kolumna

Venezuela ali Madžarska?

Mihael Korsika
16. 2. 2021, 20.40
Deli članek:

Kolumna Mihaela Korsike.

Sašo Švigelj
Novinar časopisa Novice Svet24 Mihael Korsika.

Ne glede na odločitev predstavnikov ljudstva na včerajšnjem glasovanju o konstruktivni nezaupnici, slovenski volivci in volivke nimamo prav dosti izbire o smeri, v katero bo v razburkanem oceanu svetovne politike v prihodnje plula slovenska barka. Vsaj tako nas želi prepričati del politike, na čelu s predsednikom SDS.

Člani, simpatizerji in drugi ljubitelji SDS že nekaj let strašijo državljane in volivce, da bo v primeru oblikovanja levosredinske vlade Slovenija postala druga Venezuela. Največjo zaslugo za takšen zasuk pa naj bi imel SDS-ov antipol, stranka Levica, brez katere levosredinske vlade ne more biti.

Po 18 mesecih vlade Marjana Šarca se Triglav ni povišal na 2953 metrov, kolikor znaša višina najvišje gore v Venezueli, niti niso začeli države naseljevati jaguarji, opice in krokodili, še manj je vlada podržavila vso zasebno lastnino.

Kdaj je SDS začela strašiti pred to karibsko državo? Ko se je sama premaknila skrajno desno na političnem prizorišču. Pri tem je uporabila preverjen način preusmerjanja pozornosti v stilu tatu, ki se dere: »Držite tatu.« Levica, ki svojega programa niti načina delovanja ni spreminjala, je za SDS in njene propagandne stroje postala izrojena, izprijena. Ne le stranka Levica, po novem so izrojene vse stranke na levem političnem polu.

Politika Levice je v temeljih konsistentna, kar bi težko rekli za SDS, Janšo in njegove sledilce, ki so prehodili pot poskusa vstopa v socialistično internacionalo leta 1993 do podpore skrajnih desnih identitarnih gibanj v zadnjih letih.

Slovenija ni postala Venezuela, so se pa uresničila opozorila šestih izmed devetih strank, katerih predstavniki danes sedijo v državnem zboru, ki so pred zadnjimi volitvami opozarjali pred nevarnostjo približevanja madžarskemu sistemu, ki ga je vzpostavil Janšev veliki prijatelj Viktor Orban.

Neki vladni uradnik utiša šolsko ministrico, ki je bila izvoljena v parlament, ustavi financiranje državne tiskovne agencije, ker mu ni všeč nepristransko povzemanje dogodkov, vladi mora ustavno sodišče povedati, da je treba odloke objavljati v Uradnem listu. Notranji minister, ki si podreja policijo, bi ukinil volilno pravico državljanom Evropske unije na lokalnih volitvah in ne ve, da gre za direktivo EU iz leta 1995.
Posebnost slovenskega seva madžarskega virusa je prisotnost neizmernega napuha, ki je prvi izmed sedmih smrtnih grehov v krščanstvu. Politične nasprotnike prek svojih propagandnih strojev obkladate z izprijenci, izrojenci, se sprašujete, zakaj predsednica SD ni nosila nagobčnika, se na družbenih omrežjih posredno norčujete iz smrti njene matere in si nato nadenete masko nedolžnosti ter se čudite, da se nihče ne želi pogovarjati z vami? Maska je že nekaj časa prozorna.

Zdaj bi se pogovarjali o sovraštvu v družbi? Super, nikoli ni prepozno. Morda pride celo do samoočiščenja, a močno dvomim.

Estrada

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Zanimivosti

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost