Nova Gorica

Bo SDH na Majskih poljanah zgradil novih 400 stanovanj?

Mitja Marussig
23. 8. 2023, 21.30
Deli članek:

Družba SDH, ki je na Majskih poljanah od slabe banke prevzela zemljišča, je zainteresirana tam graditi stanovanja. Mestna občina in SDH se bosta v prihodnjih tednih dogovorila o podrobnostih glede objektov. Potencialno bi tam lahko zgradili celo več 400 stanovanj.

Ana Rojc
Minister Boštjančič in župan Samo Turel.

Tretji stolpnici na Majskih poljanah, Piniji, ki jo namerava zgraditi zasebna družba K.Tivoli, naj bi se v prihodnjih letih pridružilo še kar nekaj stanovanjskih blokov. Tako napoveduje finančni minister Klemen Boštjančič, ki je v Novo Gorico prišel z novico o zainteresiranosti za izvedbo gradbenih projektov, s katerimi bi pomagali odpraviti eno najbolj perečih težav v mestni občini – pomanjkanje stanovanj.

Boštjančič: Gradnja stanovanj je eden od prednostnih ciljev vlade

Slovenski državni holding (SDH), na katerega so prenesli zemljišča slabe banke na Majskih poljanah, je zelo zainteresiran, da bi na tem območju gradil stanovanja, trdi minister, ki je poudaril, da je prav gradnja stanovanj eden od prednostnihciljev vlade. »Nova Gorica je ena od občin, kjer izrazito primanjkuje stanovanj. Tega se zelo dobro zavedamo. Prednost Nove Gorice je, da že obstajajo zemljišča, ki so zelo primerna za gradnjo in na katerih se gradnja lahko zelo kmalu začne,« je povedal.

Leo Caharija
Majske poljane

Projekt kmalu v izvedbo

V mislih je seveda imel, da je za Majske poljane že sprejet podrobni prostorski načrt (OPPN) za stanovanjsko sosesko. »V zelo kratkem času se bodo uredile tudi formalnopravne zadeve. Verjamemo, da bo zelo kmalu tudi v praksi v Novi Gorici zraslo lepo število stanovanj,« je prepričan minister, ki ocenjuje, da bi se lahko projekt zaključil do leta 2027.

Župan ni skrival zadovoljstva

O tem, koliko stanovanj, med katerimi bodo zagotovo neprofitna, bodo tam zgradili, se bosta občina in SDH še morala dogovoriti. Potencialno bi jih lahko tam zgradili več kot 400, pravi župan Samo Turel. OPPN bo sicer treba spremeniti oziroma prilagoditi, pritrjuje.

»Na območju Majskih poljan ima mestna občina že sprejet sklep o začetku priprave sprememb in dopolnitev OPPN. Ministru smo sporočili, da želimo podrobnosti uskladiti z investitorjem. Zares si želimo, da bi, tako kot je dejal minister, na tem območju do leta 2027 zraslo potencialno več kot 400 novih stanovanj,« ob obisku ministra Turel ni skrival zadovoljstva. Občina in SDH se bosta v prihodnjih tednih na operativnih sestankih dogovorila o podrobnostih, od sprememb OPPN do projektiranja.

SRSS
Stanovanje s predelom, ki je predviden za kuhinjo. Vanjo mora najemnik investirati sam.

Sledi še prenova železniške postaje

Ta degradirani del mesta bo, če se napovedi uresničijo, v nekaj letih dobil povsem drugačno podobo. Občina se z ministrstvom za infrastrukturo in Slovenskimi železnicami dogovarja tudi o prenovi železniške postaje, umiku dela železniških tirov in železniškega tovornega prometa, gradnji novega podhoda pod železniško postajo in novi ureditvi avtobusnega postajališča. »Res verjamem, da bo ta del Nove Gorice zasijal v novi luči, kot si tudi zasluži,« pravi Turel.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste