Zelena puščica

Kljub novi zakonodaji Slovenci le redkokje zavijajo na desno ob rdeči

Antun Katalenic
15. 3. 2022, 20.15
Deli članek:

Novela zakona že več mesecev dovoljuje, da upravljavci cest omogočijo zavijanje na desno tudi ob rdeči luči, a podatki iz dveh največjih mest kažejo, da se spremembe odvijajo počasi.

STA
Obstoječ predpis in nov znak urejata zavijanje desno v preglednih križiščih pri rdeči luči.

Pogled na slovenske ceste te dni, sploh v času prometnih konic, nakazuje popolno vrnitev v staro normalnost. Kljub znova problematičnim covidnim statistikam tem le malokdo od odgovornih namenja pozornost, kaj šele pripisuje pomen pri odločanju. Absolutna sprostitev omejitev daje ljudem večjo svobodo, a posledično voznikom povzroča preglavice, ko izgubljajo čas na cestah.

Zastoji pločevine na cestah niso bili takšna težava niti avgusta lani, ko je državni zbor sprejel spremembe novele zakona o pravilih cestnega prometa, ki je med drugim uvedla možnost dovoljenja za zavijanje desno pri rdeči luči na semaforju. To je seveda dovoljeno samo, če je na križišču poseben prometni znak, in če je smer prosta, se to lahko stori varno. Znak je kvadraten, na njem pa je narisana zelena puščica z belo obrobo, in sicer na črni podlagi.

PARADOKS

Prometna ureditev z dovoljenim zavijanjem v desno je najbolj ustrezna na cestah, kjer je pretok vozil manjši, a tam tako ali tako ni težav s pretočnostjo.

Metlika brez znaka

Na ministrstvu za infrastrukturo so poleti dejali, da ne morejo oceniti, koliko bo takšnih križišč v Sloveniji, saj je določitev te prometne ureditve po njihovih navedbah v pristojnosti posameznega upravljavca ceste (na občinskih cestah so to občine, na državnih cestah pa direkcija za infrastrukturo). Prvi tak znak so postavili teden dni po spremembi zakonodaje, in sicer na obrobju Ljubljane, na križišču Celovške ceste in Kolesarske poti.

»Gre za novo pravilo, ki sledi cilju povečati pretočnost v cestnem prometu,« je takrat pojasnil državni sekretar Aleš Mihelič in hkrati napovedal namestitev še dveh tovrstnih znakov, v Novem mestu in Metliki. Kot so nam pojasnili na Direkciji RS za infrastrukturo, ki deluje pod ministrstvom za infrastrukturo, znaka v Metliki ni več. Tam se je namreč izkazalo, da »prometna ureditev negativno vpliva na prometno varnost pešcev in kolesarjev, ki prečkajo smer, s katere se izvaja zavijanje desno pri rdeči luči, zato je bila prometna signalizacija, ki to omogoča, odstranjena«. In drugod?

STA
Aleš Mihelič, državni sekretar Ministrstvo za infrastrukturo, je tako poleti obeležil postavljanje prvega tovrstnega znaka.

Počasna rast

Z direkcije so sporočili, da so na cestah, ki so v njihovem upravljanju, do zdaj vzpostavili pet ureditev za vožnjo v desno ob rdeči luči na semaforju; če odštejemo znak v Metliki, imajo tako zgolj štiri križišča tovrstno signalizacijo. Direkcija je sicer upravljavec 6000 kilometrov glavnih in regionalnih cest v Sloveniji, kjer se nahaja skupno 380 križišč. Ker je upravljanje občinskih cest naloga občin, na direkciji pojasnjujejo, da ne razpolagajo s podatki, koliko teh znakov je nameščenih v vsej državi.

1 odstotek križišč, ki jih upravlja Direkcija RS za infrastrukturo, ima možnost zavijanja v desno pri rdeči.

Iskanje lokacij

Takšna prometna ureditev je še najbolj ustrezna na cestah, kjer je pretok vozil manjši, vendar, paradoksalno, tam tako ali tako ni težav s samo pretočnostjo. O tem, koliko znakov so na občinske ceste namestili, smo povprašali sicer še odgovorne v dveh največjih mestnih občinah pri nas. Z ljubljanske mestne občine so sporočili, da takih prometnih znakov v Ljubljani na občinskih cestah še niso namestili, in dodali: »Preverjamo prometno-varnostne parametre, na podlagi katerih bi lahko določili, ali bi bila kje možna, smiselna in upravičena namestitev dodatnega prometnega znaka z zeleno puščico v desno.«

STA
Na ljubljanskih občinskih cestah še niso implementirali novih rešitev.

V Mariboru ne opažajo več »začetne nespretnosti« voznikov in menijo, da se je zadeva »prijela«.

Bolj aktivni so na tem področju Mariborčani, trenutno imajo pet križišč urejenih na tak način, pri čemer ugotavljajo, da »gredo učinki zavijanja desno pri rdeči luči v pozitivno smer«. Pojasnili so, da po šestih mesecih uporabe ne opažajo več »začetne nespretnosti« voznikov, in menijo, da se je zadeva »prijela«. Podatki policije ne kažejo, da bi to povzročalo konfliktne situacije ali nesreče. Tudi prevoznost posameznih križišč se je izboljšala. »Zato razmišljamo, da bi na območju občinskih cest uvedli še več takšnih križišč,« sporočajo z mariborske občine.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste