Svet

Milanović: Odstopamo od arbitraže

Črt Kaker
28. 7. 2015, 09.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Predsednik hrvaške vlade Zoran Milanović je včeraj po srečanju s predsedniki parlamentarnih strank odločno napovedal, da Hrvaška odstopa od arbitražnega sporazuma. Cerar Zagrebu sporoča, da odstop od sporazuma ni mogoč.

sta

»Sestanek s predsedniki parlamentarnih strank je bil kratek. Vsi mislimo enako. Hrvaška ne more ostati pri sporazumu o arbitraži, odstopiti mora od njega in ga nemudoma suspendirati v skladu z mednarodnim pravom. To bo naša zahteva do sabora. Pričakujem veliko podporo,« je v izredno nezadovoljnem tonu po sestanku dejal predsednik hrvaške vlade Zoran Milanović. Izredna seja sabora, kjer je pričakovati soglasno podporo vladnemu predlogu, bo na sporedu danes.

Želi si soglasja

Milanović je še dejal, da si želi soglasja v parlamentu, da Zagreb nemudoma suspendira arbitražni sporazum in z arbitražnega sodišča umakne arbitra Budislava Vukasa, ki ga je kot člana sodišča imenovala Hrvaška. Hrvaški premier je poudaril, da bodo pri postopku upoštevali določila mednarodnega prava. Dodal je, da je bila Hrvaška v to prisiljena, saj da je arbitraža po razkritju pogovorov med slovenskim sodnikom in agentko kontaminirana.

Potrdil je navedbe novinarjev, da to med drugim pomeni, da bodo o svoji zahtevi za prekinitev pogodbe obvestili tudi Slovenijo, ki bo imela tri mesece časa za odgovor. Če bo Ljubljana nasprotovala prekinitvi, bi imeli državi še leto dni časa, da bi se dvostransko ali ob posredovanju tretje strani poskusili dogovoriti, ali je prišlo do kršitev arbitražnega sporazuma in ali je zaradi tega treba razveljaviti pogodbo. Tako bi se zgodba o arbitraži zavlekla globoko v leto 2016.

Novo hrvaško izigravanje

Gre za novo enostransko potezo, s katero Hrvaška ruši sprejete mednarodne obveznosti. Hrvaška stran namreč nima nobenih oprijemljivih dokazov, s katerimi bi lahko dokazala kontaminiranost arbitražnega sodišča. Šele če bi arbitražno sodišče samo začelo s preiskavo in ugotovilo nedovoljeno postopanje slovenske strani, bi lahko Hrvaška sprožila vse potrebne postopke in od arbitraže tudi odstopila.

Za hrvaško stran so nezakonito pridobljena prisluškovanja tajne službe postala povsem legitimno orodje, kar je po mnenju tujih strokovnjakov skrb vzbujajoče. Milanović ob tem ni želel odgovarjati na vprašanja, kako komentira dejstvo, da so slovenskega sodnika Sekolca in agentko Drenikovo prisluškovali.

Cerar pravi, da Hrvaška ne more kar odstopiti

Veliko bolj skrb vzbujajoče pa je, da je slovenska zunanja politika v zadnjem tednu v popolnem razsulu. Slovenski zunanji minister se je vse od izbruha afere prvič oglasil v nedeljo, ko ni izključil možnosti svojega odstopa. Pričakovali smo, da bo slovenska zunanja politika zavzela čvrsto stališče in hrvaški pritisk na arbitražno sodišče obsodila kot nedopustnega. Tako pa se je predsednik slovenske vlade Miro Cerar na hrvaško napoved odstopa od arbitražnega sporazuma odzval z besedami, da to ni mogoče, Milanović pa je takoj zatem Cerarju zabrusil, da Hrvaška to lahko stori in tudi bo.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste