Vrsta nesreč

Je na cestah res vedno več pijanih žensk, ki povzročajo prometne nesreče?

Simona Šolinič
5. 5. 2023, 06.12
Deli članek:

Sredi preteklega tedna je na Ljubečni voznica povzročila prometno nesrečo in odpeljala s kraja. Močno je bila pod vplivom alkohola, saj ga je imela v krvi približno dva promila in pol. Nesreča se je zgodila, ko je voznica pri vključevanju na prednostno cesto izsilila prednost drugemu vozniku in trčila vanj. Ko je odpeljala s kraja, je še večkrat kršila cestnoprometne predpise. Pred kratkim so celjski policisti ustavili drugo voznico, ki je prav tako imela visoko stopnjo alkoholiziranosti.

Profimedia
V letih 2021 in 2022 so ženske pod vplivom alkohola povzročile 12,3 odstotka prometnih nesreč.

Spomnimo, da so policisti pred tedni obravnavali tudi žensko na območju Vojnika, ki je trčila v stanovanjsko hišo, nato še v vozilo in nadstrešek. Ne le da je bila pijana, ampak je bila tudi pod vplivom konoplje in kokaina. A tu se še ni ustavilo. Policisti so ugotovili, da je pred tem povzročila že eno prometno nesrečo in s kraja pobegnila. Na Celjskem se je zgodilo tudi, da so policisti ustavili pijane voznice ali kršiteljice, ki so v vozilih ob tem prevažale otroke.

Kot pravi pomočnik načelnika Policijske postaje Celje Tomaž Aubreht, statistika sicer ne kaže bistvenega porasta števila pijanih voznic na našem območju, vendar ne smemo prezreti, da jih policisti ustavijo kar nekaj. Policijska statistika namreč prometne kršitve ne ločuje po spolu storilcev, drugače pa je pri povzročitvah prometnih nesreč.

Visoka stopnja alkoholiziranosti

»V letih 2021 in 2022 so ženske pod vplivom alkohola povzročile 12,3 odstotka prometnih nesreč,« dodaja Aubreht. Povprečna stopnja alkoholiziranosti je bila 1,26 promila, kar je zelo velika težava. »Gre za visoko stopnjo alkoholiziranosti, ki prinese hude posledice s pravnega vidika in tudi življenjskega. Ta stopnja alkoholiziranosti pomeni, da je nesreča ovrednotena kot kaznivo dejanje, pomeni tudi razveljavitev vozniškega dovoljenja in prepoved vožnje,« dodaja sogovornik.

Aubreht nadaljuje, da se voznice od voznikov sicer ne razlikujejo glede narave kršitev. »Gre za vse kršitve, od milejših, kot je neuporaba smernikov ali to, da s seboj nimajo vseh potrebnih dokumentov za vožnjo, do hujših kršitev prometnih predpisov, kot so prekoračitve hitrosti. Res je tudi, da je več kršitev vseeno nekoliko bolj na strani moških,« še dodaja sogovornik in nadaljuje, da je družba dosegla pozitiven preboj predvsem pri mlajših voznikih, torej tudi pri voznicah. »Redkokdaj se zgodi, da bi policija obravnavala mladega voznika oziroma voznika začetnika, ki bi storil hudo kršitev ali kaznivo dejanje v prometu. Na tem področju menim, da gre izobraževanje oziroma preventivno osveščanje mladih v pravo smer, ki se kaže tudi v prometu.«

Spol in učinek alkohola

Koliko gramov alkohola je v vaši krvi, je odvisno od telesne teže, spola, telesnih sposobnosti, navajenosti na alkohol, od vrste alkoholne pijače, od tega, kaj ste jedli pred ali med pitjem in kako ste pili. Podlaga za izračun sta telesna teža in spol.

MOŠKI: 80 kg težak moški popije liter piva, v katerem je 40 gramov čistega alkohola.Približno 70 odstotkov telesne teže so tekočine, na katere se porazdeli zaužiti alkohol.Torej se razdeli na 56 kg telesne teže. Če 40 gramov zaužitega alkohola delimo s težotelesnih tekočin, dobimo stopnjo vsebnosti alkohola v krvi, ki znaša 0,71 grama nakilogram krvi ali 0,34 miligrama v litru izdihanega zraka.

ŽENSKA: 60 kilogramov težka ženska prav tako popije liter piva. Pri njej tekočine obsegajo le 60 odstotkov telesne teže, torej 36 kilogramov. Če 40 gramov alkohola delimo s težo,znaša ocenavsebnostialkohola v krvi 1,1 grama na kilogram krvi ali 0,52 miligramav litru izdihanega zraka.

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan