Premagal ljubljanskega podžupana

Državni svet ima novega predsednika, Lotrič ob bučnem aplavzu prekinil agonijo

S.R.
19. 12. 2022, 11.33
Posodobljeno: 15. 4. 2024, 07.53
Deli članek:

V državnem svetu so po neuspehu prejšnji teden danes znova poskušali z izvolitvijo novega predsednika. Na tajnem glasovanju je zlati 21 glas vendarle uspelo osvojiti gospodarstveniku Marku Lotriču.

STA
Marko Lotrič (levo) je novi predsednik državnega sveta.

V prvem poskusu prejšnji ponedeljek je svetnikom spodletelo, saj nobeden od treh kandidatov v 40-članskem državnem svetu ni prejel večinske podpore. Takrat izbirali med Jožefom Školčem, ki ga je predlagala interesna skupina negospodarskih dejavnosti, Bojanom Kekcem, ki ga je predlagala interesna skupina lokalnih interesov, in kandidatom interesne skupine delodajalcev Markom Lotričem.

Danes sta med kandidati znova tudi Školč in Lotrič, a je tokrat Kekca zamenjal ljubljanski podžupan Dejan Crnek, ki ga je tokrat predlagala interesna skupina lokalnih interesov. Glasovanje je tajno, pri čemer je Lotrič v svojem nagovoru napovedal, da so svetniki vendarle uspeli priti do soglasja in da ima tokrat zadostno podporo za izvolitev. Potrebuje namreč 21 glasov. Izkazalo se je, da tudi tokrat ne bo šlo gladko, saj prvi krog glasovanja zopet ni postregel z novim predsednikom državnega sveta. Nobenemu od kandidatov ni uspelo prepričati večine, zato je bil potreben drugi krog, v katerega pa se tokrat ni uvrstil Školč, temveč se je z Lotričem pomeril Crnek. Da bi v tem organu slavil ljubljanski podžupan, ni bilo mogoče pričakovati, a se je vseeno porajalo vprašanje, kako bodo tokrat glasovali svetniki stranke SDS. Zaključilo se je s tesno, a zadostno večino. Ob šestih neveljavnih glasovnicah od skupno 40 je Lotrič prejel 21 glasov podpore, Crnek pa 13. Državni svet ima tako novega predsednika, kar so svetniki pospremili z bučnim aplavzom.

STA
Možnosti, da bi na koncu slavil Dejan Crnek, so bile pičle.

Kdo je Marko Lotrič?

Lotrič je maja letos prevzel vodenje Območne obrtno-podjetniške zbornice Škofja Loka, kjer je bil že prej vrsto let podpredsednik, sicer pa je tudi podpredsednik upravnega odbora Regionalne zbornice Gorenjska, ki je del Gospodarske zbornice Slovenije, in direktor podjetja Lotrič Meroslovje, ki je med drugim med covidno krizo razvilo prototip ventilatorja in vzpostavilo laboratorij za testiranje in certificiranje mask. Gre za družinsko podjetje s sedežem v Selcih v Občini Železniki, ki je lani praznovalo 30-letnico. Podjetje, ki se v prvi vrsti ukvarja z meroslovnimi storitvami, je iz obrti za kalibracijo tehtnic, uteži in pipet preraslo v mednarodno uveljavljeno skupino, ki združuje več kot 170 strokovnjakov s področja meroslovja.

Zdrahe na desni

Da je državni svet tudi po zadnjih volitvah nagnjen v desno, je bilo jasno že na glasovanju prejšnji teden, saj edini kandidat za predsednika, ki ga je mogoče šteti za kandidata levega pola, torej nekdanji dolgoletni poslanec LDS in minister za kulturo Školč, ni prejel zadostne podpore, medtem ko so bili glasovi na desni razklani med Kekca in Lotriča, pri čemer svetniki iz vrst SDS pozneje slednjega niso želeli podpreti. Kot so pred dnevi poročali kolegi iz Reporterja, je namreč SDS poteptala dogovor o skupnem kandidatu desnice. Po njihovih podatkih naj bi se namreč svetniki iz SDS, NSi in SLS sprva dogovorili, da bodo nastopili s skupno kandidatko, in sicer nekdanjo poslanko SLS Jasmino Opec Vöröš, a so v ponedeljek presenetili s svojim kandidatom Kekcem, ki je bil obsojen na neuspeh, kar so v NSi in SLS vedeli. Da ne bi na koncu slavil Školč, so v NSi in SLS odgovorili s podporo bolj sprejemljivemu kandidatu, torej predstavniku gospodarstva Marku Lotriču.

Tako Lotrič kot Školč sta se uvrstila v drugi krog, Kekec pa je pričakovano izpadel, a je v drugem krogu sledilo novo presenečenje. Školča je podprlo 15 svetnikov, Lotriča, ki na tajnem glasovanju kot kaže ni mogel računati na podporo svetnikov SDS, pa zgolj 12. Na vprašanje svetnikov iz NSi kolegom iz SDS, zakaj ga niso podprli, naj bi jim dejali, da ga predsednik (Janez Janša) ni našel na Googlu, so poročali pri Reporterju, kjer so opozorili, da bi ga, če bi dovolj dolgo iskal, med drugim našelmed podporniki predsedniške kandidature Anžeta Logarja.

STA
Jožef Školč se danes ni uvrstil v drugi krog.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste