Gostom ponujamo ogromno raznovrstnih doživetij

Bi si privoščili večerjo za 900 evrov ali muharjenje za pet tisočakov?

Sara Strk
29. 5. 2022, 10.56
Posodobljeno: 29. 5. 2022, 12.40
Deli članek:

V Sloveniji gostimo različne tipe gostov glede na premoženjske zmogljivosti. V največji meri gre za srednji, potem nižji in na koncu še višji cenovni razred. V zadnjih letih pa se za goste, ki so pripravljeni za izvirne izkušnje odšteti lepe denarce, razvija butični turizem.

Slovenska turistična organizacija
Ljubljanski grad

Na slovenski turistični organizaciji butični turizem opredeljujejo kot turizem za gosta visoke vrednosti, ki mu nudi visokokakovostno personalizirano ponudbo in edinstveno izkušnjo. Močno je povezan z zeleno zgodbo Slovenije, saj, prvič, kot nasprotje množičnemu turizmu razbremenjuje turistične tokove, drugič, spoštuje lokalno in pomeni večjo vrednost za lokalno okolje ter si, tretjič, z individualnim pristopom prizadeva za bolj zadovoljnega gosta, ki biva dlje in potroši več.

Klasične degustacije že zastarele

Kot pravijo na Slovenski turistični organizaciji, lahko gostom v Sloveniji ponudimo ogromno raznovrstnih doživetij, butične turistične zgodbe, ki na trgu prevladujejo, pa so: nastanitve z zelenim znakom slovenskega turizma (Slovenia Green), butični hoteli, glamping, turistične kmetije, vrhunska gastronomska doživetja v restavracijah, vinskih kleteh, vinotekah in vinskih barih ter petzvezdična doživetja z znakom Slovenia Unique Experiences.

Ker pa je ponudnikov butičnih doživetij v Sloveniji vse več, se je močno zaostrila tudi konkurenca. Gostom namreč želijo vsi zagotoviti nepozabna in kar se da nenavadna doživetja. Kot pravijo pri agenciji Roundabout travel, pa včasih ne zadoščajo več niti klasične degustacije vin, ki so včasih veljale za eno bolj priljubljenih doživetij. »Pri Roundabout Experiences sestavimo in ponujamo unikatna in eksluzivna doživetja, s katerimi želimo biti drugačni, sveži in trajnostni. Veliko doživetij je povezanih s kulinariko in vinom. Gre za različna doživetja na različnih lokacijah. Klasična degustacija vina je zato že malo zastarela. Zakaj ne bi degustacije vina naredili na barki, v jami ali na kakšni drugi posebni lokaciji? Verjetno najdražje in unikatno doživetje je bilo, ko smo goste s helikopterjem pripeljali na prav posebno lokacijo, tam pa jih je čakal znani kuhar, ki je pred njimi pripravljal obrok.«

Premalo izkušenj in boj za goste

Kljub temu, da imamo v Sloveniji številne naravne lepote, ki navdušujejo turiste, pa na Roundabout travel poudarjajo, da kljub povpraševanju določene stopnje luksuznega turizma v Sloveniji še dolgo ne bomo videli. »Manjka nam veliko infrastrukture, ljudi in tudi znanja oziroma izkušenj. Lahko pa veliko kompenziramo s posebnimi doživetji na posebnih mestih in seveda z visoko kakovostno storitvijo. Toliko možnosti različnih doživetij na tako majhnem in tako lepem območju namreč ni nikjer na svetu.«

Ker je povpraševanje po butičnih storitvah omejeno predvsem na goste iz višjih premoženjskih razredov, se ponudniki zato še posebej trudijo ohraniti zvestobo tistih, ki so jih že gostili, v upanju, da se ti vrnejo. »Zmeraj več ponudnikov želi priti do agentov oz. partnerjev po svetu, ki imajo t. i. luksuzne oziroma VIP-stranke. Za to je potreben čas. Da se ustvari zaupanje, tako o destinaciji kot ponudniku.

Pri nas imamo kar nekaj ponudnikov, ki znajo nuditi luksuzne oz. bolj zahtevne izdelke in storitve. Predvsem zato, ker je Slovenija pridobila pri razpoznavnosti pri luksuznih oz. petzvezdičnih doživetjih. Določeni posamezniki ali podjetja zato že leta vlagajo v to, da bi na destinacijo pripeljali zahtevnega, luksuznega gosta. Gre pa to zelo počasi,« dodajajo na Roundabout travel.

Od kolesarjenja do muharjenja

Katera doživetja uvrščamo med najbolj unikatna (in hkrati tudi najdražja)? Zagotovo med najbolj priljubljenimi ostajajo gurmanski paketi, kjer gostom obrok pripravi zasebni kuhar, na mizi pa jih pričaka več hodov. Nemalo je tudi ponudb, kjer zanje poskrbi kuhar, nagrajen s svetovno priznano Michellinovo zvezdico.

Prav tako se vse več VIP-gostov odloča za adrenalinske izkušnje, kot sta raziskovanje skritih rovov kraških jam in alpinistična avantura po Krnskem pogorju, kjer se po navpični steni spustite na visečo alpinistično ploščad, kjer vas čaka veličasten razgled, nato pa še gurmansko razvajanje. Prav tako ne manjka ponudb za oglede lepot Slovenije s kolesom ali doživetij, kot sta muharjenje in vožnja s helikopterjem. Preverili smo nekaj butičnih ponudb, ki so gostom na voljo v Sloveniji, in izbrali tiste, ki spadajo med najdražje in najbolj unikatne.


Paket Gourmet – 915 evrov

V Boutique hotelu Vila Planika za goste kuharski chef z vinskim strokovnjakom pripravlja nepozabno kulinarično doživetje. Kot ga opisujejo na njihovi spletni strani, je chef iz tradicionalnih receptov z modernim pristopom ustvaril visoko kulinariko, da bodo gostje filozofijo trajnosti, lokalno hrano in slovenska vina še bolje razumeli.

Slovenska turistična organizacija
Butični turizem v Sloveniji razumemo kot turizem za gosta visoke vrednosti z visokokakovostno personalizirano ponudbo in edinstveno izkušnjo.

Paket vključuje:

-2 nočitvi z zajtrkom za 2 osebi,

-vodeno degustacijo Vinska šola za začetnike ter ujemanje hrane in vina,

-1-krat štirihodno večerjo,

-1-krat sedemhodno večerjo za dve osebi,

-1-krat sladico in topel napitek za dve osebi.

Ljubljanski grad za vas – 498 evrov

Samo za izbrane goste kostumirani igralci na gradu uprizorijo šest, za Ljubljano in njen grad, prelomnih obdobij. Na vsaki zgodovinski postaji jih s svojo zgodbo pričaka druga zgodovinska osebnost – vse od rimskega vojaka, viteza Jurija do cesarja Friderika III. Habsburškega, Napoleonovega vojaka, kaznjenke pa do ljubljanskega župana Ivana Hribarja z začetka 20. stoletja. Prav tako je poskrbljeno za kulinarične mojstrovine izpod rok najboljših slovenskih kulinaričnih mojstrov in obisk butičnega vinograda sredi glavnega mesta, v deželi, kjer raste najstarejša trta na svetu. Celotno doživetje traja pet ur, cena za dve osebi pa znaša 498 evrov.

Paket vključuje:

-osebnega asistenta,

-zasebnega grajskega vodnika,

-vožnjo z vzpenjačo na Ljubljanski grad,

-sprejem kostumiranih grajskih likov,

-voden ogled predstave Časovni stroj,

-zasebni ogled filma Virtualni grad,

-vstop na razgledni stolp,

-kosilo v Restavraciji Strelec ali v Gostilni na gradu,

-ogled grajskega vinograda,

-degustacija vin,

-spominek presenečenja.

Fish & Fly Trio – 2700 evrov

Edinstveno tridnevno doživetje za ljubitelje muharjenja, neokrnjene narave in čistih rek z lokalno kulinariko ter nepozabno avanturo – poletom s helikopterjem nad najbolj slikovitimi predeli Slovenije, nad mogočnimi Alpami do doline Soče.

Slovenska turistična organizacija
Povpraševanje po butičnih storitvah je omejeno predvsem na goste iz višjih premoženjskih razredov, zato se ponudniki še posebej trudijo ohraniti zvestobo tistih, ki so jih že gostili.

Ponudba vsebuje:

-3-krat nastanitev z zajtrkom,

-3-krat večerja,

-3-krat kosilo ob vodi,

-3-krat strokovno vodenje,

-3-krat celodnevna ribolovna dovolilnica U & S

- prevoz,

-transfer s helikopterjem,

-ribolovna oprema,

-spominsko darilo.

S kolesom po Sloveniji – 5130 evrov

Ljubitelji kolesarjenja se lahko odločijo za petdnevno potovanje s kolesom po Sloveniji, kjer bodo med drugim degustirali vino in lokalno pridelane sire, si ogledali Bohinjsko jezero, se kopali v mineralnem izviru Aljaževega doma in večerjali v Hiši Franko, ki je bila nagrajena z dvema Michellinovima zvezdicama.

Duvine
Pet dnevno kolesarjenje po Sloveniji, ki med drugim vključuje tudi večerjo v Hiši Franko.

Ponudba vključuje:

-4-krat nočitev z zajtrkom,

-kolesarjenje ali pohod na Vršič,

-kosilo v alpski vasici,

-rafting po kristalno čisti reki Soči,

-obisk jarkov in vinogradov iz prve svetovne vojne tik ob meji z Italijo,

-večerja v Hiši Franko.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste