Svet

Vsak mesec 65 milijard za pomoč gospodarstvu

STA/Ž.K.
29. 1. 2014, 21.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) je po dveh dnevih zasedanja danes v Washingtonu potrdil napovedano monetarno politiko in obseg izrednih stimulacijskih ukrepov za pomoč gospodarstvu zmanjšal za dodatnih deset milijard dolarjev na 65 milijard dolarjev na mesec.

Reuters

FOMC je obseg odkupovanja obveznic finančnega ministrstva in vrednostnih papirjev na podlagi hipotek že decembra zmanjšal za deset milijard dolarjev na 75 milijard na mesec, ker so gospodarski podatki dovolj ugodni.

Predvsem stopnja brezposelnosti pada in decembra se je znižala na 6,7 odstotka, zato se lahko stimulacijski program, ki ohranja nizke dolgoročne obrestne mere, spet skrči. FOMC bo, če bo šlo vse po načrtih, program povsem odpravil do konca letošnjega leta.

Odločitev FOMC, ki ga je v torek in danes še zadnjih vodil Ben Bernanke, je bila tokrat soglasna in povsem v skladu z vsemi pričakovanji analitikov in gospodarstvenikov. Vodenje centralne banke s 1. februarjem prvič v zgodovini ZDA prevzema ženska Janet Yellen, ki bo nadaljevala monetarno politiko oblikovano pod Bernankejevim vodstvom.

Izjava FOMC pravi, da se gospodarske aktivnosti krepijo, trg delovne sile se izboljšuje, čeprav stopnja brezposelnosti ostaja povišana. V zadnjih mesecih je rasla poraba gospodinjstev, kakor tudi poslovne investicije, okrevanje stanovanjskega trga pa se je malce upočasnilo.

Proračunska politika kongresa še vedno zavira hitrejšo gospodarsko rast, čeprav vse manj. Inflacija ostaja pod ciljem monetarne politike, dolgoročni obeti pa ostajajo stabilni.

FOMC za naprej pričakuje nadaljevanje okrevanja in nižanja stopnje brezposelnosti, posebno pozornost pa bo posvetil inflaciji, ki je prenizka.

Centralni bankirji bodo še naprej pozorno opazovali gospodarska gibanja in sprejemali ustrezne ukrepe glede na razvoj dogodkov. Od razvoja dogodkov bo odvisno tudi nadaljnje krčenje izredne stimulacije.

Ključna obrestna mera po kateri si banke med seboj čez noč posojajo denar bo še naprej nizka tudi po odpravi izredne stimulacije in utrditvi gospodarskega okrevanja.

Ključna obrestna mera, ki je na med 0 do 0,25 odstotka že od leta 2008, bo ostala na tej ravni dokler stopnja brezposelnosti ne bo vztrajala na manj kot 6,5 odstotka, obeti za inflacijo v naslednjih dveh letih pa ne bodo presegli ciljne vrednosti dveh odstotkov za več kot pol odstotka.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste