Tožilstvo vodi predkazenski postopek

VIDEO: Po objavi pristnega posnetka je na potezi minister Tonin. V NSi se bodo pogovorili

G.G.
4. 11. 2021, 11.59
Posodobljeno: 4. 11. 2021, 20.22
Deli članek:

Opozicija se je odzvala na razkritje pogovorom med ministrom za okolje Andrejem Vizjakom in tajkunom Bojanom Petanom. Medtem tožilstvo glede pogovorov o upravljanju Term Čatež vodi predkazenski postopek.

Bobo
Kakšen bo odziva Mateja Tonina in NSi?
Nemec pravi, da je na potezi minister Tonin. »Da preseka ta gordijski vozel in da ustvari pogoje za izpeljavo izrednih volitev.«

V imenu SD je pred mikrofone stopil poslanec Matjaž Nemec»Glede na razkritja je slovenska javnost danes pričakovala odstop ministra Vizjaka je začel Nemec in dodal, da če Vizjak sam ne bo odstopil, pričakuje, da ga bo razrešil predsednik vlade Janez Janša. Če se to ne bo zgodilo, »se opravičujem izrazu, ampak slovenska vlada deluje po mafijskih principih, vse bolj spominja na mafijo. Način, da se tolerira tovrstne rabote posameznih ministrov spominja na neke druge časa, ki nimajo veze z Republiko Slovenijo na današnji dan,« je bil oster Nemec.

Ob tem je spomnil na pričakovanja ministra za obrambo Mateja Tonina o pristnosti posnetkov. Spomnimo. V NSi so po objavi prvega dela posnetkov dejali, da bi moral minister za okolje Andrej Vizjak odstopiti s položaja, če bodo nadaljnje preiskave pokazale, da je posnetek pogovora med njim in podjetnikom Bojanom Petanom pristen.

Ob objavi novih posnetkov so se pojavili tudi pozivi organom pregona, naj preverijo obstoj morebitnih kaznivih dejanj. Na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani so za STA potrdili, da v zadevi vodijo predkazenski postopek.
Zaradi faze, v kateri je predkazenski postopek, več informacij ne morejo posredovati, so še pojasnili.

Posnetki so se izkazali za avtentične, njihovo pristnost je potrdil tudi Vizjak. Nemec predvideva, da Nova Slovenija nima veliko manevrskega prostora. »Ali zahteva odstop ministra Vizjaka ali podpre interpelacijo zoper njega ali zapusti to koalicijo«.

Po kratkem premisleku so se odzvali v stranki NSi. Vizjakovo izjave glede pritiskov na sodnike ocenjujejo kot neprimerno in nesprejemljivo. "Odločitev o tem, ali minister Vizjak še uživa naše zaupanje, pa bomo sprejeli do obravnave interpelacije o njegovem delu," so za STA pojasnili v NSi in navedli, da se bodo o novih dejstvih in posnetku pogovora pogovorili v prihodnjih dneh, ko se bo predsednik stranke Matej Tonin vrnil iz tujine.

Bratuškova: "To je način dela stranke SDS"

Gospodarski minister in predsednik koalicijske SMC Zdravko Počivalšek je sporočil, da se bodo glede objavljenega celotnega posnetka najprej pogovorili znotraj stranke in koalicije.

Pred novinarje je stopila tudi nekdanja premierka Alenka Bratušek, ki meni da gre za gospodarski kriminal, ki ga izvaja stranka SDS. Poudarila je, da se je vse skupaj začelo že med letoma 2004 in 2008, ko je takratna vlada skopala milijardno luknjo v naših bankah in za to nihče ni prevzel odgovornosti. Meni, da se mora to spremeniti. Na očitke, da že trideset let sodstvo obvladuje leva politična opcija pa je dejala: »Včeraj smo slišali kako si oni predstavljajo delovanje neodvisnega sodstva. Ni to samo Vizjak, to je način dela in delovanja stranke SDS. Kam v današnjih časih to pelje nam je kristalno jasno. Zato so edina prava stvar v tem trenutku predčasne volitve, kjer bi ljudje povedali svoje«.

Nadaljevala je s tem, da v normalni demokratični državi, kakršna naj bi Slovenija bila, minister Vizjak sploh ne bi postal minister in ta vlada ne bi bila več odgovorna za vodenje države. 

Šarec: "Vse, kar je v normalnem svetu čudno, je pri tej vladi normalno" 

Tudi prvak LMŠ Marjan Šarec je mnenja, da bi s tem, ko se je posnetek Vizjakovega pogovora s Petanom izkazal za pristnega, koalicijski partnerji morali zahtevati odstop ministra Vizjaka. "Minister je potrdil, da je posnetek avtentičen, torej so koalicijski partnerji brez zadržka, da zahtevajo njegov odstop, še bolje pa če odide cela vlada. Namreč partnerji so rekli, zlasti Nova Slovenija, da če se pokaže da je posnetek avtentičen, da bodo zahtevali odstop."

Komentiral pa je tudi Vizjakov odnos do sodnikov. Minister je na posnetku namreč rekel, da bo tedanja koalicija vplivala na sodnike ("Veš, da bomo kateremu sodniku 'jajca' strli."). "To je pa tako kriminalno, da sploh človek ne najde nobene pametne besede, in bi bil odstop še mila kazen za takšno razmišljanje," je dejal Šarec, ki tudi ne verjame, da minister resnično obžaluje svoje izjave, kakor je rekel. "Kdo pa je v Janševi vladi kaj resnično obžaloval. Oni nas imajo vse za norca, tako kot vedno." "Vse, kar je v normalnem svetu čudno, je pri tej vladi normalno," je zaključil nekdanji premier.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste