»S knjigo se me z vnukinjama povežemo, pogovarjamo o zgodbah, se poistovetimo, učimo, smejemo, kar ne morem verjeti kako lep besedni zaklad že imata in bujno domišljijo. Tudi sama z njima zelo uživam. Imamo ogromno knjig, v zadnjem času sta njuni najbolj priljubljeni: O petelinčku, ki se je učil kikirikati, ki jo je napisala Helena Kraljič in izvrstno ilustriral Zvonko Čoh ter Palačinkova torta Švedskega pisatelja in ilustratorja Svena Nordqvista,« pove Romana Krajnčan in doda, da se spomni, ko sta bila njena sinova majhna, da je nekje naletela na idejo, ki ji je bila nadvse všeč in jo je tudi nekaj časa prakticirala in navdušila tudi druge mamice. Knjige, ki sta jih sinova prerasla, je spakirala v škatlo in jih podarila naprej, od tam so šle naprej in naprej ter krožile. Tako so otroci brali različne knjige primerne za njihovo starost.
Vsebine so različne
Sama posega po različnih vsebinah, odvisno od razpoloženja. Veliko knjig imajo doma, ker sta jih z možem vsa ta leta redno kupovala. »Vseh še sploh nisem prebrala, kakšno tudi odložim, ker mi je v nekem trenutku prenaporna, kakšne filozofske knjige in njihovo vsebino razglabljava skupaj z možem. V Tržiču imamo odlično knjižnico, ki jo pogosto obiščem z veseljem. Najraje berem biografije, življenje različnih umetnikov me navdihuje in pomirja, lažje razumem tudi svoje stiske. Še posebej se me je dotaknila biografija Milesa Davisa, vrhunskega trobentača, ki je pustil ogromno sled v jazz glasbi s svojim posebnim glasbenim izrazom, imel pa tudi izjemno razburljivo življenje.«
Duhovne, kuharske...
Romana redno bere tudi knjige, ki ji pomagajo razumeti sebe, jo duhovno bogatijo, spreminjajo njene vzorce iz otroštva. Knjige Zavedanje (Antony de Mello), Učbenik življenja (Martin Kojc), Dalajlama ima doma in jih večkrat vzame v roke. Ravno že drugič bere knjigo Štirje dogovori, Tolteške modrosti, ki sta ji jo pred leti s posvetilom podarila sin Kristijan in njegova Tsarina. "Redno uporabljam tudi kuharske knjige, veliko rajši kot recepte s pleta. Sodobna vegetarijanska kuhinja je biblija v moji kuhinji, preizkusila sem skoraj vse recepte v njej, se ji kar dobro že pozna na izgled, so pa prav vsi recepti v njej odlični."