Svet

Srbski premier na obisku v Tirani

STA
27. 5. 2015, 15.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Srbski premier Aleksandar Vučić se je danes na zgodovinskem obisku v Tirani sešel z albanskim kolegom Edijem Ramo. Ob tem je izrazil prepričanje, da morata Srbija in Albanija kljub različnim stališčem glede Kosova najti skupni jezik. Rama je podobno dejal, da morata državi storiti to, kar so po drugi svetovni vojni storili Nemci in Francozi.

STA

Srbija Kosovo obravnava in ga bo še naprej obravnavala kot svoj sestavni del, je na skupni novinarski konferenci z Ramo poudaril Vučić. Hkrati pa je izpostavil, da kljub temu Beograd in Tirana ne bi smela zaostrovati odnosov, temveč prepoznati te razlike in najti skupni jezik.

Po besedah Rame Albanija priznava dialog med Beogradom in Prištino, ker je bil s tem izkazan pogum za napredek v odnosih med stranema in še posebej za to, da se uresniči dogovorjene sporazume. Nadaljevanje tega dialoga je po mnenju Rame življenjskega pomena za celotno regijo.

Ko gre za odnose med Beogradom in Tirano, je Rama spomnil na pogum, ki sta ga po drugi svetovni vojni ne glede na prelito kri pokazali Nemčija in Francija. "To nas hrabri, da gremo tudi mi naprej v izgradnji sožitja, ne glede na verske in druge razlike".

Čeprav je med Srbijo in Albanijo gora težav, to po besedah Rame ne pomeni, da se ne bodo potrudili teh razlik ublažiti. Odnose je treba odmrzniti, je poudaril. Od današnjega sestanka pričakuje več kot od svojega obiska v Beogradu pred šestimi meseci, ko sta državi podpisali več sporazumov, med drugim o priznavanju diplom.

"To, da imamo različna stališče glede nekaterih vprašanj, ne pomeni, da se ne zavedamo dejstva, da igrata obe državi pomembno vlogo pri ohranjanju miru v regiji," je še poudaril in izrazil željo po regiji brez meja.

Ta bo doprinesla k odstranjevanju ovir v trgovini, kulturi in znanosti, je dodal Rama in izrazil željo po skupnih infrastrukturnih projektih. Prav tako Rama upa na napredek na skupni poti v EU. Da morata Srbija in Albanija v svoje roke vzeti usodo Zahodnega Balkana, je prepričan tudi Vučić.

Rama je še izrazil upanje, da bo na Vučića naredil dober vtis, tako da bo srbski premier ob vrnitvi v domovino rojakom lahko povedal, da se lahko brez težav odločijo za obisk Albanije, še posebej poleti. Izrazil pa je tudi željo, da Srbija stori več za Albance na območju Preševa. "Želijo si, da bi z njimi ravnali kot s Srbi na severu Kosova," je dejal.

Premierja Srbije in Albanije pa se danes nista strinjala glede incidenta na nogometni tekmi med Srbijo in Albanijo v Beogradu, ko se je nad igriščem pojavilo manjše plovilo z zastavo tako imenovane velike Albanije. Rama je dogodek, do katerega je prišlo oktobra lani, označil za šalo, Vučić pa je poudaril, da se z zastavo velike Albanije ne gre šaliti in da je bila to provokacija, ki je slabo vplivala na odnose med državama.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste