Svet

V Evropi letno pridelajo 11 milijonov ton perutnine

STA / J.P.
4. 5. 2013, 10.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Perutninsko meso je danes drugo najbolj priljubljeno meso v EU, kažejo podatki Evropskega združenja pridelovalcev perutnine (AVEC).

Wikipedia

Povprečno v Evropi letno pridelajo 11 milijonov ton perutninskega mesa, povprečno pa Evropejec letno porabi 23 kilogramov perutnine.

Lani sta bili na svetovni ravni proizvedeni 102 milijardi ton perutninskega mesa. V ZDA so ga proizvedli skoraj 20 milijonov ton, na Kitajskem 17 milijonov ton, v Braziliji skoraj 13 milijonov ton, v EU pa 12 milijonov ton.

Proizvodnja perutninskega mesa naj bi se do leta 2020 na svetovni ravni povečala za 10 milijard ton na 122 milijard ton.

Evropska perutninarska industrija sicer zaposluje 673.000 ljudi, na letni ravni realizira 107 milijard evrov ter hkrati odkupi 20 odstotkov vseh v EU pridelanih žitaric.

Združenje še navaja okoljski vidik, saj da je za pridelavo enega kilograma govedine potrebno povprečno pet kilogramov krme, za svinjino tri kilograme, za en kilogram perutnine pa 1,7 kilograma krme.

Za kilogram perutnine naj bi porabili 3900 litrov vode, za kilogram svinjine 4800 litrov, za kilogram govedine pa 15.500 litrov.