Ugotovitve ministrstva

Novogradnja Igorja Velova v Ankaranu je črna gradnja

Alenka Penjak
18. 8. 2023, 15.20
Deli članek:

Hiša, ki jo je Igor Velov zgradil pod Jadransko cesto v Ankaranu, ni legalna, je odločilo ministrstvo za naravne vire in prostor. Občina Ankaran se je namreč pritožila zoper gradbeno dovoljenje, ki ga je 15. septembra 2022 Velov pridobil od Upravne enote Koper, ter uspela, saj ga je ministrstvo razveljavilo. »Postopek še ni končan,« je odločitev na kratko komentiral Igor Velov. »Vložil sem tožbo.«

Primož Lavre
Nekdanji direktor Agencije za varnost prometa Igor Velov.

Igor Velov, nekdanji direktor Agencije za varnost prometa in na lanskih volitvah tudi kandidat za kranjskega župana, je poleg Blaža Jasniča in Roka Cvetkova med lastniki zemljišča pod Jadransko cesto tik nad zaščitenim slanim travnikom Sv. Nikolaj. Že od leta 2018 razburjajo del ankaranske občinske politike in javnosti, ki se strinja s prostorsko politiko župana Gregorja Strmčnika in prepovedjo novih pozidav pod Jadransko cesto. Najprej zato, ker niso poslušali ankaranskega nasveta, naj niti ne pomislijo na gradnjo na območju, ki ga je občina želela spremeniti v zelene površine in to oktobra 2020 z občinskim prostorskim načrtom tudi naredila. Zato, ker so pripeljali in postavili mobilne hišice. In zato, ker so na Upravno enoto Koper vložili zahtevo za gradbeno dovoljenje za rekonstrukcijo obstoječih stavb, ga dobili in hišice tudi postavili. In vendar je ministrstvo ugotovilo, da je Igor Velov prestopil meje rekonstrukcije in naredil kar novogradnjo.

Ne rekonstrukcija, ampak kar novogradnja

Ankaranska občina je zahtevala odpravo gradbenega dovoljenja, ker Upravna enota Koper ni upoštevala, da se občina kot lastnik sosednje parcele, torej mnenjedajalec, z gradnjo ne strinja in da je gradbeno dovoljenje izdano brez mnenja pristojnega organa s področja varstva narave. Parcela Igorja Velova sega tudi na območje obrežnega močvirja pri Sv. Nikolaju – zaščitene naravne vrednote državnega pomena, ki sodi pod Naturo 2000. Poleg vsega pa je Upravna enota Koper pri izdaji gradbenega dovoljenja upoštevala prostorske načrte koprske občine, ne pa ankaranskih.

Alenka Penjak
Spomladi leta 2019 je bilo območje videti tako: prej zaraščeno površino so trije lastniki očistili in namestili mobilne hišice. Tista od Igorja Velova je v levem kotu

Ministrstvo za naravne vire in prostor je najprej ugotovilo, da ankaranska občina pri izdaji gradbenega dovoljenja ni bila stranka v postopku. Občina je resda zahtevala vstop v postopek kot stranski udeleženec, kar je upravna enota zavrnila s sklepom, zoper ta sklep pa se občina ni pritožila in je odločitev postala pravnomočna. Zgodila pa se je kršitev materialnega prava, kar je ministrstvo prepoznalo in si kot nadzorstveni organ vzelo čas ter poglobilo v zadevo pravnomočnega gradbenega dovoljenja, ki ga je dobil Igor Velov.

Napake Upravne enote Koper

V odločbi o razveljavljenem gradbenem dovoljenju ministrstvo za naravne vire in prostor (prej znano kot ministrstvo za okolje in prostor) ugotavlja, da je Upravna enota Koper kršila materialno pravo in napačno uporabila določbe gradbenega zakona. Velovu je dovolila rekonstrukcijo stavbe, ki pa je dejansko ni več bilo. Ministrstvo pri tem opozarja na sodbo Upravnega sodišča iz leta 2018: če objekta ni več, rekonstrukcija ni več mogoča. Igorju Velovu bi Upravna enota Koper lahko dovolila kvečjemu tako imenovano »rekonstrukcijo pasovnih temeljev, kar je edino ostalo od nekdanjega objekta,« piše ministrstvo oziroma bi morala »gradnjo počitniškega objekta obravnavati kot novogradnjo«. Ko je Velov oddal vlogo za izdajo gradbenega dovoljenja, počitniški objekt ni več obstajal in rekonstrukcija ni bila več mogoča. Kar je nastalo, je novogradnja.

Tomaž Primožič/FPA
Novogradnja Igorja Velova pod Jadransko cesto v Ankaranu, za katero je ministrstvo za naravne vire in prostor ugotovilo, da je črna gradnja in je gradbeno dovoljenje Upravne enote Koper razveljavilo.

Čakajoč na odgovore glede Cvetkova in Jasniča

Če je Upravna enota Koper v primeru Igorja Velova preveč ohlapno interpretirala pomen rekonstrukcije in je to ministrstvo ugotovilo ter gradbeno dovoljenje razveljavilo, je naslednje vprašanje, ali bodo zaposleni ministrstva za naravne vire in prostor ugotovili kršitve materialnega prava tudi na sosednjih objektih v lasti Roka Cvetkova in Blaža Jasniča. V ankaranski občini so nam pojasnili, da še čakajo na odgovor, ali je bil uspešen tudi njihov predlog o razveljavitvi gradbenega dovoljenja za Cvetkova in Jasniča.

mtv
Dotične hiše stojijo tik nad zaščitenim slanim travnikom Sv. Nikolaj.

Pojasnimo, da občina v svojih pritožbah sprva ni bila uspešna. Predlog o razveljavitvi vseh treh gradbenih dovoljenj je najprej zavrnila Upravna enota Koper, zatem pa tudi takratno ministrstvo za okolje, saj je ugotovilo, da občina nima pravico do pritožbe. Nakar je občina Ankaran znova pozvala ministrstvo, naj o vseh treh gradbenih dovoljenjih presoja iz drugega zornega kota, in sicer po nadzorstveni pravici, s katero nadrejeni organ ugotavlja, ali so podrejeni, v tem primeru upravna enota, storili napako v postopku in napačno interpretirali materialno pravo. »Naš poziv je padel na plodna tla,« dodaja Iztok Mermolja, direktor ankaranske občinske uprave. Občina medtem čaka na ostale odločitve ministrstva za naravne vire in prostor.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov