Svet

Sledite svojim sanjam

Črt Kaker
14. 10. 2013, 14.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

16-letna Malala Jusafzaj je dekle, ki je postalo navdih številnim, ki se borijo za človekove pravice. Revija Times jo je izbrala med veličastnih sedem najvplivnejših oseb sveta, bila pa je tudi med nominiranci za letošnjo Nobelovo nagrado za mir.

Reuters
Postala je ikona boja za človekove pravice.

Malala Jusafzaj je pozornost svetovne javnosti prvič pritegnila leta 2009, ko je kot takrat še enajstletno dekle pisala blog za britanski BBC,v katerem je opozarjala na usodo več desettisoč deklic, ki so jim islamisti na severozahodu Pakistana, kjer se vladne sile že od leta 2007 borijo proti talibanom, odrekli pravico do izobraževanja.

Talibani so vse od takrat Malali grozili s smrtjo. In ni ostalo samo pri grožnjah. Potem ko je Malala Jusufzaj 9. oktobra lani končala pouk v srednji šoli v mestu Mignori, glavnem mestu problematične doline Svat, je skupaj s sošolkami vstopila na šolski avtobus, ki naj bi jo odpeljal do doma. A tja ni nikoli prišla.

Talibani so postavili zasedo, vstopili na avtobus, in ko so jo prepoznali, so jo ustrelili v glavo in vrat. Hudo ranjeno Malalo so odpeljali v lokalno bolnišnico, od tam pa s helikopterjem v Islamabad. S posebnim letalom so jo pozneje prepeljali na zdravljenje v angleški Birmingham, kjer je do danes skoraj popolnoma okrevala.

Njeno zavzemanje za enakopravnost žensk in zagotovitev pravice do izobraževanja za vse otroke sveta ji je odprlo vrata v najvišje kroge svetovne politike. Svojega šestnajstega rojstnega dne 12. julija letos ni praznovala v družinskem krogu, ampak za govorniškim odrom Generalne skupščine Združenih narodov.

»Vzemimo knjige in svinčnike. To je naše najmočnejše orožje. En učitelj, ena knjiga, en svinčnik lahko spremenijo svet. Skrajneži se bojijo knjig in svinčnikov. Bojijo se moči izobrazbe. Bojijo se žensk,« je povedala v govoru, ki je ganil vse prisotne. Še enkrat več je zagotovila, da je talibani ne bodo utišali.

»Teroristi so mislili, da bodo spremenili moje cilje in ustavili moje ambicije. Vendar se ni spremenilo nič, razen da so umrli šibkost, strah in brezup, rodili pa so se moč, pogum in gorečnost,« je ob navdušenem aplavzu zbranih povedala Malala. Postala je ena izmed glavnih kandidatk za Nobelovo nagrado za mir, ki pa je na začudenje svetovne javnosti ni prejela. Ji je pa svoje spoštovanje izkazal Evropski parlament, ki ji je podelil prestižno nagrado saharov za svobodo misli in človekove pravice.

V petek jo je v Beli hiši sprejel Barack Obama z družino. Malala je še enkrat več pokazala, da je brez dlake na jeziku. Pri Obami je izpostavila napade z brezpilotnimi letali v Pakistanu, ki samo še spodbujajo islamski terorizem. »Če našo pozornost preusmerimo na izobraževanje, bo imelo to veliko večji vpliv,« je poudarila. Malala je tako postala ikona za vse najstnike, ki si upajo slediti svojim ciljem.

Reuters
Malala med govorom v Združenih narodih
Reuters
Malala in generalni sekretar ZN Ban Ki Mun.
Reuters
Malala je zgled za vse, ki si upajo slediti svojim ciljem.
Reuters
Reuters
Med okrevanjem v bolnišnici v Birminghamu.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov