Svet

Poplave prizadele tudi Slovaško, težave na Češkem in v Avstriji

STA
16. 5. 2014, 17.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Dolgotrajno obilno deževje je povzročilo poplave tudi na Slovaškem, predvsem v osrednjem in vzhodnem delu. Poplave naj bi terjale tudi eno smrtno žrtev, najmanj 100.000 gospodinjstev pa je brez elektrike. O velikih težavah zaradi naraslih voda poročajo tudi s Češke, iz Avstrije in Poljske, kjer sta umrla dva človeka.

Kot poroča slovaška tiskovna agencija Tasr, je Slovaško ob deževju prizadel še močan veter. Nastala je velika gmotna škoda, velike so tudi težave v prometu, tako cestnem kot železniškem. V kraju Dihona je v naraslem potoku življenje izgubil 83-letni moški, je sporočil notranji minister Robert Kalinak.
Narasle vode se medtem sicer že nekoliko znižujejo, a predvsem na severu države v pokrajinah Zilina in Presov vladajo izredne razmere. Meteorološka napoved ni obetavna - danes bi lahko na območju padlo tudi do 130 litrov dežja na kvadratni meter, kar je približno toliko, kot običajno zapade v enem mesecu.
Močno deževje in silovite nevihte so veliko škodo in poplave povzročili tudi na Poljskem. Umrla sta dva človeka. V Varšavi je žensko zadela odlomljena veja, v mestu Debica pa je utonil moški, pišejo poljski mediji.
Najbolj prizadet je jugovzhod države. Podrta drevesa in poplave ovirajo promet na številnih cestah, motena je tudi oskrba z električno energijo - več kot 60.000 gospodinjstev je ostalo brez elektrike. Neurja naj bi po državi po napovedih vremenoslovcev divjala še ves konec tedna.
Poplave grozijo tudi na vzhodu Češke, kjer se že pripravljajo na najhujše. Napeto je predvsem v krajih Olsa in Češky Tesin, kjer gasilci skušajo omejiti poplave z vrečami peska, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Še posebej zaskrbljeno spremljajo vremensko napoved, saj je podobno slaba kot za Slovaško.
Neurja so povzročala težave tudi v Avstriji, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Skrbi so povzročale narasle vode rek Traisen in Pielach na območju Sankt Pöltena zahodno od Dunaja, kjer od poldneva vlada izredno stanje. Najhuje je bilo v dolini Pielacha. V kraju Hofstetten je reka poplavila približno 80 hiš, ko je voda premagala jez. Zaradi poplav so se v Avstriji sprožali tudi zemeljski plazovi, številne ceste pa so bile neprevozne.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov