Svet

Slovenska nevoščljivost ne pozna meja!

Simon Rosc
11. 8. 2013, 10.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Da je v Sloveniji nevoščljivost nacionalni šport, je dobro znano vsem in zdi se, da v tem postajamo vedno boljši. Je tudi v primeru sosedskega spora v ljubljanskih Murglah nevoščljivost prevzela vajeti ali sosedje res želijo samo preprečiti večje težave graditelja?

Thinkstock
Sosede je zmotila gradnja ograje.
Pri inšpekcijskem pregledu niso ugotovili nepravilnosti.

V uredništvo časopisa Svet 24 smo prejeli pismo ogorčenih sosedov ulice Pod topoli v ljubljanskih Murglah. Zapisali so, da eden izmed njihovih sosedov, na naslovu Pod topoli 95, izvaja nedovoljeno gradnjo, in sicer naj bi se to odvijalo kar na javnem parkirišču ob glavni cesti skozi Murgle. Lastnik objekta je po mnenju sosedov ob obnovi hiši svoj vrt, ki meji na glavno cesto, v enem delu enostavno podaljšal na javno parkirno površino, ki je bila pred tem namenjeno parkiranju avtomobilov. Besni sosedje so, ne zato ker bi želeli sosedu škoditi, temveč, kot so zapisali, da bi mu prihranili poznejše stroške in večje težave, o domnevno sporni gradnji obvestili tudi Gradbeni inšpektorat Slovenije. Posebej jezni so, ker naj se na njihove prijave naj ne bi nihče odzval in dela še vedno potekajo. Dodali so še, da če bodo dopustili gradnjo na javnih površinah, lahko to v Murglah, kjer naj bi po njihovem že vsak gradil po svoje, postane navada.

Navedbe razburjenih sosedov smo preverili pri lastnikih gradnje in tudi na Gradbenem inšpektoratu Slovenije. Uspeli smo priklicati moža lastnice sporne gradnje, ki nam je zatrdil, da je žena parcelo, na kateri je bilo pred tem javno parkirišče, odkupila in tako gradijo na svojem zemljišču. Sosedje pa se motijo.

Iz gradbenega inšpektorata pa so podali odgovor, da je v zvezi z domnevnimi nepravilnostmi gradbena inšpekcija Inšpektorata RS za promet, energetiko in prostor v juliju 2013 prejela dve anonimni prijavi, iz katerih izhaja, da naj bi lastnik hiše na novo izvedel vrtno ograjo, ki naj bi segala tudi na zemljišče, ki so ga do sedaj koristili bližnji stanovalci.

Kot o zapisali, so v juliju opravil inšpekcijski ogled, pri katerem niso ugotovili pogojev za ukrepanje, saj s posegi zunanje ureditve niso bili kršeni predpisi, na podlagi katerih gradbena inšpekcija izvaja nadzorstvo. Vsa dela so se izvajala na zemljiščih v lasti investitorja.

V ospredju problema je verjetno zgolj nevednost sosedov in želja po preprečevanju nedovoljene gradnje. A v naši državici je takšnih primerov, ko se prerekamo zaradi metra zemlje, še precej. Kako dolgo bomo še verjeli, da je trava pri sosedu res bolj zelena?

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan