Diverzifikacija

Kako zmanjšati odvisnost od ruskega plina?

G.G.
28. 2. 2022, 19.34
Posodobljeno: 28. 2. 2022, 20.12
Deli članek:

Vojna v Ukrajini in sankcije zoper Rusijo terjajo, da evropske države zmanjšajo odvisnost od ruskega plina in povečajo diverzifikacijo dobaviteljev oskrbe.

Reuters
/
Vrtovec je tudi podprl čimprejšnjo sinhronizacijo ukrajinskega elektroenergetskega sistema z evropskim. "Tudi na tem področju je Ukrajina del Evrope in pri tem jo močno podpiramo," je dodal.

Veliko evropskih držav je odvisno od zemeljskega plina, ki priteče iz Rusije. Nekatere bolj, druge manj. Zaenkrat je pipica še odprta, EU pa si želi, da bi bile evropske države bolj samostojne pri energetski oskrbi.

V Bruslju je danes potekalo izredno zasedanje ministrov za energijo, ki je bilo sklicano z namenom razprave o trenutni situaciji na energetskem trgu v Evropi po invaziji ruskih sil na Ukrajino. Sodeloval je tudi slovenski minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Dejal je, da je ruska agresija proti Ukrajini nepovratno spremenila odnose Slovenije z Rusijo. "Zato potrebujemo nadaljnjo diverzifikacijo dobaviteljev oskrbe in hitro zmanjšanje uvozne odvisnosti v prihodnje," je bil jasen minister za infrastrukturo in dodal, da so LNG (utekočinjen zemeljski plin) terminali zagotovo rešitev. Strokovnjaki s področja energetike sicer menijo, da uvoz LNG kratkoročno ne more more nadomestiti ruskega plina. Na slovenska razmišljanja o terminalu LNG so se sicer že odzvali v mednarodnem društvu za varstvo okolja in narave Alpe Adra Green, kjer so poudarili, da bodo storili vse, da ne pride do izgradnje plinskega terminala v severnem Jadranu.

Vrtovec je izpostavil, da bi morala Evropska komisija hitro predložiti uredbo, ki zavezuje vse upravljavce, da v pomladnih in poletnih mesecih napolnijo skladišča plina do največje zmogljivosti. "Tako bomo naslednjo zimsko sezono začeli pripravljeni in s polnimi skladiščnimi zmogljivostmi. Prav tako bi morale države članice povečati svoja prizadevanja za pogajanja in čimprejšnje sprejetje sporazumov o solidarnostni pomoči pri oskrbi s plinom, ki nam bodo zagotovili nekaj varnostnega omrežja v primeru večjih motenj oskrbe," je prepričan minister.

Skladišča v EU so trenutno po njegovih pojasnilih s plinom zapolnjena približno 30-odstotno. Poraba se sicer zmanjšuje, a jih je treba nemudoma začeti polniti, če se želimo dobro pripraviti na jesen in zimo. Če bi prišlo do blokade dobave plina iz Rusije, je rešitev po njegovem ta, da se skladišča polnijo iz drugih držav, ki izvažajo plin.

Jedrska energija

Po ministrovem mnenju je zagotovo zeleni dogovor še vedno del rešitve, tudi za Slovenijo. "Vemo, da samo obnovljivi viri energije ne bodo dovolj, zato vse postopke nadaljujemo z novimi tehnologijami," je povedal in nadaljeval, da Slovenija poudarja zlasti jedrsko tehnologijo kot del diverzifikacije uvozne odvisnosti od fosilnih goriv.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov