Svet

EU za zdaj brez sankcij proti Kijevu; Slovenija jim nasprotuje

STA
10. 2. 2014, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Gospodarskih sankcij EU proti Kijevu zaradi nasilja nad protestniki za zdaj ni pričakovati, saj so tisti, ki jih podpirajo, v manjšini, je danes v Bruslju ocenil slovenski zunanji minister Karl Erjavec. Slovenija sankcij ne podpira, saj niso učinkovite, ker bolj prizadenejo gospodarstvo kot oligarhe, je pojasnil minister.

Svet24

Zunanji ministri EU so danes razpravljali o različnih vidikih odnosa z Ukrajino, kjer se še vrstijo množični protivladni in proevropski protesti, ki jih oblasti poskušajo obvladati tudi z nasiljem. Govorili so o možnosti podpore državi pri ustavnih reformah, finančne in gospodarske pomoči ter uvedbe sankcij proti vladi v Kijevu.

Konkretnih odločitev niso sprejeli. Izrazili so "globoko" zaskrbljenost nad razmerami in politično krizo. Obsodili so nasilje in kratenje človekovih pravic, pozvali k preiskavi vseh nasilnih dejanj ter se zavzeli za dialog med ukrajinsko vlado in opozicijo ter k političnim rešitvam, ki bodo upoštevale skrbi in voljo ljudi.

Ukrajina ne sme postati teren za spopade različnih geostrateških interesov, na primer za spopade med EU in Rusijo, temveč jo je treba odpreti, posodobiti in pripraviti na dejavnejše gospodarsko sodelovanje, je ob tem poudaril Erjavec.

Država po Erjavčevih besedah potrebuje 25 milijard dolarjev, da bi lahko zadihala. EU in Mednarodni denarni sklad (IMF) po ministrovih besedah načrtujeta sveženj pomoči v zameno za strukturne reforme pod pogoji, ki so standardni za programe pomoči IMF.

Ministri so danes razpravljali tudi o tem, kaj je cilj evropske perspektive Ukrajine - polnopravno članstvo v uniji ali kaj drugega. V sklepih so državi zatrdili, da podpis sporazuma o krepitvi vezi, ki ga je Kijev lani zavrnil, a ga je EU še vedno pripravljena podpisati, ko bo Ukrajina na to pripravljena, ni "ciljna postaja v odnosih EU in Ukrajine".

Ob zasedanju zunanjih ministrov je v Bruslju še odmevala žaljivka ameriške diplomatke, namestnice ameriškega zunanjega ministra Victorie Nuland, ki je v kontekstu iskanja rešitev za politično krizo v Ukrajini izjavila: "Jebeš EU."

EU je ostala uradno brez komentarja na to nediplomatsko psovko in ameriško nezaupnico, ki dejansko daje v nič njena prizadevanja v regiji, nemška kanclerka Angela Merkel pa je izjavo označila kot nesprejemljivo.

Nato se je pojavil še en posnetek, v katerem visoka predstavnica evropske diplomatske službe Helga Schmid izraža nezadovoljstvo, ker Američani EU sramotijo ter govorijo, kako so ostrejši pri sankcijah, medtem ko je unija dejansko na isti strani, a si želi le pripraviti teren.

Nekateri evropski diplomati so oba posnetka že označili za šov.

Erjavec je diplomatski spor med EU in ZDA danes komentiral z besedami, da ne verjame, da je izjava ameriške diplomatke uradno stališče ZDA, temveč gre za retoriko, obnašanje ene od diplomatk, ki pa seveda nikakor ni v skladu z diplomatsko govorico. Ocenil je tudi, da je prav, da se EU ni preveč odzivala.

"Se jim pa večkrat zgodi očitno. Tudi v Sloveniji vidimo, da imamo včasih težave z retoriko ameriških diplomatov," je še pripomnil Erjavec.

Komentar ameriške diplomatke je po Erjavčevih besedah sicer "mogoče tudi posledica tega, da EU težko oblikuje enotna stališča in zato v določenih situacijah težko nastopa kot kredibilen partner".

Ukrajina je boleča točka evropske diplomacije. Država je namreč konec lanskega leta tik pred zdajci zavrnila podpis sporazuma o krepitvi vezi z unijo in se obrnila k Moskvi, kar je močno udarilo evropsko diplomacijo ter sprožilo množične proevropske in protivladne proteste.

Da bi dokazala, da njeno partnerstvo z vzhodnimi sosedami kljub temu še živi, unija hiti podpisati sporazuma o krepitvi vezi z Moldavijo in Gruzijo. Ministri so danes pregledali priprave na podpis, ki se načrtuje najpozneje avgusta.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov