je pokazala izjemno hude poškodbe okostja, mehkih tkiv in žil. S tako hudimi poškodbami oziroma posledicami ugrizov domače živali se v novomeški bolnišnici do zdaj še niso srečali, so dejali.

Domačini na Mavrlenu so povedali, da je lastnik vikenda že v sredo pripeljal novega psa, šest do sedem mesecev starega pit bulla, a mu ga je veterinarska inšpekcija še isti dan odvzela. Slednje so potrdili tudi na inšpekciji.

Domačini sicer že napovedujejo podpisovanje peticije, s katero bodo pristojne pozvali, da lastniku vikenda za vedno prepove, da bi imel tam še kdaj nastanjene pse.

Meli center Repče
Pse so po dogodku odpeljali v zavetišče.

Zapor do dveh let

Spomnimo. Na vikendu, kjer se je zgodila tragedija, so sicer inšpektorji našli 13 psov (osem odraslih in pet mladičev), katerih lastniki so bile tri osebe, je povedala direktorica inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Andreja Bizjak. Nekaj psov je pasme pitbul, nekaj pa najverjetneje pasme XL-bull. Stari so od dve do sedem let. Lastnik pet odraslih psov in pet mladičev je po uradnih evidencah Miha Šum, lastnica enega psa in domnevno še enega naj bi bila avstrijska državljanka, lastnik enega psa pa moški iz Krškega.

Policisti preiskave tragične zgodbe še niso končali in nadaljujejo zbiranje obvestil zaradi suma storitve kaznivega dejanja mučenja živali. Štiridesetletni lastnik je namreč pse zadrževal v neustreznih prostorih brez svetlobe in slabih higienskih razmerah, živeli so med lastnimi iztrebki. »Psi so bili nastanjeni v prostoru, velikem trikrat štiri metre, živeli so v lastnih iztrebkih in bili so podhranjeni. Vseskozi so bili zaprti,« je povedala ena od prebivalk Mavrlena. Štiridesetletniku za omenjeno dejanje grozi denarna kazen ali zapor do dveh let, je povedal Robert Perc z novomeške policijske uprave.

Tako nalaga zakon …

Psi v centralnem registru sicer niso bili označeni kot nevarni, vseh 13 pa so po dogodku prepeljali v zavetišče za male živali Meli center Repče. Do zdaj so pristojni ugotovili, da so 71-letnico zagotovo napadli trije psi. Ti bodo po besedah Bizjakove usmrčeni, saj tako nalaga zakon, enako pa se bo zgodilo s tistimi, za katere bodo morda še ugotovili, da so sodelovali v napadu. Kdaj bo potekala evtanazija, še ni znano, saj bo o tem odločila veterinarska inšpekcija, ki bo zavetišču podala odločbo. Usmrtitev se sicer ne sme opraviti pred koncem pregleda psa na steklino. Vse skupaj bo trajalo še najmanj deset dni.

Zelo prestrašeni

Dušan Hajdinjak, vodja zavetišča, nam je povedal, da so psi slabo socializirani, da »se v okolju ne znajdejo in delujejo zelo prestrašeni«. »Vidi se, da se s psi nihče ni ukvarjal in da so bili vseskozi zaprti v notranjih prostorih,« je dodal. A tudi takšne pse, četudi so stari že na primer štiri ali pet let, se da, tako Hajdinjak, socializirati. V zavetišču jih zdaj vsak dan vozijo na sprehode in se individualno ukvarjajo z njimi. Nastanjeni so v štirih boksih. Ko so prišli, so bili zelo prestrašeni, a je iz dneva v dan boljše.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov