Gospodarski kriminal

Inštitut 8. marec: "Če bo potrebno, gremo vsi skupaj na referendum proti korupciji!"

R.T. / STA
21. 1. 2022, 16.36
Posodobljeno: 21. 1. 2022, 16.56
Deli članek:

V Inštitutu 8. marec so napovedali referendumsko kampanjo, v primeru da bo sprejet predlog dopolnitev Kazenskega zakonika, ki bi zastaralne roke za pregon gospodarskega kriminala skrajšali na 10, 7 ali 5 let.

Bobo
Predstavniki Inštituta 8. marec

Danes so v Inštitutu potrdili, da bodo v primeru sprejetja dopolnitev h Kazenskemu zakoniku takoj začeli zbiranje podpisov za referendum. "V tem primeru imamo najprej sedem dni časa, da se zberemo 2500 neoverjenih podpisov, v drugem koraku pa 35 dni časa, da zberemo 40.000 overjenih podpisov," je pojasnila članica Inštituta 8. marec Mojca Lukan.

V Inštitutu so kritični tako do vsebine predloga dopolnitev kot do načina, na katerega se je zakonodajne spremembe pripravljalo.

"Vse skupaj nas spominja na način sprejemanja zakona o vodah, zaradi katerega smo se na referendum odpravili poleti. Dodaten problem samega zakona pa je, da začne veljati takoj ob sprejetju, tako da številni postopki padejo in tega se ne bo dalo popraviti," je izpostavila Nika Kovač, direktorica Inštituta 8. marec.

Predlog dopolnitev je ta teden sprejel odbor Državnega zbora za pravosodje, vložila pa ga je opozicijska v imenu, a koaliciji zvesta stranka SNS pod vodstvom Zmaga Jelinčiča. Sedaj bo predlog romal v nadaljnjo obravnavo.

Vrhovno državno tožilstvo: gre za nepremišljen in škodljiv predlog

Do predloga pa je poleg civilne družbe kritična tudi stroka. Na Vrhovnem državnem tožilstvu so danes zapisali, da gre pri predlogu za nepremišljen in vsebinsko neutemeljen poseg v materialno kazenskopravno zakonodajo, ki nima podlage v statistični analizi podatkov o dolžini teka kazenskega postopka. Dopolnitve so po njihovem v nasprotju z načelom enakosti pred zakonom. Predlog omejuje tudi dolžino predkazenskega postopka na dve leti po prvem preiskovalnem dejanju policije, kar pa po mnenju tožilstva "ne upošteva posebnosti posameznih primerov". "Zaradi tega bi bil lahko nesorazmerno oviran oziroma celo onemogočen učinkovit pregon kaznivih dejanj v javnem interesu," so še zapisali.

PREDLAGANI ZASTARALNI ROKI

1. Deset let v primeru kaznivega dejanja, za katero se sme po zakonu izreči kazen zapora 30 let, razen če ni nezastarljivo kaznivo dejanje (trenutno je zastaralni rok 50 let)

2. Sedem let v primeru kaznivega dejanja, za katero se sme po zakonu izreči kazen zapora nad deset let (trenutno 30 let)

3. Pet let v primeru kaznivega dejanja, za katero se sme izreči zapor do vključno deset let ali denarna kazen (trenutno od šest do 20 let). Poleg tega kazenski pregon ne bi bil več dovoljen, če sta od začetka predkazenskega postopka do kazenskega postopka potekli dve leti.

Priprave na referendum že v teku

Alenka Kreč Bricelj iz Smetumet je poudarila, da so priprave za delo na terenu in kampanjo že v teku. "Proti tovrstnemu zakonu bi se borili ne glede na to, katera elitam naklonjena stranka bi ga predlagala. V Sloveniji živimo pošteni ljudje, ki se bomo vedno borili proti kraji, korupciji in bogatenju elit," je pojasnila.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov