Svet

Življenje z velikim Putinom

Simon Rosc
27. 11. 2015, 06.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

»Rusija je del evropske kulture.« S temi besedami je zaključil svojo kampanjo pred volitvami leta 2000, ko je bil izvoljen na mesto ruskega predsednika. In kje je Rusija 15 let kasneje? Kje je Rusija danes, ko igra pomembno vlogo v boju proti terorizmu? O tem, kakšno je mnenje Rusov o njihovem voditelju, smo povprašali 22-letno Rusinjo Mileno.

Reuters
Vladimir Putin in Silvio Berlusconi v Sočiju leta 2012.

Vladimir Putin. Eden redkih politikov, ki si je zgradil neverjeten vpliv in se globoko usidral na domačem terenu. Nasprotniki mu nikakor ne pridejo do živega, ne zanika pa niti apetita po vnovičnem kandidiranju na volitvah leta 2018.

SAMOVŠEČNI "VSEMVŠEČNEŽ"

Skozi prepričljive nastope v javnosti, ki so pravo nasprotje njegovega predhodnika Borisa Jelcina, in druga všečna pojavljanja v medijih si je g. samovšečni zgradil neprimerljivo javno podobo. Goli jezdec, pilot podmornice, divji lovec. Vsa ta dejanja so Rusom ustvarila podobo predsednika, ki zna prav vse in je nepremagljiv.

Arhiv svet24
K rasti ruskega gospodarstva je veliko doprineslo trgovanje z Vzhodom.

DVIGNIL GOSPODARSTVO

Putin je svojim sodržavljanom pod kožo zlezel tudi zaradi uveljavljanja svojih moči v Gruziji in pa nedavne priključitve Krima k Rusiji. Vse to je obliž na rano tistih, ki ne morejo preboleti razpada Sovjetske zveze. K priljubljenosti ruskega predsednika je veliko doprinesel tudi dvig ruskega gospodarstva, ki še vedno jadra visoko v primerjavi z leti, ko je bila Rusija pod Jelcinom.

Če pogledamo samo BDP, je ta danes v primerjavi s tistim izpred 15 let kar desetkrat višji, mnogo višja pa sta tudi povprečna plača na posameznega državljana Rusije in pokojnina. Rusija, kar se gospodarstva tiče, na veliko paktira predvsem z Azijo. Lani je tako Rusija na primer podpisala 400 milijard evrov težko pogodbo za dobavo zemeljskega plina Kitajski, s katero sta letos skupaj urili svoje vojake.

Facebook, Twitter
Skozi prepričljive nastope v javnosti si je zgradil podobo vsemogočnega predsednika.

AVTOKRAT IN CENZOR

Ruski predsednik je znan tudi po svojevrstnem, za zahodni svet nekoliko pretrdem, avtokratskem vladanju. V preteklih letih mu je brez večjih težav uspelo podaljšati mandat predsednika s štirih na šest let. Znan pa je tudi po tem, da stvari nerad prepušča naključju in predvsem ne dopusti, da bi karkoli bilo brez nadzora.

Tako so na primer mediji v sibirski velesili pod strogo cenzuro, da bi se še dodatno izognil objavljanju »neresnic«, pa svoje uspehe širi preko lastnih medijev Sputnik News in Russia Today. Tudi omejevanje človekovih pravic mu ni čisto nič tuje, zavil pa jih je v vato moralne države, ki je na primer strogo uperjena proti istospolno usmerjenim, in to celo z zakonodajo.

Osebni arhiv
Rusinja Milena Grigorjan je z nami delila mnenje o Putinovi Rusinji.

SVOJEGLAV POSEBNEŽ

Putin je pristaš več svetovnih velesil, ki vsaka vleče na svojo stran, namesto skupne usmeritve in sodelovanja. To je v preteklosti že večkrat pokazal. A je Evropo, ZDA in Rusijo v zadnjih dogodkih povezal skupni sovražnik Islamska država. O tem, kaj meni o Rusiji in njenem velikem voditelju Vladimirju Putinu, smo se pogovarjali z 22-letno magistrico mednarodnih odnosov, Rusinjo Mileno Grigorjan. 

"Zelo težko strnem svoj pogled na Putinovo ero v samo nekaj stavkih. Mnogi trdijo, da je Rusija Putin in Putin je Rusija. Moje mnenje je, da je predsednik postoril izjemno veliko dela, skozi to pa se je država močno razvila v vseh pogledih. Vse moramo gledati skozi perspektivo primerjave. Rusija je bila na primer v devetdesetih letih na zelo slabem glasu, stanje pa je danes mnogo boljše. Vse to se odraža v demografski situaciji, življenjskem standardu, višjih plačah, pokojninah, padcu inflacije za petkratnik, povečanju BDP in še v mnogih drugih kazalnikih. Putin je pravi vodja, je karizmatičen in močan voditelj. Najslabša stvar, kar se tiče Rusije, je prevelika odvisnost od izvoza energentov, zaradi česar se naša ekonomija ne more razviti, kot bi se sicer lahko. Druga najslabša stvar je korupcija – na tej točki ne želim dati nobenega dodatnega komentarja. Putin je skozi zadnja leta Rusiji spet pridobil status neodvisne države z mednarodnega vidika. Rusija potrebuje močnega vodjo, kakršen je Putin, saj če pogledamo skozi zgodovino, je država s šibkimi vodji vedno izgubljala neodvisnost na mednarodnem političnem parketu. Rusija je danes močna in enotna. Glede na multikulturnost države imamo končno – vsaj večina – občutek, da smo vsi državljani iste države. Torej v bistvu je Putin Rusija, ampak Rusija ni samo Putin, temveč vsi državljani in Putin skupaj."

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste