Slovenke priskakale dve kolajni

Solze sreče na Kitajskem, Urška Bogataj postala olimpijska prvakinja!

S.R.
5. 2. 2022, 12.20
Posodobljeno: 5. 2. 2022, 17.58
Deli članek:

Slovenske skakalke so se danes podale v boj za olimpijska odličja in s tekmo izjemno. V domovino se vračajo z dvema kolajnama, zlato in bronasto!

Reuters
Na zmagovalnih stopničkah na olimpijskih igrah sta sploh prvič naenkrat stali dve Slovenki.

Slovenske skakalke so se s poskusno serijo v lov za kolajno na olimpijskih igrah v Pekingu podale silovito. Urša Bogataj, Ema Klinec, Nika Križnar in Špela Rogeljcentru Zhangjiakou kotirajo visoko, so med favoritkami. Prav vsaka med njimi lahko poseže po najvišjih uvrstitvah, kar so dokazale že na treningih in potrdile v današnji poskusni seriji.

Varovanke glavnega trenerja Zorana Zupančiča so pred začetkom današnje tekme pokazale izjemno formo. Križnarjeva in Bogatajeva sta bili v poskusni seriji s skokoma 107,5 oziroma 104,5 metra razred zase. S 96 metri je bila četrta Ema Klinec, medtem ko je Špela Rogelj s 84,5 metra pristala na 23. mestu.

Reuters
Urša Bogataj

Izvrstna prva serija

V prvi seriji je s svojim prvim nastopom najprej zaključila Rogljeva, ki je s 93 metri pristala na drugem mestu. Vse oči so bile nato uprte v trojico Slovenk, ki so čakale na vrhu. Prva je skok z odliko opravila Križnarjeva, ki je s 103 metri začasno prevzela vodstvo. Sledila je Klinčeva, ki se je s 100 metri dolgim skokom uvrstila tik za Križnarjevo. Za še en izvrsten nastop je nato poskrbela Bogatajeva, ki z rekordom skakalnice 108 metrov pristala na prvem mestu. Slovensko trojno vodstvo po prvi seriji je z izjemnim skokom preprečila Nemka Katharina Althaus, ki se bo v drugo serijo podala kot vodilna. Slovenke so zasedle drugo, tretje, četrto in osmo mesto.

Veliko slavje

Druga serija se je začela ob 13. uri, za slovenske nastope pa se je začela slabo, saj se je izkušeni Rogljevi skok ponesrečil. Slabše se je odrezala tudi Klinčeva, ki ji ni uspelo prevzeti vodstva. 8 točk in 7 desetih je zaostala za Saro Takanaši. Je pa nato stvari na svoje mesto postavila Križnarjeva, ki je krepko prevzela vodstvo in že ima kolajno. Že v naslednjem trenutku jo je s prestola vrgla Bogatajeva, ki je Sloveniji priskakala še drugo kolajno, celo tisto najžlahtnejšega leska. Althausovi je namreč v drugem skoku uspel samo preboj na drugo mesto. Slovenske skakalke se tako s Kitajske vračajo z dvema kolajnama, zlato in bronasto!

Bogatajeva je v prvi izjavi po zmagi potočila solze sreče. Kot je pojasnila, še sploh ni dojela, kako je bilo to mogoče. "Ful sem vesela," je vzhičeno razkrila ter dodala, da je v skokih res uživala in si dejala: "Briga me, kar bo, bo."

Reuters
Urša Bogataj po zmagovalnem skoku.

V prvi deseterici sta končali tudi Klinčeva in Rogljeva. Prva si je priskakala peto mesto, Rogljeva pa deveto. Sicer pa se je tokrat celo prvič zgodilo, da je bil več kot en slovenski športnik ali športnica na olimpijskem odru za zmagovalce in isti tekmi, poroča STA. To je bila edina posamična preizkušnja za smučarke skakalke na teh ZOI. Skakalke do konca iger čaka samo še ponedeljkov nastop na mešani ekipni tekmi.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste