Onesnaževanje okolja

Fekalije iz Črnega Kala že 50 let ponikajo tudi v Rižano

Nataša Hlaj
6. 10. 2023, 19.42
Deli članek:

Neverjetno in težko razumljivo: leta 2023 se vaška kanalizacija v zgornjem Črnem Kalu še vedno steka kar v naravo in če smo še bolj nazorni, se od tod postopoma spira v reko Rižano. Od leta 1973, ko so jo zgradili, se še ni zgodilo, da bi jo priključili na kanalizacijsko omrežje ...

Tomaž Primožic/FPA
Črni Kal je v bližini avtoceste in bodočega drugega tira, a daleč proč od kanalizacijskega omrežja.

V zaraščenem goščavju pod vasjo se skrivajo betonske cevi, iz katerih privrejo na plan odplake vaške kanalizacije. Ta ponikne na eni od parcel oziroma se iz skupnega vaškega voda izteče v večji betonski kanal ob glavni cesti in nato zopet izgine nekam v naravo. Nekdo si je tik ob izpustu fekalij celo omislil lopo in vrtiček. Ob tem ne gre spregledati, da pod Črnim Kalom teče reka Rižana. Čeprav to ni prvo vodovarstveno območje, si težko predstavljamo, da črnokalske fekalije že kakšnih 50 let ponikajo kdove kam.

Začasna rešitev je postala trajna

Jože Andrejašič se še dobro spomni, kako so pod okriljem takratnega gradbenega podjetja Gradis med leti 1972 in 1973 »udarniško« zgradili vaško kanalizacijo. Na podlagi konfiguracije terena in naklonov oziroma padcev je naredil projekt in vsi vaščani so pomagali po svojih močeh. »Nekaj smo morali narediti, saj hiše v vasi niso imele kam odvajati komunalne odplake in nič ni kazalo, da bi oblast kmalu poskrbela za to. Stvari smo vzeli v svoje roke in poskrbeli za začasno rešitev. Niti v sanjah si nisem predstavljal, da se od takrat ne bo nič spremenilo. Prepričani smo bili namreč, da bodo vas priključili na omrežje,« pravi Andrejašič.

Nataša Hlaj
Jože Andrejašič se še dobro spomni, kako so pod okriljem takratnega gradbenega podjetja Gradis med leti 1972 in 1973 “udarniško” zgradili vaško kanalizacijo.

Tudi domačin Devan Ogrin ne skriva razočaranja, saj pravi, da so v vseh okoliških vaseh poskrbeli za odvajanje komunalnih voda, le v Črnem Kalu se ni zgodil razvoj. »V zadnjih sedmih letih se je v vas priselilo vsaj deset novih družin in vsi se priklopijo na vaško kanalizacijo,« ocenjuje. Nezadovoljen je tudi, ker v občini nikakor ne najdejo kakšnih 4000 evrov za preplastitev nevarnega odseka ceste, na kar opozarjajo že več let.

Avtocesta in drugi tir, ljudje brez kanalizacije

Naj nam zgradijo kanalizacijo pa bo konec onesnaževanja okolja, sta si enotna Andrejašič in Ogrin. »Ob Črnem Kalu so zgradili najmodernejšo avtocesto, zdaj gradijo drugi tir, le lučaj stran pa ljudje nimajo kanalizacije. Kakšen absurd!« sta zgrožena sogovornika.

Črnokalca Marjana Starca je razjezilo obvestilo Marjetice Koper o obračunavanju določenih komunalnih storitev. »To ni pošteno. Sami smo zgradili našo, kot ji pravimo partizansko vaško kanalizacijo. S kakšno pravico nam bo Marjetica zdaj zaračunavala kanalščino ali čiščenje, saj smo vanjo vložili svoj denar in delovne ure. Z izposojenim strojem smo skopali jarke za vodovodne in kanalizacijske cevi. Te smo nato polagali sami, strojnika pa plačali iz lastnega žepa,« spomni. »Naj nam raje občina pojasni, kako se bo lotila ureditve razmer, ne pa da nas obremenjujejo s stroški,« poziva Starc.

V občinskih pisarnah na Verdijevi v Kopru pojasnjujejo, da je lani jeseni občinski svet sprejel program gradnje kanalizacijskega omrežja s prioritetnim seznamom lokacij. »V vsakoletnem proračunu bomo vsaj dva milijona evrov zagotovili za gradnjo manjkajočega kanalizacijskega omrežja, pod okriljem katerega je predvidena tudi izvedba sistema v Črnem Kalu,« napovedujejo v občinski upravi.

Nataša Hlaj
Onesnažene fekalne vode iz vasi poniknejo kar v naravo.

Kdor ima greznico, plačuje odvoz mulja

Leta 2014 je Marjetica opravila pogovore z domačini in oglede na terenu ter popisala stanje greznic in malih čistilnih naprav. Kdor ima greznico, mu vsake tri leta pošljejo poziv za prevzem mulja, kar morajo uporabniki plačati. »Krajani, ki nimajo greznice ali druge individualne rešitve odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode, plačujejo le okoljsko dajatev za onesnaževanje okolja zaradi odvajanja komunalne odpadne vode,« navajajo v občini.

Če kdo od krajanov zazna drugačno ureditev od tiste, ki je navedena v skoraj deset let stari evidenci, Marjetica opravi ogled in pošlje obvestilo z ugotovitvami in odvisno od teh začne storitve tudi obračunavati. Taka obvestila je Marjetica letos poleti poslala nekaterim krajanom zgornjega Črnega Kala.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov