Svet

Ko sta se onavda zabavala, je ladja nasedla: 32 mrtvih

STA/N.J.
13. 1. 2014, 14.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Kapitan ladje Costa Concordia, ki je pred natanko dvema letoma nasedla ob otoku Giglio, Francesco Schettino je danes izrazil globoko žalost in bolečino zaradi dogodka, ki je terjal 32 življenj. Na otoku medtem ob obletnici nesreče potekajo spominske slovesnosti, ki se jih udeležujejo tudi svojci žrtev in preživeli.

Kot je sporočil Schettino, s sorodniki žrtev deli njihovo bolečino. "Izražam najglobljo žalost in potrjujem svojo bližino z družinami žrtev," je zapisal v izjavi za italijansko tiskovno agencijo Ansaa. Proti Schettinu sicer v mestu Grosseto v osrednji Italiji poteka sojenje, na katerem se mora zagovarjati zaradi obtožb večkratnega uboja iz malomarnosti, predčasne zapustitve ladje in povzročitve okoljske škode. Proces bi se lahko končal še pred poletjem, Schettinu pa grozi 20 let zaporne kazni.

Na sojenju ga ni bilo

Na današnjem nadaljevanju sojenja so se z minuto molka spomnili žrtev, nakar je sodišče zaradi nacionalne stavke odvetnikov obravnavo prestavilo na 27. januar. Pred stavbo, kjer poteka sojenje, se je zbralo približno 30 preživelih v nesreči. Schettina na sodišču tako kot njegovih odvetnikov ni bilo, je pa sporočil, da se pridružuje spominu na žrtve.

Spominska slovesnost na otoku

Tem se bodo danes poklonili tudi z drugimi dogodki, od katerih se bo večina odvila na otoku Giglio. Tja se je v ta namen vrnilo več deset preživelih in tudi svojci žrtev. Že dopoldne je na otoku ob obali Toskane potekala spominska maša, po kateri so v morje vrgli venec cvetja. Na otoku se bodo poleg tega danes žrtev spomnili še s koncertom, ob 21.45, uri, ko je ladja nasedla na skalovju pred otokom, pa se bodo po vsem otoku oglasile sirene. Takrat bo v pristanišče tudi prispela procesija ob baklah.

290-metrska Costa Concordia je pred obalo otoka Giglio nasedla 13. januarja 2012. Na krovu je bilo 4229 ljudi iz 70 držav. V času nesreče naj bi bila s kapitanom tudi njegova ljubica Domnica Cemortan. Ko so jo vprašali, ali je s seksom zmedla kapitana tudi v času nesreče, se je zasmejala, in obtožbe zanikala. Tedaj naj bi mu le delala družbo na poveljniškem mostu. Ko naj bi ladja nasedla in se je sprožil alarm, naj bi bila okoli 45 metrov stran od njega. Priznala je, da sta se na dan, ko je ladja potonila, strastno poljubljala, skupaj obedovala, seksala pa nista. Ostanke nasedle križarke naj bi junija končno odvlekli s prizorišča nesreče, pred tem pa naj bi marca sprejeli odločitev, v katero pristanišče.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste