Vremensko dogajanje

Foto: Poplavljene in zalite ceste ter objekti, v okolici Ptuja se je skoraj razvil tornado

D.K.
3. 6. 2024, 17.46
Posodobljeno: 3. 6. 2024, 22.31
Deli članek:

Ponekod po državi so se že v popoldanskih urah razvile nevihte, ki so jih spremljali močni nalivi, ponekod tudi toča. Burno vremensko dogajanje pa se je do večera še okrepilo.

Roman Leljak/FB
Obilno deževje povzroča težave tudi v Radencih.

Pri Agenciji RS za okolje so za danes popoldne in zvečer za severovzhod Slovenije izdali oranžno opozorilo, v napovedi pa tudi poudarili, da bo popoldne in v noči na torek ob nevihtah z nalivi možno hitro naraščanje in razlivanje hudourniških vodotokov ter zastajanje padavinske vode v več delih države. Posamezni vodotoki lahko tudi poplavijo. "Večja verjetnost za ta pojav bo ob vodotokih na vzhodni polovici države, zlasti v Zasavju, Posotelju, na območju Pohorja, Kozjaka in Slovenskih goric. V severovzhodni Sloveniji je namočenost tal že velika, kar bo povečalo površinski odtok, velika je tudi vodnatost rek," so dodali.

O močnih nalivih pa so že zgodaj popoldne poročali iz več krajev po državi. Občani Gornje Radgone javljajo, da je mesto "pod vodo". V Prlekiji pa je klestila tudi toča. 

Razvila sta se lijakasta oblaka

V okolici Ptuja se je okoli 17.45 razvil lijakasti oblak, ki so ga objavili na straneh Neurje.si, kjer so dodali, da ni dosti manjkalo in bi nastal tornado. Gre sicer za redek pojav, ki je tudi tokrat pritegnil zanimanje očividcev. Vendar še ni tornado. O tornadu namreč govorimo takrat, ko se oblak lijakaste oblike dotakne tal. Kasneje je na družbenem omrežju zaokrožil še en podoben prizor. Lijakast oblak so v objektiv ujeli tudi pri Selah na Krasu.

Zajem zaslona FB Sašo Kokol
Poplavljene ceste v Gornji Radgoni

Iz Uprave RS za zaščito in reševanje so okoli 18.30 sporočili, da so krajevna neurja povzročila največ težav na območjih občin Majšperk, Videm, Žetale, Ptuj, Laško in Ravne na Koroškem. Meteorna voda je zalivala predvsem kletne prostore objektov, sprožili so se tudi štirje zemeljski plazovi. 

FB Pajnič Kotnik Nina
Črešnjevci

Na upravi so sicer danes čez dan zabeležili 28 dogodkov, v katerih je posredovalo 28 gasilskih enot.

FB Vesna Fric
Močno deževje je zajelo tudi Majšperk.

Zalilo tudi gasilski dom

V zgodnjih večernih urah je na območju Pomurja prišlo do obilnejšega dolgotrajnega naliva. Zaradi dežja je zalilo nekatere ceste in kleti stanovanjskih hiš na območju občin Gornja Radgona in Radenci, med drugim je zalilo prostore gasilskega doma v Radencih, poroča Vestnik.

Vanesa Jaušovec
Boračeva

Vanesa Jaušovec
Mele

Po podatkih prometno-informacijskega centra ponekod po Sloveniji neurja še vedno ovirajo promet in zmanjšujejo vidljivost. Voznike zato prosijo, da vozijo previdno, prilagodijo hitrost ter povečajo varnostno razdaljo. V primeru slabe vidljivosti jih pozivajo, da ročno prižgejo luči.

Radenci pod vodo

"Vsem, ki vas je poplavilo v Boračevi, bom jutri na izredni seji OS predlagal, da že ta teden, po hiši, izplačamo 1000 evrov pomoči.
Prosim poslikajte, dostavite nam slike notranjosti hiš in številko transakcijskega računa," je zapisal župan Radencev Roman Leljak, ki je še pred tem sporočil, da so aktivirani vsi gasilci.

Do jutra se bo vreme umirilo

Ponoči bodo padavine slabele in proti jutru večinoma ponehale. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 15 °C. Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno, predvsem sredi dneva in popoldne bodo krajevne plohe in nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 25 °C.

V sredo bo delno jasno, zjutraj bo ponekod po nižinah megla ali nizka oblačnost. Popoldne bodo možne posamezne krajevne plohe in nevihte, ki bodo verjetnejše v hribovitih krajih. Zapihal bo jugozahodnik.  V četrtek bo večinoma sončno, več oblačnosti bo občasno v zahodnih krajih. Popoldne bo možna kakšna ploha ali nevihta. V petek bo delno jasno, predvsem v severni Sloveniji bodo popoldne možne posamezne krajevne plohe in nevihte. Zelo toplo bo.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste