Morija se nadaljuje

Rusi naj bi ugrabili župana Melitopola, Biden se proti njim ne bo boril

S.R./STA
11. 3. 2022, 06.25
Posodobljeno: 12. 3. 2022, 07.35
Deli članek:

Ukrajina, ki je v primežu vse bolj krvave vojne, ponoči ni dobila želenih zagotovil Evropske unije, da bi lahko v najkrajšem možnem času računali na članstvo v EU. Ruska invazija se medtem nadaljuje.

Reuters
Volnovakha; stanovalci zapuščajo razdejane bloke.

22.00 - Ukrajina je Rusijo obtožila, da krši premirje in si za tarče izbira ljudi, ki jih evakuirajo iz obleganih mest. Rusi naj bi z obstreljevanjem preprečili evakuaciji iz Mariupolja, kjer so ta teden napadli porodnišnico, in Kijeva.

21.35 - ZDA nimajo dokazov, da bi bili vojaki Belorusije, ki velja za tesno zaveznico Rusije, v Ukrajini, je danes sporočil Pentagon. 

21.25 - Ameriški predsednik Joe Biden je danes poudaril, da Združene države Amerike svojih čet ne bodo poslale v Ukrajino. Branili bodo ozemlje Nata, a vojne z Rusijo v Ukrajini ne bodo bili. »Neposredno soočenje med Natom in Rusijo je tretja svetovna vojna,« je dejal Biden.

21.20 - Število civilistov, ki so bili doslej ubiti med ruskim obleganjem ukrajinskega pristaniškega mesta Mariupolj na jugovzhodu države, se je po navedbah ukrajinske strani povečalo na 1582. Mestni svet je ob tem danes zvečer prek družbenega omrežja Telegram sporočil, da so humanitarne razmere v mestu katastrofalne.

20.55 - Ukrajinsko ministrstvo za zunanje zadeve je ruske vojake obtožilo, da so ugrabili župana jugovzhodnega ukrajinskega mesta Melitopol. Ivana Fedorova naj bi prej obtožili terorizma. Melitopol je v ruske roke padel pred skoraj dvema tednoma. Fedorov je v sredo za britanski BBC dejal, da prebivalci mesta nikakor ne sodelujejo z Rusi.

19.10 - Ukrajina opozarja, da bi lahko Belorusija že v naslednjih nekaj urah vstopila v vojno, potem ko sta se v Moskvi sestala ruski predsednik Vladimir Putin in beloruski predsednik Aleksander Lukašenko.

18.40 - Združeni narodi nimajo informacij, da bi Ukrajina imela program biološkega orožja, kar je izpostavila Rusija. Ruski veleposlanik pri Združenih narodih Vasilij Nebenzja sicer trdi, da imajo dokaze za to – kar 30 laboratorijev naj bi delalo na nadgrajevanju smrtonosnih bolezni. Združene države Amerike na to odgovarjajo, da Rusija s tem le išče izgovor za napad. Kot je dejala ameriška veleposlanica pri Združenih narodih Linda Thomas-Greenfield, je Rusija tista, ki ima program biološkega orožja, ne Ukrajina. Še več: Američani so prepričani, da nameravajo Rusi uporabiti bodisi biološko bodisi kemično orožje.

17.20 - Nekdanji ukrajinski predsednik Viktor Juščenko je potencialno rusko zmago označil za katastrofo. Zmagala pa bo šele, ko bo umrl »zadnji ukrajinski junak«.

17.00 - Ameriški predsednik Joe Biden je danes napovedal, da bo skupaj z državami skupine G7, EU in zveze Nato Rusiji odvzel trgovinski status "države z največjimi ugodnostmi"in vrsto drugih ukrepov za sankcioniranje Rusije zaradi vojne proti Ukrajini. Biden je dejal, da gre za nov uničujoč udarec ruski ekonomiji.

16.40 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v televizijskem nagovoru dejal, da je Ukrajina na poti k zmagi, saj naj bi dosegli strateško prelomnico.

16.30 - Ukrajina je Rusijo obtožila, da je danes iz kijevskega zračnega prostora bombardirala beloruske naselbine, natančneje Kopani. Po besedah ukrajinskega obrambnega ministra Oleksija Reznikova skušajo Rusi Belorusijo zaplesti v vojno s provokacijo.

16.10 - Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes sporočila, da je Ukrajino pozvala k uničenju vseh nevarnih patogenov v svojih laboratorijih, da bi se ob še vedno trajajočih ruskih napadih na državo izognila nevarnosti morebitnega izbruha bolezni.

15.45 - Von der Leynova napovedala četrti sveženj sankcij proti Rusiji zaradi vojne v Ukrajini.

15.24 - Finski predsednik Sauli Niinistö je v enournem pogovoru s predsednikom Vladimirjem Putinom povedal, da je za varno evakuacijo civilistov potrebna takojšnja prekinitev ognja.

15.02 - Oskrba z električno energijo v jedrski elektrarni v Černobilu še ni bila obnovljena kljub ruskim trditvam, da so jo popravili beloruski strokovnjaki, je sporočil ukrajinski državni regulator za jedrsko energijo.

14.43 - Ruske oborožene sile v zadnjih 24 urah v Ukrajini niso napredovale, je dejal svetovalec ukrajinskega predsednika Oleksij Arestovič.

14.30 - Cene hrane po svetu bi se lahko zaradi konflikta v Ukrajini zvišale za do 20 odstotkov. Mednarodne cene hrane in krme bi se lahko zaradi vojne zvišale za med 8 % in 20 %, kar bi povzročilo skok svetovne podhranjenosti, je sporočila Organizacija ZN za prehrano in kmetijstvo.

14.00 - Od začetka ruske invazije na Ukrajino je bilo po navedbah ukrajinske varuhinje človekovih pravic Ljudmile Denisove ubitih že najmanj 78 otrok.

13.50 - Ameriški predsednik Joe Biden bo danes napovedal, da želi Rusiji odvzeti trgovinski status "države z največjimi ugodnostmi", kar bi po navedbah vira, ki je seznanjen z zadevo, omogočilo zvišanje carin. O končni odobritvi novega ukrepa, ki bo sprejet v sodelovanju z državami skupine G7 in EU, bo odločal ameriški kongres, je dodal vir.

13.40 - Visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell bo danes na neformalnem zasedanju evropskih voditeljev v Versaillesu predlagal dodatnih 500 milijonov evrov vojaške pomoči Ukrajini. Prepričan je, da bodo voditelji to podprli. EU se je konec februarja dogovorila že o 500 milijonih evrov pomoči.

13.20 - Novi satelitski posnetki ameriške družbe Maxar razkrivajo, da se ruska vojska zbira v bližini letališča v Hostomelu.

12.40 - Putin naj bi danes svojemu zavezniku, beloruskemu predsedniku Aleksandru Lukašenku, danes dejal, da je bil v pogajanjih z Ukrajino dosežen napredek. "Obstajajo neki pozitivni premiki, kot so mi povedali naši pogajalci," naj bi Lukašenku danes pojasnil Putin.

11.50 - V današnjem bombardiranju psihiatrične bolnišnice v regiji Harkov naj ne bi bilo žrtev. Po poročanju Reutersa naj bi bili namreč vsi bolniki v zaklonišču v kleti.

11.30 - Da je Putin požegnal prihod tujih borcev, "prostovoljcev," ki so se skupaj z rusko vojsko pripravljeni boriti na ukrajinskih tleh, smo že poročali. Po zadnjih informacijah naj bi mu obrambni minister Sergej Šojgu dejal, da je na območju Bližnjega vzhoda na prihod v Donbas pripravljenih 16.000 prostovoljcev.

11.00 - V obstreljevanju na območju Harkova naj bi bilo uničenih že 48 šol. 

10.40 - Število beguncev iz Ukrajine je po navedbah visokega komisarja ZN za begunce Filippa Grandija že doseglo 2,5 milijona. Od teh jih je približno 116.000 državljanov tretjih držav, poroča tiskovna agencija AFP.

10.10 - Ruske sile so po navedbah guvernerja regije Harkov med obstreljevanjem zadele psihiatrično bolnišnico, poroča tiskovna agencija Reuters.

9.45 - Po navedbah ruskega predsednika Putina bo Rusija odprtih rok sprejela vse tuje prostovoljce, ki se želijo boriti proti Ukrajincem. Dejal je, da jim bodo pomagali do bojišč.

9.30 - Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov je danes dejal, da je ruska vojska ubila več ukrajinskih civilistov kot vojakov. "Želim, da to vedo ne samo v Kijevu, temveč po celem svetu," je dodal po poročanju tiskovne agencije Reuters.

9.15 - Mesto Černigov naj bi ponoči po ruskem obstreljevanju ostalo brez vode.

9.10 - V ruskem napadu na Lutsk sta po zadnjih informacijah umrla dva ukrajinska vojaka, še šest jih je poškodovanih. Kot smo že poročali, je ruska vojska v jutranjih urah bombardirala vojaška letališča v mestih Lutsk in Ivano-Frankivsk na zahodu Ukrajine.

8.40 - Po navedbah ukrajinskega ministrstva za zunanje zadeve je v vasi Marhalivka umrlo več oseb, ki so pred tem zbežale iz Kijeva. Nek moški naj bi v raketnem napadu na hišo izgubil celotno družino. Umrlo naj bi 11 družinskih članov, vključno z otroki.

8.20 - Podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk je izrazila upanje, da bodo po več neuspešnih poskusih danes vendarle lahko uspešno vzpostavili humanitarni koridor iz Mariupola, ki ga že slaba dva tedna obstreljujejo ruske sile.

8.10 - Ruske sile so vse bližje ukrajinski prestolnici Kijev. Še vedno pa potekajo srditi spopadi v okolici Mariupolja, kjer je ruska vojska po navedbah ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega napadla humanitarni koridor. Po njegovih besedah je sicer ukrajinska mesta zapustilo 100.000 ljudi.

8.00 - O nočnem obstreljevanju poročajo tudi iz mesta Ivano-Frankivsk na jugozahodu Ukrajine. Gre za prve ruske napade na zahodu države. Svetovalec ukrajinskega notranjega ministra Anton Geraščenko je medtem potrdil, da je Rusija včeraj bombardirala inštitut za jedrske raziskave v Harkovu.

7.50 - Varnostni svet ZN se bo danes na pobudo Rusije sestal na izrednem srečanju, na katerem bodo razpravljali o domnevnem biološkem orožju v Ukrajini. Moskva je v četrtek obtožila ZDA financiranja biološkega orožja v Ukrajini, kar pa Washington in Kijev zanikata. Zahodni analitiki in tudi uradni Washington Rusijo obtožujejo, da si je zgodbe o kemičnem in biološkem orožju izmislila najverjetneje, ker namerava tovrstno orožje uporabiti sama.

7.45 - Separatisti, ki jih podpira Rusija, naj bi v regiji Doneck zavzeli mesto Volnovakha, ki se nahaja severno od obleganega Mariupola, je danes sporočilo rusko ministrstvo za obrambo. Gre za strateško zelo pomembno mesto, skozi katerega vodi pot v Mariupol.

7.40 - Evropska unija v povezavi z ruskim plinom in nafto ne bo uvedla sankcij, je danes pred vrhom EU dejal madžarski premier Viktor Orban.

7.20 - O dramatičnem dogodku, ki se je zgodil malo pred polnočjo, poročajo iz hrvaške prestolnice. Na območje je namreč strmoglavil neznan predmet. Po zadnjih informacijah gre za dron Tu-141 iz sovjetske ere, ki jih uporablja samo Ukrajina.

6.50 - Glede na prva poročila je v jutranjem obstreljevanju Dnipra umrla najmanj ena oseba. Po navedbah ukrajinske službe za ukrepanje ob izrednih razmerah so zabeležili tri zračne napade, ki naj bi zadeli vrtec, stanovanjski kompleks in dvonadstropno tovarno čevljev. Gasilci se še vedno borijo s požarom, ki je izbruhnil na kraju ene od eksplozij.

6.30 - Satelitski posnetki mesta Černigov so potrdili, da je ruska vojska bombardirala tamkajšnji trgovski center in ga praktično zravnala z zemljo.

6.20 - Ruska vojska naj bi v mestu Lutsk napadla letališče in tovarno, v kateri naj bi potekala popravila vojaških letal.

6.10 - O eksplozijah poročajo v mestih Lutsk na severozahodu in Dnipro v srednjevzhodni Ukrajini. Obe mesti doslej nista bili na udaru neposrednega obstreljevanja, nekaj ur pred eksplozijami pa naj bi bilo slišati sirene, ki opozarjajo pred zračnim napadom.

Ni hitre poti v EU

Voditelji so po prvem dnevu vrha le sprejeli kratko ločeno izjavo o Ukrajini, čeprav se je omenjala tudi možnost, da jo bodo združili z daljšo versajsko izjavo, ki jo bodo sprejeli po koncu dvodnevnega neformalnega zasedanja. Pogovore nadaljujejo danes ob 10. uri.

Evropski voditelji po prvem dnevu neformalnega zasedanja v Versaillesu, ki se je končal sredi noči, Ukrajini niso naklonili želenih jamstev. Opozorili so, da hitre poti v unijo ni.

Voditelji članic EU so v zgodnjih jutranjih urah po dolgi razpravi sicer sprejeli izjavo "o ruski vojaški agresiji nad Ukrajino" v petih točkah. Glede vprašanja članstva Ukrajine v EU ni bistvenih sprememb v primerjavi z osnutki. Ukrajina ni dobila jamstev glede hitre pridružitve Uniji, ki jih želi. Vrh EU je Ukrajincem sicer zatrdil, da jih Unija ne bo pustila samih ter da jim bo še naprej zagotavljala politično, finančno, materialno in humanitarno pomoč.

Prav tako so voditelji obljubili, da so odločeni še okrepiti pritisk na Rusijo in Belorusijo ter pripravljeni hitro sprejeti nadaljnje sankcije. Nizozemski premier Mark Rutte je v povezavi s tem pojasnil, da bodo nove sankcije, ki se pripravljajo, še bolj osredotočile ukrepe v prvih treh svežnjih.

Voditelji so poudarili tudi, da Ukrajina sodi v evropsko družino, a glede samega članstva so zgolj potrdili, kar piše v pridružitvenem sporazumu Ukrajine in EU, ki je začel veljati septembra 2017. V njem je le ohlapna referenca na članstvo: "EU priznava evropska pričakovanja Ukrajine in pozdravlja njeno evropsko izbiro."

Ob tem so spomnili, da so članice unije pred dnevi Evropsko komisijo v rekordno hitrem času, v zgolj tednu dni, pozvale k pripravi mnenja o prošnji Ukrajine za članstvo v EU. Ob čakanju na to mnenje in "brez odlašanja" bodo članice "še okrepile vezi in poglobile partnerstvo v podporo Ukrajini na njeni evropski poti", piše v izjavi.

Sprejeta izjava za razliko od osnutkov vključuje tudi omembo Moldavije in Gruzije, ki sta kmalu za Ukrajino prav tako zaprosili za članstvo v uniji. Voditelji so sicer zgolj spomnili, da so članice komisijo pozvale tudi k pripravi mnenja o njunih prošnjah.

Ukrajina glede na izražena pričakovanja s tem izidom ne more biti zadovoljna. Nizozemski premier Rutte je tako kot ob prihodu tudi ob koncu prvega dne vrha izpostavil, da ni hitre poti v unijo. Prošnja je v procesu, ki bo terjal čas - mesece, leta.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov