Janez Kopač

Nekdanji okoljski minister o odpravi v Kijev: "V vojaški službi ne želim sodelovati."

L.J./STA
24. 3. 2022, 20.00
Posodobljeno: 24. 3. 2022, 20.08
Deli članek:

Za odpravnika poslov v Ukrajini se je na poziv predsednika vlade Janeza Janše prijavil tudi nekdanji okoljski minister iz vrst LDS Janez Kopač.

STA
Janez Kopač je kot direktor evropske Energetske skupnosti zelo veliko časa preživel v Ukrajini.

Nekdanji okoljski minister Janez Kopač je trenutno direktor sekretariata Energetske skupnosti na Dunaju. A glede na informacije, da bo misijo vodil vojak, Kopač meni, da se v Kijevu vzpostavlja "vojaška služba", v kateri pa da ne želi sodelovati.

Kopač je v izjavi, ki jo je poslal STA, potrdil zapis na portalu medija Nova 24 TV, kjer so ob sklicevanju na "dobro obveščene vire" objavili, da se je na poziv, da se iščejo prostovoljci za diplomatsko misijo v Kijevu, prijavil tudi sam.

Odločitev, kdo naj bi vodil misijo v Kijevu sicer uradno še ni znana, je bil pa za odpravnika poslov po poročanju medijev in tudi po potrditvi visokega uslužbenca zunanjega ministrstva izbran podpolkovnik Slovenske vojske Boštjan Lesjak, ki je po novem že zaposlen na MZZ in nič več v Slovenski vojski.

Kopač je do te izbire zelo kritičen. "S svojo pripravljenostjo za odhod v Kijev sem morda povzročil spremembo v vladnem stališču, ki po novem ne želi več začasnega odpravnika poslov temveč vojaškega odpravnika poslov," je zapisal.

"Dejansko sem se javil kot prostovoljec, ker vlada ni našla nikogar drugega, ukrajinski prijatelji pa so imeli z napovedjo Janeza Janše o diplomatskem predstavniku določena pričakovanja. Verjetno sem med redkimi Slovenci, ki so dnevno povezani s Kijevom in Ukrajino in osebno poznam vse ukrajinske politične akterje ter bi na mestu začasnega odpravnika poslov morda lahko koristil tako Ukrajini, kot Sloveniji," je še zapisal in izrazil prepričanje, da je z delovanjem v Ukrajini v preteklih devetih letih "bistveno pripomogel k njeni proevropski usmeritvi".

"Imenovanje vojaškega odpravnika poslov pa sledi drugi logiki. Navsezadnje je (ruski predsednik Vladimir) Putin v Ukrajino poslal množico vojaških odpravnikov poslov. V taki vojaški službi vsekakor ne bi želel sodelovati," je dodal.

Objavil je tudi pismo premierju in zunanjemu ministru Anžetu Logarju in izpostavil, da je kot direktor evropske Energetske skupnosti zelo veliko časa preživel v Ukrajini, ki je ena od članic te skupnosti. "Med drugim sem koordiniral priprave na sinhronizacijo ukrajinskega elektroenergetskega sistema z evropskim kontinentalnim sinhronim območjem."

Kot zatrjuje, je "stkal odlične odnose" s predsednikom Ukrajine Volodimirjem Zelenskim in njegovim predhodnikom Petrom Porošenkom ter predsedniki vlad in drugimi. "Moja podpora ukrajinski suverenosti in nacionalnim interesom je nedvoumna in javno znana. Lahko rečem, da sem v Ukrajini medijsko zelo prepoznaven. Govorim tudi rusko in imam zadostno znanje ukrajinskega jezika za osnovno sporazumevanje," je sporočil Janši in Logarju in izrazil pripravljenost, da bi "kot slovenski državljan lahko dostojno predstavljal interese Republike Slovenije in EU v Ukrajini".

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov