Svet

Protestniki na ulice New Yorka, ker je porota oprostila policista davitelja

STA/G.G.
4. 12. 2014, 08.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V New Yorku so v sredo zvečer izbruhnili zelo organizirani protesti zaradi odločitve porote, ki je oprostila belega policista. Ta je julija zadavil neoboroženega temnopoltega moškega. Pravosodni minister ZDA Eric Holder je nemudoma napovedal zvezno preiskavo zaradi morebitnega kršenja državljanskih pravic.

Reuters
Protest proti policijskemu nasilju v New Yorku.

Po Fergusonu se je sedaj Američanom povsem v skladu s pričakovanji zgodil še New York. Skupina policistov se je 17. julija na Staten Islandu spravila na temnopoltega Erica Garnerja, ker je na ulici brez dovoljenja prodajal cigarete po kosih. Hoteli so ga aretirati, velikan Garner pa jim je dejal, naj ga pustijo pri miru, ker nikogar ne nadleguje.

Nizkorasli beli policist Daniel Pantaleo se je hotel dokazati pred večjimi kolegi in je Garnerja stisnil v prepovedani daviteljski prijem. Garner je večkrat ponovil, da ne more dihati, Pantaleo pa je stiskal, dokler ni Garner izdihnil. Mrliški oglednik mesta je smrt označil za namerno, obstaja pa tudi podroben videoposnetek dogodka.

Policijski sindikat trdi, da je Pantaleo uporabil dovoljen prijem, ki ga učijo na akademiji, da spravi osumljenca na tla. Za poznavalce, ki niso policisti, pa ni nobenega dvoma, da je šlo za prijem, ki ni dovoljen iz enostavnega razloga, ker lahko povzroči smrt. Garner je bolehal za astmo in policijski sindikat trdi, da je bil to vzrok smrti.

Protestniki, ki so se v sredo zvečer razpršili po ulicah Manhattna in Staten Islanda, so z vzklikanjem gesla: "Ne morem dihati. Ne davi me", jasno povedali, kaj si mislijo o takšnih izgovorih.

Poleg tega so vzklikali tudi geslo iz predmestja St. Louisa Fergusona "Roke gor, ne streljaj", ki simbolizirajo smrt temnopoltega najstnika Michaela Browna. Neoboroženega Browna je ustrelil beli policist, velika porota pa ga prav tako ni obtožila ničesar.

V večinoma temnopoltem Fergusonu je umrl mladenič, ki je pred smrtjo oropal trgovino, na "belem" Staten Islandu pa odrasel moški, ki je služil denar s prodajo cigaret. Večinoma bela velika porota je blizu Fergusona oprostila belega policista, podobno sestavljena velika porota pa je enako storila na Staten Islandu, ki velja za najbolj konservativno mestno občino New Yorka, saj tam živi veliko policistov in gasilcev. To sta v ZDA pretežno bela poklica.

Da je nekaj narobe v deželi svobode, se je v sredo ponovno zavedel tudi predsednik Barack Obama, ki je dejal, da imajo problem. "Vsi, ne glede na raso ali vero, moramo priznati, da gre za ameriški problem, če se nekoga pred zakonom ne obravnava enakopravno. Moja naloga je, da pomagam problem rešiti," je dejal Obama.

Njegov pravosodni minister Eric Holder je dejal, da je tragedija v New Yorku eden od incidentov, ki postavljajo na preizkušnjo zaupanje med policijo in skupnostmi, ki bi jih policija morala ščititi.

Pantaleo in policist iz Fergusna Darren Wilson sta se na lokalni ravni izvlekla brez posledic, vendar jima še grozi zvezna preiskava in morebitna obtožnica zaradi kršenja državljanskih pravic. To je ameriška posebnost uzakonjena zaradi krivic, ki so se dogajale temnopoltim na jugu pod vladavino bele večine.

V New Yorku nasilja v sredo ni bilo, položaj pa je bil povsem bizaren v slogu izreka "Samo v New Yorku". Ko so protestniki zapirali promet v središču Manhattna in spravljali ob živce neprevidneže, ki so se zvečer spravili za volan, je na policijsko močno zaščitenem otoku pred Rockefellerjevim centrom televizija NBC vodila svoj zabavni program ob prižigu luči na velikem božičnem drevesu.

Slavni, kot je Mariah Carey, so peli božične pesmi, ljudstvo je navdušeno ploskalo, le nekaj ulic stran pa se je drugi del ljudstva prerival s policisti in zahteval odgovornost. Eden od policistov je ob vsem tem radovednim turistom mirno razlagal, da gre za to, da ljudje nimajo radi, če jih policisti pobijajo in zato pač protestirajo.

Newyorški župan Bill de Blasio je postal tarča konservativne ameriške televizije Fox, ker je odpovedal udeležbo na slovesnosti pred Rockefellerjevim centrom in je šel na Staten Island k družini ubitega in tam dejal, da si ne more predstavljati, kako bi doživel smrt lastnega sina Danteja. Županova soproga je temnopolta, Dante pa je mešan čeprav za belce temnopolt.

Protestniki so za nekaj minut zasedli celo glavno železniško postajo Grand Central in se v času konice ulegli na tla. Nekatere mimoidoče prebivalce belih predmestij je to ujezilo in so celo pljuvali nanje. Kar pa je najbolj padlo v oči, je dejstvo, da je bila za razliko od Fergusona in drugih ameriških mest, večina protestnikov na ulicah Manhattna belih.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste