Svet

Romanca hrvaške predsednice s srbskim žigolom

Luka Tetičkovič
15. 1. 2015, 07.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Kolinda Grabar Kitarović (HDZ) je v drugem krogu slavila s 50,4 odstotka glasov in sloganom »Za boljšo Hrvaško!« Pregledali smo, kako o njej poročajo mediji na hrvaški politični šahovnici in zunaj nje.

Twitter

Hrvaški mediji o njej pišejo zaljubljeno, srbski škodoželjno, slovenski z visoko stopnjo pričakovanja.

Hrvaški premier Zoran Milanović in predsednik socialdemokratov (SDP) je pohitel z izjavo, da je to prvič, da je bila na Hrvaškem predsedniška zmaga dosežena s tako tesno razliko, pri čemer je ocenil, da se je Kitarovićeva v predvolilni tekmi z Ivanom Josipovićem (SDP) obnašala kot »militantni vojak« konzervativcev (HDZ).

Kitarovićeva se ne pusti motiti, predsedniške vajeti je že prijela v roke z jasnim namenom, da skoči v sedlo poenotene Hrvaške. Kakšna naj bo enotnost? Takšna, kot jo je Hrvaška imela v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Prepričana je namreč, da so se v domovinski vojni ukoreninili temelji države in da so ti trdni in neuničljivi.

Reuters

Nekdanja zunanja ministrica na podlagi tega napoveduje tudi drugačno zunanjo politiko. Po slovenskem vzoru bo vstop svojih južnih sosedov (Srbije) v evropsko družino pogojevala s hrvaškimi interesi. Kot ključno točko dnevnega reda je že napovedala reševanje vprašanja izginulih v vojni, a bi prilaščanje te medalje znalo pokazati, da ima dve plati. Tudi v Srbiji namreč čakajo na hrvaške ukrepe, s katerimi bi začeli reševati vprašanja etničnega čiščenja, ki so ga dosledno opravljale vse sprte strani.

»Nono Viktor je šel v partizane, ker so bili Italijani v naših krajih zelo okrutni in so ubili mnogo ljudi.« Kolinda o partizanskih korakih svojega dedka

Glede odnosa s Slovenijo je že napovedala, da se veseli srečanj s predsedniškim kolegom Borutom Pahorjem, ki ji je v telefonskem klicu čestital ob izvolitvi, pri čemer se je zavzel za čim tesnejše in iskreno medsebojno sodelovanje v prid obeh narodov. Sveža predsednica je Pahorja povabila na svojo inavguracijo 18. februarja, saj meni, da so osebna prijateljstva zelo pomembna za politični dialog in prijateljstvo med državama.

A vseeno od Pahorja ne pričakuje samo rož in komplimentov, ki jih je bila deležna njena strankarska kolegica Jadranka Kosor na mestu hrvaške premierke. Skozi malce priprte zobe je ob izvolitvi za Pop TV priznala, da pričakuje odgovore glede vprašanja Ljubljanske banke, a je hitro dodala, da državi povezuje več stvari, kot ju razdvaja, zato si želi, da bi potegnili črto pod zgodovino in v prihodnost krenili odprtih odnosov.

Reuters

Raje se je družila s fanti

Svežo predsednico so v sproščeni maniri vzeli pod drobnogled hrvaški mediji, ki so analizirali njeno dlan, in prišli do pronicljivega zaključka, da je nova predsednica polna empatije, a hkrati ljubi ukazovanje. Njen brat Branko Grabar je povedal, da se je v otroštvu raje družila s fanti in igrala »moške igre«, pri katerih so jo zaradi njenih vodstvenih sposobnosti pogosto izbrali za vodjo ekipe.

Romanca z neznanim srbskim žigolom

Veliko večjo mero zlobe so medtem pokazali srbski mediji, ki so nemudoma objavili njeno fotografijo v kopalkah in se razpisali o domnevni najstniški romanci z neznanim srbskim žigolom. Kitarovićeva naj bi se v osemdesetih letih, ko jih je štela še rosnih dvajset, do ušes zaljubila v šarm neznanega plejboja, ki naj bi ji med ljubimkanjem na morju slikal gradove v oblakih, nato pa jo pobrisal domov novim zmagam naproti. Srbski tabloidi zato sklepajo, da Kitarovićeva nikoli ni prebolela te epizode, zaradi česar še danes sovraži vse srbsko. Pri tem niso kritični do lastne škodoželjnosti, ko njenega moža imenujejo »prva dama«, ki je svojo kariero obesil na klin, da bi pomagal svoji ženi. Tabloid Telegraf ga je ob tem cinično potolažil, da njegova žena ni edina predsednica na svetu, zato se bo imel priložnost gibati tudi v moški družbi.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste