Tatvine z namenom

Previdno, če so vam z vozila »sunili« registrsko tablico

Simona Šolinič
9. 3. 2022, 15.40
Deli članek:

Javnost lahko večkrat v medijih zasledi podatek, da so policisti zasačili voznike, med njimi tudi pijane ali večkratne kršitelje, ki imajo na svojih neregistriranih vozilih nameščene ukradene registrske tablice. Takšne novice po navadi niso deležne posebne pozornosti, čeprav gre pri tem za kar tri kazniva dejanja. Poleg tega tovrstne tatvine povzročijo kar nekaj preglavic tudi vozniku, ki mu tablice ukradejo.

Arhiv Svet24
Največ registrskih tablic je ukradenih z osebnih vozil, z motorjev pa izjemno malo.
Tatvine z namenom
Včasih gre pri tatvinah le za zlobo, kar pomeni, da registrske tablice nekdo ukrade zaradi škodoželjnosti, a največkrat gre za tatvine z namenom.

Pred časom smo veliko poročali o krajah goriva, ko so neznanci pripeljali na bencinski servis, si natočili poln rezervoar in odpeljali, ne da bi plačali. Takšni primeri so povezani tudi s predhodnimi tatvinami registrskih tablic. »Imeli smo primere, ko so storilci za plačilo, na primer 20 evrov, ponudili znancu, da mu napolnijo rezervoar. Tako so na vozilo, ki je bilo sicer registrirano, namestili ukradene tablice, se z njim odpeljali na bencinski servis, tam natočili gorivo in odpeljali,« pravi pomočnik komandirja Policijske postaje Celje Uroš Golob.

Navidezno majhna tatvina ni ravno majhna, saj gre v posamezno vozilo lahko tudi do sto litrov goriva in več. Preiskave takšnih primerov niso tako preproste, čeprav imajo bencinski servisi videonadzor. Več kot takšnih primerov je nameščanj ukradenih registrskih tablic na neregistrirana vozila. Pri tem gre za to, da večkratni in najhujši kršitelji izgubijo vozniško dovoljenje ali jim vozila pred tem celo zasežejo. To pomeni, da kupijo slabša ali stara vozila, na katera namestijo ukradene registrske tablice, s katerimi se vključujejo v promet. Po navadi jih policisti izsledijo razmeroma hitro. A ne samo zato, ker ugotovijo, da gre za ukradene tablice, temveč ker večkratne kršitelje spremljajo in vedo, na katerih območjih se vozijo. Res je tudi, da nekaterih ukradenih tablic ne najdejo.

Ukradena vozila

Med kaznivimi dejanji, ki so povezana z ukradenimi registrskimi tablicami, so tudi takšna, ko posameznik »sune« tablice in jih namesti na ukradeno vozilo. »Storilci torej ukradejo osebno vozilo, nato še registrske tablice z drugega vozila, ki je enake znamke, in jih namestijo na ukraden avtomobil, s katerim se poskušajo odpeljati v tujino,« dodaja Golob. A ob tem omeni, da je to že nekoliko težje izvedljivo zaradi mejnega nadzora.

Za storilca se zaplete, če lastnik ukradenega vozila in lastnik registrskih tablic tatvino prijavita. Zato so hitre prijave policiji pomembne. Storilec je namreč po tatvini vozila ali tablice lahko že naslednjo uro v tuji državi. Ko mejo prestopi, je preiskava otežena, saj morajo slovenski policisti na podlagi medsebojnih sporazumov sodelovati s tujimi kolegi, kar birokratsko podaljša čas preiskave. Na vprašanje, koliko bo nov vinjetni sistem na avtocesti prispeval k tatvinam registrskih tablic, Golob odgovori, da je prehitro domnevati o tem, vendar bo čas pokazal, ali se bodo tovrstne tatvine zvrstile tudi zaradi takšnih kršitev.

Slabi ponaredki

Voznik avtomobila, s katerega neznanci ukradejo registrsko tablico, ima nekaj nevšečnosti, še posebno če ne zazna, da so tablice ukradene in ga policisti obvestijo, da je bilo vozilo z njegovo oznako udeleženo v nesreči ali hudem prekršku oziroma so njegove tablice opazili na ukradenem vozilu v tujini. Več težav oškodovanec sicer nima, razen dodatnih stroškov z nabavo drugih registrskih tablic.

Če bistri kriminalci znajo ponarejati denar, dokumente, blagovne znamke oblačil, je težje ponarediti registrsko tablico. Težavo jim predstavlja predvsem pločevina. Golob sicer pravi, da nekateri poskusijo celo to. »V tem primeru gre za kaznivo dejanje ponarejanja listine,« doda. Registrska tablica je namreč javna listina, zato gre v tem primeru za kaznivo dejanje ponarejanja javne listine. Še več, če kdo tablico izgubi, nato pa svojo registrsko oznako napiše in plastificiran list namesti na vozilo, je tudi to lahko kaznivo dejanje. Čeprav policisti voznika verjetno ne bodo takoj kaznovali, temveč ga bodo le opomnili, da se to ne sme početi ... Ponaredke registrskih tablic smo zaznali, saj so že na prvi pogled razvidni. Nekateri jih naredijo kar iz plastike, in to zelo slabo,« se nasmehne Golob.

Torej navidezna malenkostna tatvina registrske tablice lahko skriva kar tri kazniva dejanja: tatvino, ponarejanje in prikrivanje. Marsikdo se namreč, ko ga policisti odkrijejo z ukradenimi tablicami, izgovarja, da ob nakupu vozila ni videl, da so tablice ukradene. A tega policija ne »požre« kar tako. »Vsak, ki neko stvar kupi, je dolžan tudi preveriti dokumente in ugotoviti dejansko stanje,« doda Golob. Po domače povedano: treba se je sprehoditi okoli vozila in pogledati, ali se oznake v dokumentih in na vozilu ujemajo …

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov