Dekleta novačila za prostitucijo

Elena, ki jo je iskala slovenska policija, se je pod tujim imenom skrivala v Nemčiji

Robert Marin
24. 3. 2022, 19.30
Deli članek:

Slovenska policija je uspešno zaključila iskanje 38-letne državljanke Bolgarije, za katero je koprsko okrožno sodišče lani poleti izdalo evropski nalog za prijetje in predajo. Eleno Despovo so iskali, ker bi morala na prestajanje štiriletne zaporne kazni zaradi zlorabe prostitucije.

Europol
Elena Despova

Hudodelska združba, katere članica je bila, je mlade tujke v Sloveniji silila v prostitucijo in z njimi zaslužila 2.429.391,20 evra, denar pa oprala prek svojih podjetij, lastnica enega je bila Despova. Ta je skrbela tudi za novačenje bolgarskih deklet, ki so po prihodu na Primorsko morala proti svoji volji prodajati telesa, zasluženi denar pa izročati članom združbe.

»Iskana oseba je bila prijeta 17. marca v Nemčiji, kjer je uporabljala ponarejene osebne dokumente. Prijetje je rezultat zbranih informacij kriminalistov Uprave kriminalistične policije z Generalne policijske uprave in intenzivnega sodelovanja s policijami Bolgarije, Avstrije in Nemčije. Sledili bodo postopki za izročitev iskane osebe slovenskim pravosodnim organom,« so sporočili iz Generalne policijske uprave. Zoper Despovo so 19. julija lani izdali tiralico in mednarodno tiralico, naslednji dan pa še evropski nalog za prijetje in predajo, ker obsojenki ni bilo mogoče vročiti poziva za prestajanje kazni na naslov v tujini.

Za druženje 50, za seks 150 evrov

Da se v nogovoriškem nočnem klubu Margerita opravlja tudi najstarejša obrt, je slovensko policijo z depešo obvestil Europol leta 2011. Specializirano tožilstvo je pozneje dokazalo, da sta Despova in Nedelche Dimitrev, oba državljana Bolgarije, med letoma 2007 in 2013 iz domovine v Slovenijo pripeljala več sto deklet, ki so bile žrtve prostitucije v nočnem lokalu Margerita ter hotelih Perla, Park in Sabotin. V dobrih dveh letih so v hotelih zabeležili skoraj 3000 začasnih obiskov bolgarskih državljank po sobah, je pokazala preiskava. V Margeriti pa so morali gostje najprej pod krinko letne članarine za vstopnino plačati od 130 do 190 evrov, potem pa za vse nadaljnje storitve znova seči v žep. Zgolj druženje z dekleti je stranke stalo 50 evrov, seks 150 evrov, dekleta pa so od prisluženega denarja ob koncu meseca dobila le okoli 300 evrov, preostalo so jim pobrali člani v vrhu hudodelske združbe.

Vodja združbe nekdanji policist

Specializirano tožilstvo je trdilo, da sta bila glavna protagonista zgodbe štajerska podjetnika Heidi in Igor Schwarz, slednji je nekdanji policist. Viktor Bolčina je vodil lokal, Novica Mišić in Klemen Jančar sta operativno upravljala dejavnost. Maji Bolčina in Miranu Hrženjaku pa so očitali, da sta sodelovala pri pranju nezakonito zasluženega denarja. Sojenje se je na novogoriškem okrožnem sodišču začelo leta 2015, proces pa je trajal dve leti in pol, predvsem zato, ker je obramba vztrajala pri neposrednem zaslišanju deklet, ki so delala v klubu, ta pa so se po uvedbi kriminalistične preiskave razbežala po vsej Evropi. Kakorkoli. Heidi Schwarz je bila naposled pravnomočno obsojena na pet let zapora, Bolgara na štiri leta zapora, Viktor Bolčina na tri leta zapora, Maja Bolčina na pet mesecev zapora, Hrženjak na devet mesecev zapora, Jančarja in Mišića pa je doletela pogojna kazen pet let zapora. Igor Schwarz je bil zaradi zdravstvenih težav izločen iz postopka.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste