V raziskavi so preiskovalci v restavracijah, ki so blizu pisarnam EU, in v bruseljski turistični četrti naročili pet vrst ribjih jedi: atlantsko trsko, morskega lista, modroplavuto tuno, mečarico in ražo. Odkrili so, da so jim dejansko postregli 36 vrst rib, od tega za štiri vrste v laboratoriju z analizo nismo mogli določiti, za katero vrsto ribe gre.
"Kjerkoli smo bili, smo odkrili prevaro. Predstavljajte si, da bi to bil avtomobilski trg in da bi vam prodajali renaulta z navedbami, da gre za rolls-royca. Nekaj takega se je dogajalo," je povedal predstavnik skupine Oceana, ki je sodelovala v raziskavi, Lasse Gustavsson.
Med drugim se je dogajalo, da so v restavracijah atlantsko trsko zamenjali s pango, ki jo intenzivno gojijo na vietnamskih ribjih farmah in je za 40 odstotkov cenejša od trske.
"Vemo, da je veliko prevar, a ne vemo, ali so v to vpleteni ribiči, distributerji ali restavracije. Najverjetneje gre za mešanico vsega," je opozoril Gustavsson.
Analiza je razkrila, da je bilo 14 odstotkov jedi, ki so jih postregli kot osliča, pravih, večinoma pa so ga zamenjali z ribo saj. V samo eni od 20 jedi je bil na krožniku dejansko modroplavuti tun, ki stane običajno 30 evrov. Večinoma so ga zamenjali s cenejšim rumenoplavutim tunom, veleokim tunom ali mečarico.
Skupno naj bi bilo kar 38 odstotkov ribjih jedi napačno označenih. Ob tem Gustavsson opozarja, da bi lahko bili nekateri jedci v nevarnosti, saj so jim postregli ribe, na katere bi lahko bili alergični. Napovedal je, da namerava njegova organizacija sedaj preiskati supermarkete.
"Potrošnike, ki se v šestih sekundah odločijo, kaj bodo jedli za večerjo, je lahko pretentati," je posvaril. Dodal je tudi, da tovrstno početja odpira vrata za nezakonito ribarjenje.
Iz Evropske unije so sporočili, da so očitke vzeli zelo resno, a so za nadzor nad izdelki v restavracijah pristojni belgijski nacionalni organi.
Kot je medtem dejal tiskovni predstavnik Evropske komisije Alexander Winterstein, bo Evropska komisija navezala stik z vsemi tremi podjetji, ki dobavljajo hrano v restavracije Evropske komisije.