DOM UPOKOJENCEV PTUJ

Nekdanjo direktorico doma so med zagovorom premagale solze

Mojca Zemljarič
21. 2. 2023, 18.15
Deli članek:

Po tem, ko je politika pred desetimi leti v Domu upokojencev (DU) na Ptuju spodnesla vodstveni stolček nekdanji direktorici Kristini Dokl, se vihar okoli nje očitno še ni polegel. Na ptujskem okrožnem sodišču se je zoper Doklovo in "njeno" računovodkinjo Andrejo Kuret začela glavna obravnava zaradi domnevne davčne zatajitve v letih od 2009 do 2011.

Mojca Zemljarič
Kristina Dokl in Andreja Kuret pred desetletjem, ko sta bili direktorica in glavna računovodkinja v DU Ptuj.

Obdolženi krivde za očitano kaznivo dejanje ne priznavata. Mnenje finančne inšpektorice Tatjane Tof iz Generalnega finančnega urada je, da se obdolženi s tem nista osebno finančno okoristili. Nepravilnosti pri davčnem obračunu je inšpektorica bolj kot sumu na goljufijo pripisala neznanju pri knjiženju. Zato po uradni dolžnosti tudi ni naznanila suma storitve kaznivega dejanja.

Sodnica Marjana Kosi, ki vodi primer, je za torek, 14. februarja, na glavno obravnavo povabila sedem prič. Kljub pet uram trajajoči razpravi je tri od njih zaradi pomanjkanja časa napotila domov in nadaljevanje obravnave napovedala za sredino aprila.

Neupravičeno zniževali osnovo za plačilo davka

Obtožnica, ki jo je predstavila okrožna državna tožilka Andreja Zupanič, nekdanji direktorici in vodji finančno-računovodske službe DU Ptuj očita, da naj bi v finančnih poročilih prikazali lažne podatke, ki vplivajo na davčno obveznost. Posredno naj bi zmanjševali davčno osnovo in protipravno pridobivali veliko premoženjsko korist. V obračun so se domnevno vključevali stroški, ki še niso nastali (vnaprej vračunani stroški), prav tako naj bi se rezervacije prikazovale v previsokih zneskih. Z neupravičenim zviševanjem stroškov se je po oceni tožilstva zniževala davčna osnova za izračun davka od dohodka pravnih oseb, po domače dobička.

Obtožnica je pravnomočna in je že prestala predhodno pravno presojo. O (ne)krivdi obtoženih bo odločal tričlanski senat.

Hotel 5*, za najnižjo ceno največ, kar se je dalo

Kristina Dokl je za sodišče pripravila pisni zagovor, ki ga je v celoti prebrala, vendar so jo vmes obvladala čustva in solze. Zato je sodnica odredila 10-minutni odmor, nato so obravnavo nadaljevali. "Očitanih kaznivih dejanj nisem storila, očitki so zgrajeni na nekaj zmotnih predstavah tožilstva. Direktorica DU Ptuj sem bila med letoma 1987 in 2014, ko sem bila razrešena zaradi takratne politike. Dom sem vodila uspešno, se trudila za zakonito sprejete odločitve. V 2014 smo bili zelo uspešen javni socialno-varstveni zavod, vodilni javni zavod za oskrbo starejših v Sloveniji," je dejala Doklova in dodala, da jih je marsikdo ocenjeval kot zgled, po katerem bi se lahko ravnali drugi javni zavodi. Omenila je, da so bili kot petzvezdični hotel, za najnižjo ceno nudili najvišjo možno storitev, zgradili so tri domove upokojencev, pri čemer država finančno ni bila udeležena, v času njenega vodenja so nenehno skrbeli tudi za tehnološke inovacije.

Mojca Zemljarič
Pričala je nekdanja direktorica DU Ptuj Jožica Šemnički, ki je nasledila Kristino Dokl. Bila je zelo redkobesedna. Glede domnevnih nepravilnosti, za katere naj bi bili odgovorni Doklova in Kuretova, je dejala, da sta jih pokazala revizija KPMG in pregled finančne uprave.

Besed ni zmogla, solze so bile močnejše

Doklova je na sodišču povzela javno izrečene besede nekdanjega ptujskega župana Štefana Čelana, ki da je v enem od televizijskih nastopov dejal: "Kaj je ena neumna politika naredila s to gospo. To ni besed, naj razume, kdor hoče, jaz nikoli v življenju ..."

Ob povzemanju Čelanovih navedb se je zlomila in naslednjih besed več ni zmogla. V solzah je poskušala nadaljevati s citiranjem zapisa iz občinskega glasila Ptujčan iz januarja 2021, v katerem je bilo zapisano, "da so posamezniki na eleganten in nelegitimen način uničili dobro ime ptujskega Doma upokojencev in Vrtca Ptuj, saj da sta bili obe vodji vrhunski." Te besede je Doklova zmogla šele po 10-minutnem odmoru, ki ga je odredila sodnica. Jasno je tudi poudarila, da je imela njena razrešitev politično ozadje in da nobeden izmed nadzorov ni pokazal kršitev, ki bi lahko vodile do razrešitve s funkcije. Dodala je, da čeprav ima diplomo Ekonomsko-pravne fakultete, nima izobrazbe računovodske stroke in tudi ne izkušenj, da bi se lahko spoznala na računovodsko evidentiranje. Za to je pooblastila sodelavko Andrejo Kuret, ki je bila vodja finančno-računovodske službe in tudi zadolžena za obračun davka. Kuretova je po besedah Doklove svoje delo opravljala samostojno. "Nisem dajala navodil o knjiženju, na to se nisem spoznala, zakaj bi imeli namen, da se zavod izogiba plačilu davka," je ponovila in ob koncu zagovora izpostavila, da jo vsa ta situacija in postopek psihično izredno obremenjujeta in izčrpavata.

Dvom o tem, ali je bila Kuretova pri svojem delu res čisto samostojna, je v pričanju izrazila nekdanja vodja pravno-kadrovske službe Bernarda Kozel. Povedala je, da se ni izvedlo nič brez odobritve direktorice.

"Delala sem v dobri veri, da delam prav"

Tudi nekdanja računovodkinja Andreja Kuret krivde za premalo obračunani in plačani davek ne priznava. "Nič ni bilo naklepno ali z vedenjem, da bi kaj naredila narobe. Delala sem v dobri veri, da delam prav."

Nepravilnosti pri poslovanju je sicer med drugimi (zavod je imel v tistem času vrsto revizij in nadzorov) odkrila tudi finančna inšpekcija. Na ugotovitve inšpekcije se v Domu niso pritožili in obveznosti, ki so jim bile naložene, poravnali. "Nad očitanimi nepravilnostmi sem bila presenečena, nisem menila, da delam kaj narobe," je komentirala Kuretova. Pojasnila je še, da je bil DU v tistem obdobju nenehno v investicijah, zato so v bilancah tudi izvajali rezervacije sredstev.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste