Odzivi na napad

Politika obsoja napad na Niko Kovač

Ž. K., M. T. V.
25. 10. 2022, 17.45
Posodobljeno: 25. 10. 2022, 20.56
Deli članek:

Po tem ko je najbolj 'zloglasna' nevladnica doživela napad sredi belega dne v centru Ljubljane, smo za komentar na to zaprosili naše politike, ki so si večinoma edini, da je treba vsakršno fizično nasilje ostro obsoditi. Premier je ob tem tudi napovedal "vojno" proti sovražnemu govoru, medtem ko je Janševa Nova24TV, ki jo je Nika navedla kot posrednega krivca za napad nanjo, brez sramu objavil prispevek z naslovom: "Draga Nika, nasilje rodi nasilje - več kot dve leti ste grozili in napadali drugače misleče."

M24.si/Mateja J. Potočnik
Nika Kovač

"Dr. Robert Golob najostreje obsoja vsakršno nasilje in ima do njega ničelno toleranco," so sporočili iz kabineta predsednika vlade. V odzivu na fizični napad na direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač je Golob poudaril, da gre za nizkotno in podlo dejanje. "Ne morem si predstavljati, kako se lahko normalen odrasel moški spravlja na ta nivo nad mladimi puncami, to je popolnoma nesprejemljivo." Premier je dodal, da bomo morali v družbi vzpostaviti konstantno spoštljivost v javni komunikaciji in v javnem diskurzu in hkrati napovedati vojno sovražnemu govoru v medijih in na spletu. "Vlada Republike Slovenije želi prispevati k dvigu politične kulture, k čemer sodi tudi boj proti sovražnemu govoru in spodbujanje nenasilne javne komunikacije. Predstavniki političnega in javnega življenja lahko s svojim zgledom pomembno prispevajo k izboljšanju kulture dialoga in strpnosti v naši družbi."

Gibanje Svoboda pa sporoča: »Fizični obračun zaradi nestrinjanja s političnimi stališči posameznika je nesprejemljivo, nizkotno in podlo dejanje. Ob tem bi radi opozorili na hujskanje in sovražni govor določenih medijev in visokih političnih predstavnikov, zlasti z desnega političnega pola, ki je nesprejemljivo in po našem mnenju pripomore ter spodbuja manifestacijo fizičnega nasilja. Dr. Robert Golob je v odzivu že napovedal "vojno" proti sovražnemu govoru. Po njegovih besedah bo to v naslednjih šestih mesecih ena izmed glavnih prioritet vlade."

Miha Kordiš, Levica: "Nika Kovač je včasih malo trapasta. Ampak ne takrat, ko se postavi za pravo stvar. Prav zato so jo danes na ulici napadli. Samo vprašanje časa je, kdaj se strup skrajne desnice prevede v fizično obračunavanje. V znašanje nad vsemi, ki niso oni. Najprej po malem, potem vedno bolj. Zato jim moramo nedvoumno postaviti meje. Ker to ni država, v kateri želimo živeti. Naj solidarnost premaga sovraštvo. Gremo zmagat referendume!"

Matej Tašner Vatovec, Levica: "Sistematično širjenje sovraštva do drugače mislečih ima neposredne učinke. Napad na nekoga, ki dosledno opozarja na probleme v družbi, je zavržno dejanje. 2 leti izkoriščanja razpoložljivih vzvodov sta se prelili v fizično nasilje na ulici. Nesprejemljivo in grožnja demokraciji."

"Ponosen sem na to, da imamo v Sloveniji mlade posameznike, kot je Nika Kovač, ki si upajo jasno in glasno izraziti svoja stališča in stati za njimi. Nikakor ni opravičljiv ne verbalni ne fizični napad na posameznika zaradi tega," je poudaril Župan Ljubljane Zoran Janković in ob tem dodal, da je pomembno, da se vsi zavedamo, da je Ljubljana mesto, kjer živimo skupaj in spoštujemo različnost.

Nataša Pirc Musar: "Ne želim si takšne Slovenije. Na to že več kot 15 let opozarjam. Grobe besede lahko hitro vodijo v fizično nasilje in to dokazuje tudi omenjeni napad. Zapomnimo si rek: 'Beseda je kakor kamen, kamor pade, pusti sled'. Nika Kovač, pogumno naprej!"

Oglasil se je tudi predsednikBorut Pahor: "Zelo je pomembno, da vsako nasilje obsodimo vsi in gradimo trdno soglasje za strpno in vključujočo družbo.

Stranka NSi: "Napad na kogarkoli je nesprejemljiv. Politika mora nastopati proti vsakemu pojavu nestrpnosti v družbi."

Iz stranke Socialni demokrati (SD) pa komentirajo: "Vsako nasilje je nesprejemljivo! In proti vsem oblikam nasilja se je potrebno vsakodnevno boriti z ozaveščanjem žrtev, da nasilja niso dolžni/e trpeti, s preventivnim delovanjem, ki bi morebitne nasilnike odvrnilo od tovrstnih ravnanj, ter, najbolj pomembno, z odločnim in doslednim pregonom in sankcioniranjem vsake oblike nasilja. Vse se prične s kulturo dialoga, kjer pa ima politika s svojim zgledom pomembno in ključno nalogo. Lažne novice, sovražni govor in hujskanje k sovraštvu žal privedejo tudi do fizičnega nasilja, zato je potrebno spremeniti zakonodajni okvir, da bo striktno in resno obravnaval tudi korake ter dejanja, ki vodijo do nasilja."

Napad na Niko je ostro obsodil tudi Anže Logar, ki se zavzema za "strpno družbo in spoštljiv dialog". Ni pa odgovoril na naše konkretno vprašanje, kako komentira izjavo Nike Kovač, da je napad posledica objav Janeza Janše na socialnih omrežjih in poročanja Nove 24TV. Mimogrede: omenjeni medij je, pričakovano, brez sramu objavil prispevek z naslovom: "Draga Nika, nasilje rodi nasilje - več kot dve leti ste grozili in napadali drugače misleče."

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je obsodila tudi zapis na Novi24TV, sicer pa pravi, da pri napadu na Niko "ne gre zgolj za šovinistični napad, pač pa ima tudi politično ozadje, saj gre za napad na vrednote. Posebej zaskrbljujoče je, da je napad posledica sistematičnega širjenja sovraštva in hujskanja k obračunavanju z drugače mislečimi, ki se ga poslužuje stranka SDS na čelu s svojimi najvidnejšimi predstavniki."

In odziv Janeza Janše?

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste