Svet

V Evropi letno pridelajo 11 milijonov ton perutnine

STA / J.P.
4. 5. 2013, 10.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Perutninsko meso je danes drugo najbolj priljubljeno meso v EU, kažejo podatki Evropskega združenja pridelovalcev perutnine (AVEC).

Wikipedia

Povprečno v Evropi letno pridelajo 11 milijonov ton perutninskega mesa, povprečno pa Evropejec letno porabi 23 kilogramov perutnine.

Lani sta bili na svetovni ravni proizvedeni 102 milijardi ton perutninskega mesa. V ZDA so ga proizvedli skoraj 20 milijonov ton, na Kitajskem 17 milijonov ton, v Braziliji skoraj 13 milijonov ton, v EU pa 12 milijonov ton.

Proizvodnja perutninskega mesa naj bi se do leta 2020 na svetovni ravni povečala za 10 milijard ton na 122 milijard ton.

Evropska perutninarska industrija sicer zaposluje 673.000 ljudi, na letni ravni realizira 107 milijard evrov ter hkrati odkupi 20 odstotkov vseh v EU pridelanih žitaric.

Združenje še navaja okoljski vidik, saj da je za pridelavo enega kilograma govedine potrebno povprečno pet kilogramov krme, za svinjino tri kilograme, za en kilogram perutnine pa 1,7 kilograma krme.

Za kilogram perutnine naj bi porabili 3900 litrov vode, za kilogram svinjine 4800 litrov, za kilogram govedine pa 15.500 litrov.

Estrada

princesa kate, kate middleton
Spomin na žrtve vojn

Princesa Kate se je vrnila, kralica Camilla pa je zbolela

luka novak  1
Predan družini

Luki Novaku se je življenje obrnilo na glavo: Zamenjal službo, se zaljubil in postal očka

jernej kogovsek
Socialni delavec po poklicu

Igralec postal po naključju

miha brajnik
Oče

Za televizijskega voditelja Miho Brajnika je martinovanje na stranskem tiru

majda marinsek milavec
Lajnarica

Majda nadela nošo in slamnik, z lajno v rokah živi svoje sanje

6 romana krajncan
Uživa v svoji vlogi

Družina pevke Romane Kranjčan se je razveslila še ene deklice

Zanimivosti

lesena žaluzija
Skriti kotički

Prah, ujet v radiator, se s toplim zrakom širi okrog

zivali pri veterinarju (3)
Pasje težave

Moj pes smrči. Ali je to normalno?

kringa-naslovna
Vampir iz Istre

Prvi vampir v Evropi

jajca na pultu
Vsestransko živilo

Nasveti, ki vam pridejo prav pri uporabi in pripravi jajc

janin vrt1 shutterstock
Vrtnina za vsak vrt

Kako do lepega česna

umazana tipkovnica
Leglo umazanije

Bakterij na tipkovnici je več kot na javnem stranišču