Minska polja

Speče mine v Posavju, na Dolenjskem in v Beli krajini

Martin Luzar, Dolenjski list
15. 9. 2017, 20.00
Deli članek:

V Posavju, na Dolenjskem in v Beli krajini so do sredine letošnjega leta odstranili skoraj 40 neeksplodiranih kosov eksploziva.

arhiv DL
Najdbe eksplozivnih teles so pogoste, intervencije na področju varstva pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi pa zelo zahtevne.

Neeksplodirane mine, ki tudi na našem območju prihajajo na dan ob različnih zemeljskih delih in tudi drugače, pomembno zaznamujejo naš vsakdanjik. Čas, iz katerega izhaja ta eksploziv, in poreklo sta pomembna. A to je že lahko stvar neke druge obravnave.

Klici vsak dan

Obveščanje
Prijave o najdbah neeksplodiranih ubojnih sredstev regijski centri za obveščanje na številko 112 sprejmejo domala vsak dan v letu.

Prijave o najdbah neeksplodiranih ubojnih sredstev (NUS) regijski centri za obveščanje na številko 112 sprejmejo domala vsak dan v letu, tudi statistika pogostosti intervencij kaže, da Državna enota civilne zaščite za varstvo pred NUS posreduje v povprečju več kot enkrat dnevno, kot pojasnjujejo v upravi za zaščito in reševanje.

Državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi je v letu 2017 posredovala 274-krat in pri tem odstranila oziroma uničila skoraj sedem ton neeksplodiranih eksplozivnih teles. V Posavju, na Dolenjskem in v Beli krajini so pripadniki enote posredovali v 27 primerih in odstranili 39 kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev v skupni teži dobrih 167 kilogramov. To so podatki s konca julija in glede na to, da eksplozivna telesa najdejo zelo pogosto, so omenjene številke danes drugačne, večje.

arhiv DL
Ob slovenski osamosvojitvi je takratna JLA okrog vojaških objektov letališča Cerklje ob Krki postavila minska polja. Vse mine naj bi že odstranili.

Obravnavano področje je pred časom zaznamovala drama z bombo v Vurberku. Tako zahtevnih primerov na Dolenjskem, v Posavju in Beli krajini na srečo ni. »Zaradi starosti najdenih sredstev, kemičnih sprememb v eksplozivnih polnitvah in poškodovanosti prožilnih mehanizmov vse intervencije na področju varstva pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi spadajo v zelo zahtevne, je pa res, da so lahko pripadniki v skladu s pravili stroke in varnosti vsa najdena sredstva v letošnjem letu prepeljali v začasna skladišča in so bila uničena na obdobnem uničenju v juliju, kar pomeni, da ni bilo treba izvesti uničenja na kraju najdbe,« v upravi za zaščito in reševanje pojasnjujejo stanje v Posavju, na Dolenjskem in v Beli krajini.

STA
Med 10. in 14. uro je potekala deaktivacija 250-kilogramske bombe, najdene pod gradom Vurberk.

Min ni več

NAJDBE
Na Dolenjskem in v Beli krajini so letos (do konca julija) posredovali v 27 primerih in odstranili 39 kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev v skupni teži dobrih 167 kilogramov.

Vojaško letališče Cerklje ob Krki je prav gotovo prostor, ki si na našem širšem območju z vidika nevarnosti morebitnih neodkritih min zasluži posebno skrb. Ob slovenski osamosvojitvi je takratna JLA okrog vojaških objektov letališča namreč postavila minska polja. Brežice so po odhodu nekdanje zvezne armade zahvaljujoč uspešni tihi diplomaciji zlasti lokalnih vojaških poveljnikov imele v rokah vsaj del načrtov cerkljanskih minskih polj. Strokovnjaki za razminiranje so takrat nemudoma začeli čistiti omenjeno nevarno območje. Ali so tam še neeksplodirane mine, je primerno vprašanje za upravo za zaščito in reševanje glede na vse, kar se je dogajalo v začetku 90. let na slovenskem vojaškem letališču in v okolici. Kot odgovarjajo v upravi, so strokovnjaki z detektorji kovin območje letališča med letoma 1992 in 1994 pregledali in pri tem odstranili vse mine, ki jih je tam postavila JLA. »To pomeni, da na pregledanem območju zagotovo ni več neeksplodiranih ubojnih sredstev oziroma min,« pojasnjujejo v upravi za zaščito in reševanje.

V Sloveniji so med letoma 1975 in 2016 našli ter uničili skupno 309.010 neeksplodiranih min in drugega razstreliva v skupni teži dobrih 525 ton. To pomeni v povprečju več kot 7300 kosov na leto ali 20 kosov vsak dan. Najdenih eksplozivnih teles je bilo vsako leto povprečno 12,5 tone, kar pomeni več kot 31 kilogramov na dan.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov