Vse strokovno

Ministrica Ajanović Hovnik v zadregi še zaradi razpisa

R.T.
28. 9. 2023, 12.43
Posodobljeno: 28. 9. 2023, 15.24
Deli članek:

Po dragem službenem potovanju ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik je pod drobnogledom razpis njenega ministrstva.

S.R. / M24
Ministrica Sanja Ajanović Hovnik

Gre za razpis za "krepitev aktivnih državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij na področju aktivnih državljanskih pravic", ki ga je ministrstvo za javno upravo objavilo konec marca. V prvem krogu je bilo za sofinanciranje projektov in programov nevladnih organizacij na razpolago okoli 6,9 milijona evrov sredstev. Med največjimi prejemniki sredstev je bil tudi Inštitut za proučevanje enakosti spolov (IPES), ki je bil posredno povezan z ministrico, poroča Večer.

IPES, ki ima sedež v Mariboru, je prejel 300.000 evrov. Vodi ga Kaja Primorac, ki je obenem direktorica in solastnica podjetja Smart center, ki se ukvarja s svetovanjem na področju trajnosti, digitalizacije in demokratizacije procesov odločanja. Do sredine lanskega junija je bila direktorica in solastnica prej omenjenega podjetja Ajanović Hovnik, ki je kmalu po imenovanju za ministrico svoj delež podarila svoji materi, zapustila pa je tudi direktorski položaj. Nekateri namigujejo, da je sumljivo, da je IPES prejel toliko denarja za sofinanciranje svojih projektov?

Na ministrstvu zagotavljajo, da je postopek razpisa potekal strokovno, sredstva pa so se razdeljevala transparentno. "Ministrica ni sodelovala v nobeni fazi odločanja ter ni in tudi nikoli ni bila v nikakršnem poslovnem odnosu z IPES Maribor. Ministrica je iz poslovne strukture podjetja Smart center d.o.o. izstopila 15. junija 2022, zato tudi ni v nobeni povezavi s tem podjetjem," so za Večer pojasnili na ministrstvu.

Nepošteno igro odločno zanikajo tudi na IPES Maribor. "Ne glede na osebno poznanstvo omenjenih in nekdanje skupno delo v okviru podjetja SMART center d.o.o. slednje nima nikakršne povezave z delovanjem IPES Maribor, ki svoje delo že vrsto let opravlja neodvisno in z veliko vloženega truda v izgradnjo svojega delovanja ter zagotavljanje dolgoročnega obstoja. Sanja Ajanović Hovnik ni bila nikoli v poslovodskih, nadzornih ali upravljavskih organih zavoda." s prej omenjenega razpisa za zdaj sicer še niso bile sklenjene.

V Golobovi vladi sta bila doslej pod udarom kritik dva ministra. Ministra, ki sta pripravljala obsežni reformi zdravstvenega in plačnega sistema v javnem sektorju. Eden je padel, zdravstveni Danijel Bešič Loredan, položaj druge, ministrice Ajanović Hovnik, je vse bolj majav.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste