Vse več jih je brez zdravnika

Osebje v Zdravstvenem domu Ljubljana tarča napadov, zdravniki odhajajo

Žiga Kariž
29. 9. 2021, 09.42
Posodobljeno: 29. 9. 2021, 10.35
Deli članek:

Po besedah zaposlenih v Zdravstvenem domu Ljubljana so razmere nevzdržne. Obremenjenost osebja naj bi bila tako huda, da se bojijo, da bi lahko ogrozili celo zdravje pacientov.

STA
V ZD Ljubljana je 6700 pacientov ostalo brez osebnega zdravnika.

Če bi se sprehodili po hodnikih zdravstvenih domov, bi lahko dobili občutek, da čakalnih vrst ni, zdravniki in zdravnice pa delajo v popolnem miru in brez stresa. A kot kaže, je realnost popolnoma drugačna. V uredništvu smo prejeli klic medicinske sestre, ki nas je želela opozoriti na delovne pogoje v ZD Ljubljana. Kot nam je povedala, od tam zaradi odnosov in preobremenjenosti odhaja vedno več družinskih zdravnikov in zdravnic. Ker se ti, ki so odšli, ne nadomeščajo, se je delovno breme preostalih tako povečalo, da se bojijo za varnost in zdravje pacientov.

Ogromno povečanje dela

»Poleg vseh pregledov se je zaradi epidemije močno povečalo še svetovanje prek telefona in komuniciranje prek elektronske pošte, urejati moramo tudi testiranja. Imam samo dve rok in ena ušesa, pacienti pa pričakujejo, da moram telefonsko slušalko dvigniti nemudoma, ko pokličejo. Drugi pošljejo elektronsko pošto, in ker ne odgovorimo, takoj sledi še telefonski klic, kjer mi za začetek povedo, kaj vse sem, samo človek ne,« svoj delovni dan opiše naša klicateljica.

Pet zdravnikov in 17 medicinskih sester je podalo odpoved, še več naj bi jih bilo na bolniški.

Pot do napak

Že čez nekaj dni je sledil drugi klic, tudi tokrat medicinska sestra iz ene od izpostav ZD Ljubljana. »Zdravnik ima povprečno 1500 svojih pacientov in že pred epidemijo so bili preobremenjeni. Zdaj se je zaradi odpovedi, bolniških in porodniških število zdravnikov zmanjšalo. Tisti, ki so ostali, pa morajo skrbeti za dvojno število pacientov. Kdo bo odgovarjal, ko bo nekdo zaradi preobremenjenosti storil napako? Spet bo medicinsko osebje krivo za vse,« nam je razburjeno razlagala sogovornica. Povedala nam je še, da so zaradi razmer pacienti vedno bolj nestrpni in nekateri zdravnikom tudi grozijo.

Ogroženo življenje

Tako naj bi na eni izmed enot ZD Ljubljana eni od zdravnic pacient vztrajno grozil. Ena izmed groženj je bila tudi, da jo bo napadel oziroma nanjo spustil psa. Zdravnica je iskala podporo pri vodstvu ZD Ljubljana, kjer pa naj bi jo zgolj napotili na zasebno tožbo. Razočarana nad odnosom naj bi zdravnica podala odpoved in odšla v drug zdravstveni dom.

Tisoči ostali brez osebnega zdravnika

Na ZD Ljubljana so nam pojasnili, da je zgolj v tem letu delovno razmerje prekinilo pet zdravnikov specialistov družinske medicine in 17 medicinskih sester. Nekaterim pacientom, ki so ostali brez osebnega zdravnika, je uspelo najti drugega, kar 6700 pa jih je še vedno brez. »V kolikor ti pacienti potrebujejo nujno medicinsko pomoč ali nujno zdravljenje in neodložljive zdravstvene storitve, se obrnejo na enoto, v kateri so imeli nazadnje izbranega osebnega zdravnika, in tam poiščejo zdravstveno pomoč,« so nam povedali v ZD Ljubljana.

Vanesa Jaušovec
Osebje v ZD Ljubljana je preobremenjeno. Opozarjajo, da postajajo razmere nevarne tudi za paciente.

Huda kadrovska stiska

Trenutno v ZD Ljubljana iščejo kar 16 zdravnikov oziroma zdravnic družinske medicine in zaposlujejo vse, ki izpolnjujejo pogoje za izvajanje zdravstvenih storitev. A na trgu dela jih preprosto ni. V zadnjem obdobju jim je uspelo zaposliti pet specializantov družinske medicine, še enega bodo decembra takoj po opravljenem izpitu. Zdravnike iščejo tudi izven meja naše države, poteka tudi zaposlitev 10 zdravnikov iz tretjih držav. Zaposlili so 12 medicinskih sester; ostale razpise ponavljajo, a odziva ni.

Vodstvo zdravstvenega doma priznava, da so zadeve resne. Za bolnike naj bi bilo ustrezno poskrbljeno.

Nasilje vsak tretji dan

Potrdili so nam, da se zdravstveno osebje v Ljubljani sooča z verbalnim in fizičnim nasiljem, večkrat morajo posredovati varnostniki, občasno tudi policija. Zgolj leta 2021 so zabeležili 103 prijave nasilnega vedenja, od tega skoraj 90 odstotkov v obliki verbalnega nasilja. Zaradi tega so bili prisiljeni povečati število varnostnikov. »Zaposlenim je na voljo terapevtska pomoč (psiholog, psihiater), kamor se lahko obrnejo po pomoč v težkih situacijah,« pojasnjujejo v ZD Ljubljana in dodajajo, da se lahko zaposleni v raznih delavnicah naučijo reševanja nesporazumov v nepredvidljivih situacijah, sporov z nasilnimi pacienti in zahtevnimi pacienti, tako da se znajo odzvati čim bolj profesionalno in pri pacientih ne vzbujajo dodatnih agresivnih odzivov.

Bobo
Testiranja in cepljenja so prinsela dodatno tako psihični kot fizično obremenitev.

Za paciente ustrezno poskrbljeno

V vodstvu ZD Ljubljana trdijo, da je kljub kaotičnim razmeram za paciente še vedno ustrezno poskrbljeno, vendar se razvija trend, ko za paciente ne bo mogoče več ustrezno celovito skrbeti. Ugotavljajo, da je za preobremenjenost delno kriva tudi epidemija, ki je spremenila način dela in prinesla nove obveznosti, zato si želijo, da bi se v najkrajšem času precepila celotna populacija. Hkrati opozarjajo, da bo za kakovostno obravnavo pacientov treba zmanjšati administrativne obremenitve in znižati glavarino, na kar že dalj časa opozarjajo pristojne. Dodajajo še, da se v okviru obstoječih zmožnosti maksimalno trudijo, da bi ljudem nudili ustrezno oskrbo, a lahko k razbremenitvi zdravnikov pripomore tudi vsak posameznik z zdravim načinom življenja.

Zgolj izgovori?

Ko smo z odgovori iz ZD Ljubljana soočili medicinski sestri, ki sta govorili z nami, sta ocenili, da gre za veliko lepih besed in izgovore ter da bi bilo treba predvsem na področju odnosa do zaposlenih in njihove varnosti storiti več. Govorili smo tudi z eno od zdravnic, ki je ZD Ljubljana zapustila pred letom in pol. »Nikoli nisem dobila občutka, da bi bilo vodstvu resnično mar za težave, s katerimi se zdravniki spopadamo. Tudi ko sem jih soočila z možnostjo, da bom, v kolikor se razmere ne spremenijo, odšla, ni nihče storil nič, da bi me zadržal. In sem šla.«

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov