Bakterija legionela

V Ljubljani v več socialnovarstvenih zavodih odkrili primere legioneloze

M.G.
12. 3. 2024, 21.12
Posodobljeno: 13. 3. 2024, 06.22
Deli članek:

Februarja je bilo v več socialnovarstvenih zavodih potrjena okužba oskrbovancev z legionelo. NIJZ odkritje potrjuje, a ne razkriva imen zavodov.

Profimedia
(slika je simbolična)

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) ne želijo razkriti, v katerih domovih so naročili izredni nadzor Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), a po neuradnih podatkih, ki so jih pridobili pri RTV Slovenija, bi naj šlo za domove za starejše Bežigrad, Bokalce in Šiška ter v centru za usposabljanje, delo in varstvo Šiška. Potrdili so devet primerov okužbe z bakterijo legionelo, so za STA sporočili pri NIJZ.

O okužbah je bilo po njihovih navedbah obveščeno tudi ministrstvo za solidarno prihodnost, kjer zagotavljajo, da so domovi varni, saj da ob pojavu okužbe takoj ukrepata zdravstvena inšpekcija in NIJZ ter se uvedejo še sekundarni ukrepi za preprečevanje okužb. Legionelozo povzroča bakterija legionela. Gre za trdovratno bakterijo, ki je nevarna predvsem za starejše, tako je lani bilo potrjenih 169 okužb z legionelo, od tega so štirje umrli. Nevarnost za okužbo predstavljajo slabo vzdrževani vodovodni sistemi in klimatske naprave, kjer zrak prihaja v stik z onesnaženo vodo. Poznanih je več kot 50 vrst legionel, približno 20 vrst je povezanih z obolenji pri ljudeh. Legionele iz naravnega okolja zaidejo v vodne sisteme, ki so denimo namenjeni za oskrbo s pitno vodo, hlajenje (hladilni stolpi), v bazene s kopalno vodo in bazene z industrijsko vodo, na spletni strani navajajo pri NIJZ. Z legionelo se okužimo preko kužnega aerosola - vdihavanja drobnih kapljic, ki so razpršene v zraku. Manjše kot so kapljice z legionelami, večja je možnost za okužbo. Inkubacijska doba traja do 10 dni, v redkih primerih tudi do 20 dni.

Odkrili najnevarnejšo vrsta legionele

Najnevarnejša vrsta legionele je legionella pneumofila, je povedala Tatjana Rupel, biologinja in specialistka medicinske mikrobiologije in ravno to vrsto legionele, ki je najnevarnejša za starejše od 65 let in imunsko oslabele, so našli v omenjenih zavodih, zato iz vseh domov in zavoda sporočajo, da so ob preventivnih ukrepih vpeljali tudi kurativne. V domu starejših občanov Bežigrad, kjer so omenjeno vrsto legionele potrdili, so ukrepali takoj. "Smo morali še odviti glave tušev iz cevi, stanovalci in zaposleni imajo pri kopanju masko s filtrom 3, kopalnice temeljito prezračimo, dodatno pregrevamo vodo, merimo temperaturo vsak dan, toplo in hladno," pojasnuje Marjeta Maruša Kerč iz Doma starejših občanov Ljubljana Bežigrad.

Varčevalni ukrepi niso krivi

Na Ministrstvu za solidarno prihodnost zavračajo možnost, da bi bili varčevalni ukrepi in kadrovske stiske razlog za skokovit porast okužb z legionelo v domovih za starejše. Pravijo, da v vseh zavodih skladno z lani potrjeno uredbo o pitni vodi sproti skrbijo za vodovodni sistem in preprečevanje okužb. Sodelovali naj bi tudi z NIJZ. Luka Omladič, državni sekretar na ministrstvu, pravi: "Lahko rečeno, da so domovi pod kontrolo, da so s tega vidika varni, in tudi, ko se okužbe pojavijo, takoj odreagiramo. Pod nadzorstvom zdravstvene inšpekcije, nacionalnega inštituta za javno zdravje in se uvedejo še dodatni ukrepi za povečanje varnosti."

Možnost okuženosti širšega ljubljanskega vodovodnega območja

Obstaja realna možnost, da je bakterija prisotna na celotnem širšem ljubljanskem vodovodnem območju. Iz podjetje Voka Snaga, ki skrbi za vodovod so sporočili, da vzorcev vode niso testirali in da tudi niso bili obveščeni o kakšnih okužbah.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste