Utišanje

Olaj po Gantarju še nad novinarja Zgago, zaradi kritike na Twitterju mu grozi celo zaporna kazen

R.T.
8. 2. 2022, 11.59
Posodobljeno: 8. 2. 2022, 17.58
Deli članek:

Neusmiljen boj proti kritikom oblasti se nadaljuje, policija zaradi razžalitve generalnega direktorja policije Antona Olaja preganja tudi dolgoletnega raziskovalnega novinarja Blaža Zgago.

Bobo
Generalni direktor policije Anton Olaj

Kot smo poročali nedavno, je nekdanji poslanec in minister Pavel Gantar na dom prejel odločbo, v katerem mu je policija izrekla globo za prekršek. Kaj kaznivega je storil? Generalnega direktorja policije Antona Olaja je zmotila njegova opazka na Twitterju, kjer je zapisal: »Res je! Po mestu krožijo organizirane tolpe državljanov, ki na nič hudega sluteče ljudi mečejo solzivec in jih polivajo z vodo!« Olaja ni pomirila niti njegova poznejša obrazložitev, da je šlo za ironičen zapis, zato je na policijo podal prijavo zaradi razžalitve. Olaj se je namreč počutil prizadetega, Gantar pa si je na podlagi zakona o varstvu javnega reda in miru prislužil 250 evrov težko kazen.

Z gumenjakom po Krki

Medtem so na portalu necenzurirano.si razkrili, da se Olaj tudi zasebno druži s policisti, ki v njegovem imenu preganjajo kritike oblasti. Olaj je namreč prijavo zoper Gantarja podal na policijsko postajo v Dolenjskih Toplicah, ker ima kot kaže dobre prijatelje. Glede na fotografije, ki so jih včeraj objavili na portalu, se je Olaj skupaj s komandirjem policijske postaje Dolenjske Toplice Tomažem Agničem in njegovim namestnikom Boštjanom Klobučarjem 4. julija lani z gumenjakom, na katerem sta sedela še dolgoletni vodja lokalnega odbora SDS v Novem mestu Bojan Kekec in direktor tamkajšnje policijske uprave Janez Ogulin, spustil po Krki. Družili so se namreč med prireditvijo Dolenjski dnevi na Krki, ki jo vsako leto organizira občina Straža. Olaj je nato manj kot tri mesece pozneje na isto policijsko postajo vložil prijavo proti Gantarju, ki se je končala z izrekom prekrškovne globe, kar postavlja pod velik vprašaj neodvisnost, s tem pa tudi zakonitost vodenja postopka proti Gantarju.

Naslednji na vrsti Zgaga

To sicer ni bil edini postopek, ki ga je Olaj sprožil proti kritikom. Poleg Gantarja je ovadil tudi poslanca Socialnih demokratov Matjaža Nemca, sicer člana predsednika komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb (KNOVS). Nazadnje je sprožil kazenski pregon uporabnika Twitterja z imenom Amarok Subalpine zaradi suma kaznivega dejanja razžalitve, kot kaže pa je udaril tudi po slovenskemu raziskovalnemu novinarju Blažu Zgagi.

Ta je danes na Twitterju sporočil, da je Olaj zoper njega sprožil kazenski pregon, zaradi česar mu po lastnih besedah grozi »do šest mesecev zapora.« Kot je razvidno iz odločbe, se mora zaradi očitkov kaznivega dejanja razžalitve v četrtek zglasiti na oddeleku za gospodarsko kriminaliteto Sektorja kriminalistične policije, kjer ga čaka zaslišanje. Očitajo mu namreč, da je med 20. februarjem in 27. novembrom objavil več zapisov, ki »posegajo v čast in dobro ime generalnega direktorja ter dobro ime policije kot državnega organa.«

Skupaj gre za 35 tvitov, v katerih je kritiziral delo policije in Olaja. Kot je poudaril Zgaga, gre za »hud napad na svobodo izražanja,« s katerim želijo »utišati vse kritične glasove zoper skrajno desno vlado korumpiranega Janeza Janše. Gre za zlorabo policije za politični pregon. Za obrambo svobode govora bom uporabil vsa pravna in druga sredstva.«

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste