Nad prekrške

Iniciativa, ki je kazensko ovadila Uroša Urbanijo, pomaga Slovencem

Polona Krušec
11. 2. 2022, 05.56
Deli članek:

Pravna mreža za varstvo demokracije je v prvem letu delovanja posredovala več kot tisočkrat, med drugim je tudi nasprotovala prepovedi protestov in na Okrožno sodišče v Ljubljani zaradi ravnanja v zadevi STA vložila kazensko ovadbo zoper Uroša Urbanijo, direktorja urada vlade za komuniciranje (Ukom).

Šimen Zupančič
Glas in obraz mreže so Anuška Podvršič, Barbara Rajgelj, Nataša Posel, Maja Cimerman in Katarina Bervar Sternad. Na fotografiji manjka Jasna Zakonjšek.

Pravna mreža za varstvo demokracije je iniciativa, ki nudi pravno podporo posameznikom in organizacijam ter pomaga preprečevati grobe zlorabe prava, ki se kažejo v nesorazmerno visokih globah zaradi javnega udejstvovanja ter kazenskih in odškodninskih tožbah z namenom ustrahovanja in omejevanja kritike, pa tudi v pritiskih na medije in civilno družbo, grožnjah in kaznovanju javnih uslužbencev, ki se odločijo spregovoriti.

Dobro se zavedajo neravnotežja dostopa do finančnih in pravnih sredstev med državo in posamezniki, zato je njihova namera okrepiti položaj tistih, ki so jim kršene človekove pravice, ter tako prispevati h krepitvi vladavine prava in varstvu demokracije. »Zagotavljamo podporo za uporabo pravnih sredstev za izpodbijanje postopkov in praks, ki so nezakoniti, protiustavni in nedemokratični,« se predstavljajo.

Bobo
Pravna mreža za varstvo demokracije je vložila tudi kazensko ovadbo zoper direktorja Ukoma Uroša Urbanijo.

Država kot vir strahu

Prepričani so, da demokratična oblast z ljudstvom sodeluje, državljane in prebivalce spoštuje, ne razdvaja in ne spodbuja nestrpnosti. »Država, ki je utemeljena na človekovih pravicah, zagotavlja ljudem osebno svobodo, spodbuja svobodomiselnost, zagotavlja pravico do izražanja političnih prepričanj in ščiti pred zlorabo moči, ki je koncentrirana v državnih institucijah. Te morajo delovati v podporo ljudem, in ne biti vir strahu,« poudarjajo v mreži, kjer strokovno pomoč ponujajo visoko usposobljeni pravniki in odvetniške pisarne, njene nosilne organizacije pa so Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja, Amnesty International Slovenija, Danes je nov dan in Zavod za kulturo raznolikosti Open.

Primož Lavre
V enem letu so opravili dvajset opazovanj protestov.

Mrežo sestavlja in podpira 56 pravnih strokovnjakov in strokovnjakinj ter odvetniških pisarn, hkrati pa mnogi drugi posamezniki, ki združujejo znanja s področij prava, varstva človekovih pravic, zagovorništva in drugih področij.

Nadzor protestov

Komaj leto dni je od ustanovitve mreže, a se je že uveljavila kot pomemben branik svoboščin posameznika pred samovoljo države. Eden od njihovih prvih dosežkov je, da je ustavno sodišče na podlagi njihove pobude ugotovilo neustavnost vladne prepovedi shodov. Sicer pa so vložili 49 izrednih pravnih sredstev na državno tožilstvo za odpravo odločb, s katerimi so bili posamezniki kaznovani na podlagi odlokov, ki niso bili objavljeni v Uradnem listu. S pravnimi strokovnjaki in epidemiološko stroko so pripravili predlog sprememb 39. člena Zakona o nalezljivih boleznih in ga poslali poslanskim skupinam v državni zbor. Tako so prispevali k upoštevanju odločitev ustavnega sodišča. Med njihove aktivnosti spada tudi prisotnost na protestih, na katerih nadzirajo uporabo sile s strani policije pa tudi morebitno nasilno delovanje protesnitkov; z vsem tem pripomorejo k uresničevanju pravic do protesta.

Nad globe

»Pomagali smo tudi ljudem, ki so želeli na sodišču izpodbijati kazni. Nekatere smo povezali z odvetniki, ki so jih brezplačno zastopali, drugim pa smo pomagali napisati zahteve za sodno varstvo in prekrškovne izjave. Tovrstnih posredovanj je bilo 158. Lani smo vložili tudi 36 uspešnih zahtev za sodno varstvo. Na njihovi podlagi so sodišča 22-krat, policija pa 14-krat ustavili prekrškovne postopke, s čimer so bili posamezniki oproščeni plačila globe,« so povedali.

V največ primerih, to je 1185, pa so nudili pravno pomoč. »S pravnim znanjem smo pomagali ljudem, ki so se obrnili na nas. Pravni nasveti so se nanašali predvsem na pravico zbiranja, ukrepe za preprečevanje epidemije covida-19 in uresničevanje ostalih človekovih pravic in svoboščin.«

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste